Utstyrstest. Varme dunjakker.

BEST I TEST: Dunjakken fra Fjellreven ble best i test. © Foto: John Arne Tungen

Test av dunjakker - toppmodeller

Test av de tykkeste dunjakkene

En god dunjakke er supert når det er kaldt! Se hvilke som er verdt pengene nå i vinter.

Slik er testen gjennomført

I denne testen har vi valgt ut jakker til de absolutt kaldeste dagene.

Vi har lagt oss på ca 1 kg som nedre grense på egenvekt i størrelse L herre, og tatt med de lengste og tykkeste jakkene.

Testteamet besto av seks personer.

Enkelte av jakkene har teamet disponert i ca ett år, mens en del nyheter har vi hatt inne i en noe kortere periode. De fleste jakkene har totalt 40–50 aktive bruksdøgn.

Jakkene er brukt til daglige lufteturer med hunden, på lengre turer og til posteringsjakt. Jakkene er vurdert av hver tester og i tillegg sammenlignet innbyrdes.

Vekt som er oppgitt, er målt av oss og kan avvike noe fra det produsenten opererer med.

Alle jakkene i denne testen har såkalt «bokskonstruksjon», det vil si ingen gjennomgående sømmer, noe som er viktig i forhold til vindtetthet.

Modellene til Helsport, Sir Joseph og Mountain Equipment kom dessverre ikke tidsnok til å bli med i denne testen.

Når du kjøper dunjakke

Mange av jakkene som er testet her, er beregnet på ekstrembruk eller stillestående aktiviteter i kulda. De veier unektelig en del og tar noe plass når de ligger i sekken eller i pulken, men de varmer fantastisk, og det er meget behagelig å ha ei slik jakke som varmeplagg når en er mye ute. Men til daglig bruk ut og inn av bilen bør du nok vurdere ei lettere jakke!

 • Pass på at jakken er stor nok. Skal du bruke den utenpå en annen skalljakke, bør du prøve jakka med den andre jakka under. Lommer, hette og glidelås bør kunne betjenes med tykke hansker/votter, og det bør være plass i lommene til for eksempel både store votter og stor lue. Fast hette er sikrere i bruk enn en avtagbar.
 • Vekt, isolasjonsevne, dunkvalitet og pris henger sammen. Om vekt og pakkevolum ikke er et viktig for deg, kan du velge en jakke med lavere dunkvalitet enn om du er ute etter lavest vekt og pakkevolum, men fortsatt høy isolasjonsevne.
 • Sjekk at stoffet som er brukt i ytter- og innermaterialet har høy rivestyrke, er duntett, puster godt, og at yttermaterialet er vannavvisende. Flere produsenter bruker egne materialer, og mange er gode. Et materiale som har utmerket seg, og som brukes av flere store produsenter, er ulike typer av Pertex.
 • Det er normalt at dunjakker lekker litt dun i sømmene helt i starten, men om jakka slipper mye dun allerede i butikken, bør du kanskje se etter en annen modell.

Slik leser du tabellen i testartiklene

Isolasjonsevne: Lengde, tykkelse, tekniske løsninger og praktiske erfaringer er tatt med i vurderingene. Vektlagt med med 20 prosent.

Soliditet: Generell slitestyrke. Dunlekkasje er også tatt med på dette punktet. Vektlagt med med 20 prosent.

Praktiske løsninger: Her har vi også vurdert bruksområder. Stort bruksområde gir selvsagt pluss. Lommer, glidelås, ulike stramminger og så videre er sjekket og prøvd å betjene med for eksempel tykke votter. Vektlagt med 20 prosent.

Tekniske løsninger: Hette, vindklaffer, konstruksjon, ekstra beskyttelse mot fukt/slitasje og så videre. Vektlagt med 20 prosent.

Dunkvalitet: Selve dunkvaliteten har mye å si for hvordan en dunjakke oppleves og fungerer. Dunspensten avtar også noe etter bruk – høy dunkvalitet/dunspenst vil derfor sikre høyere dunspenst også over tid. Vektlagt med 20 prosent.

OBS. Denne stortesten er fra 2010. Vår nyeste test av dunjakker finner du her.

I disse dager er det sprengkulde mange steder i landet, og man bør kle seg riktig, også på tur, slik at man ikke fryser. Selv om det finnes mye bra å velge blant når det gjelder kunstfiber, er dun en vinner når det kommer til vekt og isolasjon.

Er du likevel en av dem som foretrekker lette skalljakker til turbruk, testet vi dette tidligere i vinter.

Hele testresultatet finner du nederst i denne artikkelen.

Hvordan behandle dunjakken

Dun er et organisk materiale og må behandles med litt omtanke. Her er noen gode råd til hvordan du tar best muligvare på dunjakken din.

 • Dunjakka bør henge når den ikke er i bruk og ikke oppbevares i pakkpose eller ligge sammenklemt under andre klær eller utstyr over lengre tid.
 • Om dunjakka blir våt, er det viktig at den blir tørket så raskt som mulig. Å vaske en stor og kostbar dunjakke er tidkrevende og vanskelig.
 • Bruk et profesjonelt vaskeri, gjerne et som er spesialist på dunprodukter for å sikre et godt resultat .
 • Mange dunjakker lekker litt dun i starten, spesielt i sømmene, men dette bør gi seg etter litt bruk. Det skal i utgangspunktet ikke komme dun rett ut gjennom stoffet, men dette kan skje fra tid til annen. Om du en fjær stikker seg ut, kan du prøve å trekke den inn fra den andre siden.

Om det er et stadig tilbakevendende fenomen at jakka lekker dun og fjær, bør du vurdere å klage på produktet.

Er jakken varm?

Det er ikke bare totalvekt, dunmengde (fyllvekt), og dunkvalitet som er avgjørende for hvor varm en dunjakke er. Jakka må også være konstruert slik at den er helt vindtett, og det må være riktig mengde dun/fjær i dunkamrene slik at man ikke får flate områder. Lengde på jakka og en generell konstruksjon som hindrer kuldebroer er også viktige faktorer.

I området rundt albuen, hvor ermene får en knekk, kan dun og fjær fordele seg ujevnt, og det kan oppstå kuldebroer/kuldegjennomslag. Jo bedre konstruksjon og dunkvalitet jakka har, desto mindre er problemet.

Men om dette skulle skje, kan du prøve å henge opp jakka eller legge den på et flatt underlag og klappe med begge hendene over «problemområdet » slik at dunene får en sjanse til å fordele seg riktig igjen.

Dunkvalitet

Dunkvalitet oppgis som regel i prosentvis forhold mellom dun og fjær og «dunspenst» eller «fillpower» i cuin, (cubic inches per ounce) som sier noe om hvor stort volum en bestemt mengde dun fyller. De beste kunstfibrene tilsvarer cirka 500 cuin. Skal du kjøpe en dunjakke, bør du derfor sjekke at dunspensten ligger over dette. De beste jakkene har 750 cuin EU/800 cuin US og oppover – jo høyere tall desto bedre, men desto høyere blir også prisen!

En kan oppnå samme isolasjonseffekt med f.eks. 650 cuin som med 850 cuin, men da trengs mer dun, og en får en tyngre og større jakke i volum når den er komprimert. Det er flere standarder for å måle dunspenst.

I Norge er det stort sett cuin EU og cuin US som er aktuelt.

Flere leverandører slurver med å oppgi standard, noe som kan forvirre potensielle kunder. 750+ cuin EU tilsvarer for eksempel omtrent 850+ cuin US.

Forholdet dun/fjær ligger som regel på 90 prosent dun og 10 prosent fjær på dunjakker i god kvalitet. De jakkene som har absolutt best dunkvalitet, har oppimot 96 prosentdun, men alt over 90 prosent dun er meget bra.

Et etisk problem

De største dunprodusentlandene er Kina, Ungarn og Polen. I alle disse landene er det blitt påvist plukking av dun fra levende gjess.

I Ungarn er det ulovlig å plukke dun fra levende fugler, men i Kina er det ikke noe forbud. I Kina er det imidlertid mange produsenter som også har dun som biprodukt fra matproduksjon, der dunene blir plukket fra døde gjess.

Flere leverandører garanterer at deres dun ikke er plukket fra levende fugler, men ikke alle oppgir dette.

Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

Les også:

Få pigger i favorittskoene

Stor test av pulsklokker

6 points
Utstyrstest. Varme dunjakker.

Test av dunjakker

Fjellreven Thermo 2

Veil. pris: 7499

Les hele testen

6 points
Utstyrstest. Varme dunjakker.=

Test av dunjakker

RAB Expedition Jacket

Veil. pris: 6499

Les hele testen

5 points
Bilde

Test av dunjakker

The North Face Himalayan Parka

Veil. pris: 5999

Les hele testen

5 points
Bilde

Test av dunjakker

Tierra Ace Down Jacket

Veil. pris: 4499

Les hele testen

5 points
Utstyrstest. Varme dunjakker.

Test av dunjakker

Bergans Down Expedition Parka

Veil. pris: 5000

Les hele testen

5 points
Utstyrstest. Varme dunjakker.

Test av dunjakker

Helly Hansen Odin Down Parka

Veil. pris: 6999

Les hele testen

5 points
VARM OG SOLID: Dunjakken ra Lowe Alpine er en varm og solid dunjakke, men litt kort i livet.

Test av dunjakker

Lowe Alpine Supernova Parka

Veil. pris: 3999

Les hele testen

4 points
Utstyrstest. Varme dunjakker.

Test av dunjakker

Mammut Ambler Hoodes jacket

Veil. pris: 4000

Les hele testen

4 points
Utstyrstest. Varme dunjakker.

Test av dunjakker

Bergans Down Parka

Veil. pris: 3000

Les hele testen

4 points
Utstyrstest. Varme dunjakker.

Test av dunjakker

Mountain Hardwear Sub Zero SL Parka

Veil. pris: 3999

Les hele testen

4 points
Utstyrstest. Varme dunjakker.

Test av dunjakker

Nanok Expedition Pro dunjakke

Veil. pris: 3999

Les hele testen

Kommentarer:

Trude Susegg Redaktør Helse

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar og hjelper oss å bli bedre!

Treningsvideoer

Hemmeligheten bak en fin rumpe er både rask og gratis

Du er i gang på ett minutt hvis du ser...

Se video

Slik blir rumpa sterk og strøken

Still deg opp på alle fire.

Se video

Tråkk deg til stram rumpe

Bruk kjøkkenkrakken og sett i gang.

Se video

Utfall gir struttende lår og rumpe

Lår og rumpe får kjørt seg...

Se video

Rumpa du drømmer om

Slik får du den i sommer.

Se video

Enkel øvelse med ullsokker på hendene

Skliøvelsen som styrker mage og rygg.

Se video

Øvelsen som gir en snerten rumpe

Øvelsen er effektiv for både...

Se video

På forsiden av Tester

VINDJAKKE: Sjekk hvilken vindjakke som er best i test.=

Testvinneren er lett, lun og deilig å ha på

Vi har testet vindjakker for damer.

=

De sterkeste er bare for ekspertene

Vi har testet 10 hodelykter, og særlig én skiller seg ut.

Mest leste saker på klikk.no

artikkel bilde

- Dette skjer dessverre noen ganger og er helt uakseptabelt!

Ekspertenes råd: 10 ting du aldri skal gjøre som bryllupsgjest.

artikkel bilde

- Dette baconet burde ikke vært salgsvare

Testpanelet råder deg til å styre unna en av disse.

artikkel bilde

Tre ting du absolutt ikke må gjøre neste gang du spiser ute

Du gjør vel ikke dette når du spiser på restaurant?

henter innhold

Tjenester fra klikk.no

Redaktør Helse:

 • Leder digitale medier:

  Tore A. Godager

 • Redaktør (konst.):

  Andreas H. Carlsen

 • Ansvarlig redaktør:

  Elisabeth Lund-Andersen

 • Kontakt oss:

  Klikk her

Mest leste på Tester

Testvinneren er lett, lun og deilig å ha på

Vi har testet vindjakker for damer.