Astrofestivalen

Når kveldsmørket for alvor har senket seg, og det er klart i lufta, åpenbarer stjernehimmelen seg. Stjernene har alltid fascinert mennesket, så det er ikke veldig rart at du er litt nysgjerrig.

Denne helgen arrangeres Astrofestivalen på universitetsområdet Blindern i Oslo. Det er tiende år på rad at nysgjerrigperer samles for å undre seg over himmelen. Astronom Henning Holen ved Norsk Astronomisk Selskap er med å arrangere festivalen. Han har gitt oss ti tips til å starte med stjernekikking.

Henning Holens stjernetips:

 • Få tak i et stjernekart og lær deg noen stjernebilder før du går ut. Begynn med klare og tydelige stjernebilder som f.eks. Karlsvogna, Cassiopeia og Orion
 • Finn et mørkt sted
 • Husk å ta på deg nok klær! Det er kaldere enn du tror
 • Finn stjernebildene
 • Planetene Venus, Mars, Jupiter og Saturn er greie å finne uten kikkert, men er ikke alltid synlige. Dessverre står ingen av disse planetene fint til på himmelen i høst, men Saturn blir fin utover vinteren
 • Her kan du se hvor planetene står i forhold til stjernebildene
 • En vanlig kikkert (f.eks. 7 x 50) kan være bra, men det er nødvendig med et solid stativ
 • Hvis du vil kjøpe et teleskop, kan det være lurt å kontakte en astronomiforening eller noen som har et fra før.
 • Objekter som er fine i en kikkert eller et lite teleskop, er f.eks. Månen, Saturn, Pleiadene (Sjustjerna, M45), Oriontåka (M42) og Andromedagalaksen (M31).
 • Boktips: Praktisk Astronomi, Praktisk Stjerneatlas, Himmelkalenderen 2009
 • Andre aktuelle internettsider: Norsk Astronomisk Selskap, www.astronomi.no
Astronomi

ASTROFESTIVALEN: Arrangeres til helgen for tiende gang. © FOTO: Astrofestivalen

Lysmodell guider deg gjennom solsystemet

- Henning Holen kommer også til å være til stede på festivalen for å vise fram World Wide Telescope fra Microsoft. Der kan man prøve ut et virtuelt teleskop og lære mer om universet. Det er i tillegg fint å ha om det skulle bli overskyet på søndag, sier Astrofestivalens Filip Nicolaisen til klikk.no.

På Astrofestivalen kan du også bli med på en guidet reise gjennom solsystemet i en lysmodell. I modellen er universet, av praktiske årsaker, krympet ti milliarder ganger.

Du kan også teste deg som pilot i et romskip som er helt ute av kontroll, bygge et teleskop og kjenne i din egen nese hvordan det lukter på månen.

Les hele saken
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!

Med Bill Gates som sponsor:

Verdens største digitalkamera

Nå bygges megateleskopet som skal fotografere nattehimmelen kontinuerlig – og varsle om skumle asteroider på vei mot jorden.

- Bedre enn Hubble

Romteleskopet Hubble har lenge gitt de beste bildene av universet. Men nå hevder en gruppe astronomer at de kan ta skarpere bilder ved hjelp av teleskop på bakken.