John Arne Tungen

Disse viser vei

Vi har testet hvilken GPS-mottager som er best på fjellturen.

Om du er en aktiv friluftsentusiast som generelt er mye ute og vurderer å kjøpe en GPS, vil vi gi disse tipsene:

Kart

Kart på GPS-en er kjekt å ha! Selv om dette ikke er et must, vil du kunne ha mye glede av for eksempel å kombinere GPS-en og et kartprogram til PC. Det er også enklere å plukke ut punkter, f.eks. en turisthytte, om du har kart på GPS-en for å bruke "gå til" funksjoner.

Elektronisk kompass

Elektronisk kompass gjør at GPS-en peker riktig retning selv om du står stille. Det er kjekt når du sitter og planlegger den videre marsjen. Om dette ikke er innebygd, må du huske å bevege deg samtidig som du sjekker riktig retning (dette er det mange som ikke er klar over).

Skjerm

Om du i tillegg skal bruke GPS-en mye i båt, vil vi anbefale at du velger en modell med stor skjerm og muligheter for å kjøpe med en monteringsbrakett.

Batteriene

Batterikapasitet er et viktig punkt på alt elektronisk materiell, spesielt om du skal bruke GPS-en ute om vinteren.

Vekt

Størrelse og vekt er alltid viktig på utstyr som skal bæres med på tur. En GPS til friluftsliv bør kunne gå ned i en bukselomme uten nevneverdige problemer.

Butikk eller nettbutikk

Tilgjengelighet til ekspertise, service, råd eller hjelp er alltid nyttig. Er du en fersk bruker, så sjekk med forskjellige sportsbutikker før du handler. Selv om du kanskje kan spare noen hundrelapper på å handle på nett, kan det være verd pengene å ha et kundeforhold til en lokal sportsbutikk hvor de kan hjelpe deg med for eksempel valg av kartverk og annet materiell.

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!