John Arne Tungen

Disse viser vei

Vi har testet hvilken GPS-mottager som er best på fjellturen.

Alle GPS-ene i denne testen støtter WAAS eller EGNOS (European Geostationary Navigation Overlay System). Det består av tre satellitter og et nettverk av bakkestasjoner som måler avvik i navigasjonssignalene på grunn av atmosfæriske og andre forhold. EGNOS er ventet å gi en presisjon på rundt to meter. Systemet skulle vært klart i juni 2005, men er i skrivende stund ennå ikke erklært operativt.

Wide Area Augmentation System eller WAAS er det amerikanske motstykket. Dette er en teknologi for å øke presisjonen til GPS-signaler i fastlands-USA og gir en presisjon på 1-2 meter horisontalt og 2-3 meter vertikalt i store deler av USA, Canada og Alaska. WAAS virker gjennom et nettverk av bakkestasjoner som mottar GPS-signaler og sender korrigert informasjon tilbake til en annen satellitt, som igjen sender til GPS-mottageren din. (Wikipedia).

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!