Test av termoser

Vinneren er solid, har stor kopp og holder drikken varm

Vi har testet 11 termoser.

TEST AV TERMOS: Vi har testet 11 termoser. FOTO: Anders Kristiansen
TEST AV TERMOS: Vi har testet 11 termoser. FOTO: Anders Kristiansen
Sist oppdatert

Vurdering

Isolasjonsevne: Hvor godt holder termosen på varmen? Vektlagt med 50 %.

Vekt: Her har vi vurdert vekten i forhold til volumet. Vektlagt med 15 %.

Soliditet og generell kvalitet: Generell kvalitet på alle bestanddelene er vurdert. Vektlagt med 20 %.

Praktisk bruk: Her har vi vurdert om termosen er god å helle med og om det er enkelt å få skrudd korken skikkelig tett. Trekk for lekkasje. Vektlagt med 15 %.

Termosen er nærmest obligatorisk i sekken, på lik linje som god turmat, i alle fall på turer i den kjølige årstiden. Vi har testet noen av de mest aktuelle modellene på markedet.

I denne testen har vi tatt for oss termoser på ca. 1 liter, men de fleste modellene finnes i mindre varianter, noen også i større. Vi har bare testet termoser fra kurante leverandører. Et av kriteriene har vært at de skal være tilgjengelige på markedet. Selv om et par av modellene ikke akkurat imponerer, er ingen av dem katastrofalt dårlige.

Testet termosene i 18 minusgrader

De dårligste termosene finner man etter vår erfaring blant de umerkede modellene som gjerne gis bort som firmagaver og profileringsprodukter eller selges for en slikk og ingenting etter store partikjøp. Særlig modellene som har korker med åpne- og lukkemekanismer er det grunn til å styre unna.

På korte turer rekker ikke temperaturen å synke så mye, og de fleste termoser vil i utgangspunktet kunne gjøre jobben tilfredsstillende. Vi har testet termosene i -18 grader som tross alt er en temmelig lav utetemperatur.

Skrukork best

Noe som alltid er viktig, er imidlertid at termosen er grei å helle av, og ikke minst at korken holder skikkelig tett. Av sistnevnte grunn holder vi en knapp på enkle skrukorker framfor korker som har en eller annen mekanisme for å åpne og lukke. Foruten bedre sikkerhet mot lekkasjer, er de enkle korkene lettere å rengjøre skikkelig. Dette er ikke minst en fordel hvis termosen brukes til kakao, suppe eller annet innhold som surner hvis det blir stående.

Et annet forhold som kan være av betydning, er fasongen på termosen. Hvis sekken i utgangspunktet er rimelig full, vil det være lettere å få plass til en slank termos med glatt overflate enn en tykkere modell med håndtak og beskyttelsesringer.

Testresultat

De to termosene som kom best ut i testen, Eagle products ståltermos og Thermos Work, holdt henholdsvis 72 og 76 grader etter tolv timer. Med unntak av de to dårligste, holdt de andre termosene et sted mellom 70 og 80 grader etter seks timer. For å konkretisere litt; hvis du fyller termosen ved frokostbordet klokka åtte, bør du med andre ord ha fin drikketemperatur til godt over klokka to, gitt at temperaturforholdene er sammenlignbare med vår test.

Slik er testen gjennomført

Temperaturmålingene er gjennomført i et vanlig kjøl/fryseskap. Frysetesten er gjennomført ved at termosene er forvarmet i ti minutter med varmt vann fra springen (55 grader). Deretter ble de fylt med kokende vann og plassert i en fryseboks med temperatur på -18 grader. Termosene lå vannrett i fryseboksen. Det var ikke kontakt mellom termosene, og de lå på et underlag av celleplast for å redusere tap av varme gjennom ledning fra underlaget. Temperaturen på vannet ble målt etter tre, seks og 12 timer. De dårligste i testen holdt 60 grader etter seks timer, mens den beste holdt 75 grader.

Meld deg på vårt nyhetsbrev, og få de beste sakene våre på mail hver mandag.

Følg gjerne Klikk Helse på Facebook

Denne saken ble første gang publisert 23/09 2015, og sist oppdatert 28/06 2017.

Les også