KVINNER OG trening:

Menstruasjonssyklusen kan påvirke løpeformen din

Resultater fra en studie viser at kvinner løper best i en bestemt del av syklusen.

VARIERENDE LØPEFORM? Nye funn kan gi noen svar på hvorfor.
VARIERENDE LØPEFORM? Nye funn kan gi noen svar på hvorfor. Foto: Getty Images
Publisert

Forskere fra Universitetet i Stavanger og University of Jordan har presentert et sammendrag av studien, som viste signifikante forskjeller i prestasjon avhengig av deltakernes sykluser.

Det skriver forskning.no.

Markante forskjeller

Studien, avviklet under prosjektet Women and Physical Performance, hadde som mål å undersøke effekten de ulike fasene i syklusen har på trening.

Forskerne studerte tolv kvinnelige studenter med normal menstruasjonssyklus.

Kvinnene skulle gjennomføre ulike styrkeøvelser samt 1600 meter løping.

I undersøkelsen ble syklusen delt opp i fire faser.

Resultatene viste at kvinnene presterte best i tiden mellom menstruasjon og eggløsning (folikkelfasen). I sammenligning av denne fasen og eggløsningsfasen, ble det oppdaget markante forskjeller.

– Kvinners kroppstemperatur kan variere i de ulike fasene, og temperaturen er høyere under eggløsningsfasen. Dette kan påvirke negativt og det kan være vanskeligere å nå toppresultater, sier Shaher Shalfawi til forskning.no.

Han er førsteamanuensis ved Universitetet i Stavanger og en av forskerne i studien.

– Det er blitt gjort få studier på forholdet mellom menstruasjon og fysisk prestasjon og siden det finnes lite forskning på området er disse resultatene verdifulle, sier han.

Les også: Trine kunne ikke fordra å løpe. Da hun først begynte, tok det helt av.

– Vi trenger mer forskning

Kari Bø er fysioterapeut og professor ved Institutt for Idrettsmedisinske fag ved Norges Idrettshøyskole.

Hun forteller at to andre studier også har vist at prestasjon og form er best i de to første ukene etter blødning, men mener det trengs mer forskning på området.

TRENGER MER FORSKNING: Professor Kari Bø.
TRENGER MER FORSKNING: Professor Kari Bø. Foto: Norges Idrettshøyskole.

– Det er foreløpig svært få studier på dette området og vi trenger mer forskning. Denne studien er foreløpig kun publisert som et sammendrag og baseres på veldig få kvinner, sier Bø til Klikk.no.

Selv om funnene fra studien kan sees som verdifulle for toppidrettsutøvere og deres trening, mener Bø at det foreløpig er vanskelig å si hvordan dette kan være nyttig.

– Det er vanskelig å si fordi man jo ikke kan bestemme konkurransesesongen etter egen menstruasjonssyklus. Det kan kanskje være mulig å styre treningen bedre, men jeg vil si at vi vet altfor lite om hvordan dette eventuelt skal gjøres til at vi kan gi noen kunnskapsbaserte råd om en eventuell styring enda, fortsetter hun.

Les også: Du trenger bare disse seks øvelsene

Trener etter egen syklus

Pia Seeberg, utdannet PT, mental trener og journalist, har selv lagt opp egen trening etter menstruasjonssyklus.

Hun tenker at funnene kan være relevante for noen.

– For den vanlige mosjonisten er det kanskje ikke så viktig, men for en idrettsutøver som lever av trening så kan dette være ganske relevant. Dette fordi det kan ha innvirkning på hvordan man velger å legge opp treningen, sier hun til Klikk.no.

TRENER ETTER EGEN SYKLUS: Personlig trener, Pia Seeberg.
TRENER ETTER EGEN SYKLUS: Personlig trener, Pia Seeberg. Foto: Jørgen Rypaas.

Hun synes resultatene av studien samsvarer med egne erfaringer, men understreker at hun kun har nettopp egne erfaringer å basere utsagnet sitt på.

– Når det gjelder trening generelt føler jeg at jeg presterer bedre i noen deler av syklusen enn andre. Jeg vil si at at jeg presterer dårligst opp mot mens og at den første perioden etter menstruasjonens slutt er den beste. Da føler jeg at jeg har mer overskudd og kan kjøre på, fortsetter Seeberg.

Fint med bevissthet

Hun sier at det er vanskelig å skulle vise til noen konkrete resultater, men synes det er fint å være bevisst på at formen kan svinge.

– Med kunnskapen om at syklusen kan påvirke formen så er det lettere å godta at du kan "gønne" mer på i noen perioder og at du må ta det litt mer med ro i andre. Når man gjør alt riktig men fortsatt føler seg som en klut er det fint å kunne påminne seg selv om syklusen og hvor man er i den. Da blir det lettere å akseptere og pleie kroppen, sier hun.

Hun synes forskning og fokus på kvinnehelse har stort forbedringspotensiale og påpeker at programmering i trening ofte baserer seg på hvordan menn responderer.

– Dette blir feilaktig når vi ser at det er vesentlig forskjell på kvinner og menn, understreker Seeberg.

Les også: (+) Jeg tok med barna og flyttet inn hos Dagfinn. Det skulle jeg komme til å angre på.

– Flott med mer fokus

Professor Kari Bø synes også at det er viktig at temaet rundt kvinner, trening og menstruasjonssyklus får mer fokus.

– Det har nok vært et tabubelagt område, først og fremst fordi kvinner selv ikke ønsker å sette fokus på det. Dette fordi det tidligere har blitt brukt som argument for at kvinner ikke kan prestere like godt som menn eller delta i de samme idrettene, sier professoren.

  • Nivået av de ulike hormonene i syklusen kan virke inn på kvinners treningsutbytte
  • Hormonet østrogen, som dominerer i de to første ukene av syklus, kan ha en oppbyggende, anabol effekt.
  • Kvinner med kraftige blødninger kan oppleve jernmangel. Dette vil kunne ha negativ effekt på trening.
  • Ny forskning har vist at kvinner kan ha bedre effekt av å legge styrketreningen til de to første ukene av syklusen i stedet for de to siste.
  • Ved hard trening uten nok tilførsel av energi kan det oppstå forstyrrelser i kvinners menstruasjonssyklus.

Kilde: Lisbeth Wikström-Frisén/Idrottsforskning.se

Se mer

Hun synes det er bra at idrettskvinner som har problemer i forbindelse med menstruasjon tør å stå frem.

– Det er flott at det blir mer fokus på dette og at de kvinnene i idretten som har problemer kan få mer hjelp, sier hun.

I en norsk studie fant man at bare 27 prosent hadde snakket med trener om dette.

– Det er derfor fint at flere, unge kvinner nå har stått frem og sagt at de ikke presterer like bra under menstruasjon. Dette er viktig for at trenere, publikum og konkurrenter kan få forståelse for at prestasjon kan svinge, avslutter Bø.

(Vi gjør oppmerksom på at Pia Seeberg er en av Egmont Peoples influenser-profiler. Klikk.no har samme eiere som Egmont People).

Denne saken ble første gang publisert 08/10 2020.

Les også