Jane Fonda er 86 år og fortsatt et fitness-ikon

– Hver gang jeg går ut av en bil, takker jeg for at jeg har trent for å bevare mine sterke lår

Hun har preget vårt kroppsideal og syn på sunnhet siden hun ga ut verdens mestselgende aerobic-videoer på 1980-tallet. Til tross for at det glamorøse fitness-ikonet er blitt 86 år, er hun og treningsmetoden hennes fortsatt relevant. Og alt skyldes en ren tilfeldighet.

<b>IKONISK BILDE:</b> Jane Fonda fikk en hel verden til å trene til god musikk, iført leggings,
IKONISK BILDE: Jane Fonda fikk en hel verden til å trene til god musikk, iført leggings, Foto: Harry Langdon/Getty Images
Sist oppdatert

– Ungdommen skjønner ikke hvor viktig det er å holde kroppen sterk, for de har jo ingen plager. Kroppene deres virker, og det tar de for gitt. Men når du blir eldre, skjønner du hvor viktig det er å ha en sterk kropp.

Det sa Jane Fonda i et ­intervju med Vogue i 2022.

Den amerikanske skuespil­leren, aktivisten og fitness­guruen fylte 86 år 21. desember 2023. Selv om også hun merker alderen og nylig har gjennom­gått behandling for kreftsykdom, føler hun seg fortsatt fysisk sterk og smidig.

Selv er hun ikke i tvil om hva det er som holder henne gående – bokstavelig talt.

– Jeg går mye, og det hjelper meg. Jeg var ikke klar over hvor viktig det var, da jeg var ung. Hver gang jeg går ut av en bil, takker jeg gudinnene for at jeg har trent for å bevare mine sterke lår. Når jeg rygger bilen og skal kikke meg over skulderen, er jeg takknemlig for at jeg har holdt meg smidig, slik at jeg kan snu på hodet uten at det gjør vondt. Det er helt grunnleggende ting, som du tar for gitt når du er yngre. Men så innser du at det er vanskelig når du blir eldre, med mindre du fortsetter å være sterk og
smidig, forklarte Fonda i Vogue-intervjuet.

Les også (+): To oster får toppkarakter hvis du skal ned i vekt

<b>SPREK 86-ÅRING:</b> Jane Fonda holder koken. Bildet er tatt sommeren 2023, noen måneder før hun fylte 86 år.
SPREK 86-ÅRING: Jane Fonda holder koken. Bildet er tatt sommeren 2023, noen måneder før hun fylte 86 år. Foto: Araya Doheny/Getty Images

Har skrudd ned tempoet

Samtidig innrømmet hun at hun har noe annerledes treningsrutiner i dag enn da hun på 1980-tallet var berømt som hele verdens fitnessdronning.

– Mitt motto er ikke lenger: «Feel the burn!» Nå er det: «Slow down.» Det hele går langsommere nå. Jeg har blitt spurt om hvilken musikk jeg bruker til treningen nå. Da svarer jeg: Det finnes ikke musikk som er langsom nok til min trening nå.

Amerikansk skuespiller, forfatter, modell, politisk aktivist og fitnessguru med historiens bestselgende hjemme-treningsvideoer. 86 år, har vært gift tre ganger og har tre barn.

Se mer

Ja, Fonda har nok skrudd ned tempoet noe nå. Men hun er fortsatt med på å forme vårt syn på sunnhet, kjønn, alder og makt. Og det handler både om patriarkatets makt og den makt vi selv har som forbrukere, samfunnsborgere og ikke minst som kvinner.

Les også: Med denne treningen forbrenner du dobbelt så mye som når du jogger

Jakten på det hele mennesket

Jane Fonda ble født i 1937, og som datter av superstjernen Henry Fonda var berømmelse både et livsvilkår og en byrde.

Faren var fraværende og kjølig utenfor filmlerretet. Moren, som var bipolar, begikk selvmord da datteren var 12 år.

Hele barndommen kjempet Jane Fonda for kjærlighet og anerkjennelse. Like­vel har lav selvfølelse plaget henne gjennom mesteparten av et langt liv og tre ekteskap.

– Jeg lærte av faren min at utseendet betydde alt. Det tok meg lang tid å innse at det ikke er meningen at vi skal være perfekte. Det er meningen at vi skal være hele mennesker, har Jane Fonda uttalt, blant annet til den amerikanske talkshow-dronningen Oprah Winfrey.

Jane Fondas stjerne er bare blitt mer lysende og klar med årene. Kanskje særlig fordi hun nå – omsider – står alene og ikke måles opp mot mennene som har preget henne. Nå blir hun målt på hva hun selv har utrettet.

Den høyt profilerte dokumentaren «Jane Fonda in Five Acts» er inndelt i fem kapitler. Det sier ganske mye at de fire første er dedikert til henholdsvis faren og de tre mennene som hun har vært gift med.

Jane Fondas ekteskap

Jane Fondas første ekteskap var med den franske filmregissøren Roger Vadim, fra 1965 til 1973. Sammen fikk de datteren Vanessa.

Vadim introduserte henne for den franske skuespilleren Simone Signoret, som trakk Fonda inn i sin krets av franske intellektuelle, mellom andre Simone de Beauvoir og Jean-Paul Sartre. Det var på denne tiden at hennes politiske engasjement våknet.

Men ekteskapet underminerte samtidig selvtilliten hennes og førte til at bulimien, som hun hadde vært plaget med siden ten­årene, forverret seg.

Jane Fonda hadde alltid følt seg tykk og «feil», så da hun hørte om de gamle grekernes fester, der de åt og spydde, kopierte hun ideen som en effektiv slankekur. Det kom til å forfølge henne i lang tid.

Ekteskapet og livet i Frankrike var knapt avsluttet, før hun giftet seg med venstre­aktivisten Tom Hayden i 1973. De forble gift frem til 1990.

Les også: Ole Paus var gift tre ganger og fikk seks barn

«Hanoi Jane»

I disse årene var Jane Fonda både beundret for sin Oscar-vinnende filmkarriere og forhatt for sine voldsomme protester mot Vietnamkrigen. Hun fikk tilnavnet «Hanoi Jane» etter et besøk i Vietnam i 1972, der hun ble fotografert mens hun satt på et vietnamesisk luftmissil.

Analysen fra høyresiden lød slik: Jane Fonda vil skyte på sine egne, de amerikanske troppene.

Den dag i dag er denne epoken regnet som hennes mest kontroversielle.

Tiden som aktivist ble et vendepunkt i hennes liv. Det var nemlig også i denne perioden hun tilføyde tre nye titler til CV-en: feminist, adoptivmor og fitnessguru.

I 1982 kom videoen «Jane Fondas Workout» i salg som den første av i alt 23 workout-videoer med aerobicøvelser. Til sammen ble det solgt over 17 millioner eksemplarer. Alle videoene har hatt samme grunnkonsept, med funksjonell trening for hele kroppen til musikk. Vinklingene har skiftet. I 2010 kom f.eks. den første av tre videoer spesielt for kvinner over 50.

Se mer

Feminismen viste seg med størst effekt i filmen «9 to 5» (1980). Den fengende tittelmelodien og den hotte listen av skuespillere, blant andre Fondas venninner Lily Tomlin og Dolly Parton, gjorde filmen til det 20. århundres mest innbringende filmkomedie.

Filmen tjente inn 103,9 mil­lioner dollar – mer enn 10 ganger så mye som budsjettert.

To år senere fikk Jane Fonda igjen overraskende suksess. For hvordan finansierer man best sine politiske aktiviteter? Jo, ved å iføre seg legg­varmere og ­lycra-leggings og spille inn historiens mestselgende videoene for hjemmetrening.

Videoene ble solgt i hele 17 millioner eksemplarer. Sam­tidig skrev hun en work­out-bibel som toppet bestselgerlisten til The New York Times i to år.

Les også: Slik kommer du deg i form – uten å løpe

Fitness-fan ved en tilfeldighet

Egentlig var det en tilfeldighet at Jane Fonda i sin tid oppdaget fitness.

– Jeg bodde i New York og hadde en kjæreste som var jazzdanser. Han underviste på Paul Taylor School i New York, så jeg var med på mange av timene han hadde. Men jeg innså at jazzballett og moderne dans ikke var noe for meg. På den andre siden av gangen var det ballett­undervisning, og det ville jeg prøve. Og dermed var jeg «hekta»! Da jeg begynte med timer jevnlig, endret kroppen min seg. Så det førte til at jeg begynte å trene ballett nesten hver dag, fortalte hun til Vogue.

Da hun noen år senere skulle spille i filmen «Kina­syndromet» (1979) med Michael Douglas, falt hun og forstuet foten.

Hun kunne ikke dyrke balletten, og bare en måned senere skulle opptakene til filmen «California Suite» starte. Der skulle Jane filmes i bikini.

– Da jeg var blitt bedre i foten, fortalte stemoren min om en kvinne som het Leni Cazden, som hadde trenings­timer på et studio.

Slik minnes Jane Fonda sitt første møte med aerobic:

– Jeg tok en prøvetime, og den gjorde stort inntrykk på meg. I bunn og grunn er det denne typen trening jeg har holdt meg til hele tiden etterpå.

Les også: Én spiseskje pr. dag kan bidra til vektnedgang

Trening for kvinner

Denne treningsformen skilte seg ut fordi den henvendte seg spesielt til kvinner. På denne tiden var nemlig de fleste treningssentrene tilpasset menn.

– Det var ikke meningen at vi kvinner skulle bli svette eller ha muskler. Men her så jeg meg selv og 40 andre kvinner bevege seg «nonstop» i halv­annen time, på helt nye måter.

Leni og Jane bestemte seg for å bygge opp et treningsstudio sammen.

Da Leni giftet seg og ville dra på jord­omseiling, fortsatte Fonda på egen hånd, både med undervisningen og med å utvikle konseptet med tøyninger, ­aerobic og styrkeøvelser for hele kroppen.

Hun bestemte seg også for å skrive en work­out-bok.

– Verden er full av kvinner som ikke har råd til å bruke et treningssenter, eller som synes det er vanskelig å vise kroppen sin på et helsestudio. Noen har rett og slett ikke tid, fordi de har små barn. Boken var svaret på dette – slik kunne kvinner trene i fred, i sitt eget hjem.

– Jeg ville gjerne kunne hevde at jeg var en strålende, strategisk forretningskvinne, men det var jeg ikke. Jeg hadde bare en god idé, og jeg leverte den på det perfekte tidspunkt, forklarer hun selv om bestselgeren «Jane Fonda’s Workout Book».

Les også: Miriam (30) sender barnet sitt i barnehagen når hun har fri - med god samvittighet

Jane Fondas treningsvideo

Det var imidlertid ikke Fondas egen idé å lage en treningsvideo. Det var den tidens konge av hjemmevideoer, Stuart Karl, som kom på den tanken. Hans kone hadde lest boken og mente at her var det potensial for en video.

<b>VILLE HJELPE:</b> Verden er full av kvinner som ikke har råd til å gå på treningssenter, tenkte Jane. Derfor skrev hun en treningsbok.
VILLE HJELPE: Verden er full av kvinner som ikke har råd til å gå på treningssenter, tenkte Jane. Derfor skrev hun en treningsbok.

– Jeg visste ikke engang hva en videomaskin var. Ingen jeg kjente hadde en slik. Så da han henvendte seg til meg, avfeide jeg ideen. Jeg forsto ikke konseptet. Men jeg trengte penger til den ­politiske organisasjonen som min daværende mann Tom Hayden og jeg hadde grunnlagt, Campaign for Economic Democracy. Da Stuart Karl ikke ga seg, innså jeg omsider at dette var noe jeg kanskje kunne tjene penger på. «Okay, la oss prøve», sa jeg. Vi brukte ingen penger på prosjektet. Jeg skrev manuskriptet selv og la sminken selv. Omsider kom videoen på markedet. Fortsatt er den verdens mestselgende hjemmevideo. Ingen har slått den rekorden!

Trim mot spiseforstyrrelser

Den største personlige gevinsten ved Jane Fondas nye ­fitness-karriere var likevel at hun omsider fikk bukt med spiseforstyrrelsen som hadde fulgt henne i 30 år. Med ekte innsikt i problemet kunne hun hevde følgende:

<b>TRENINGSVIDEO:</b> Her er fitness-dronningen under lanseringen av Jane Fonda Workout Video i oktober 1990, i hennes eget treningsstudio i Beverly Hills, California.
TRENINGSVIDEO: Her er fitness-dronningen under lanseringen av Jane Fonda Workout Video i oktober 1990, i hennes eget treningsstudio i Beverly Hills, California. Foto: Ron Galella/Getty Images

– Når maten blir vår verste fiende, er det ikke bare slik at vekten øker hver gang vi må gi tapt i kampen for å bli slankere. Vi mister også vår egen selvrespekt.

At nettopp mosjon og fitness kan bygge opp selvtilliten og gi oss følelsen av å være en del av noe større, skriver Jan Svensson under på. Han er helseekspert i det danske magasinet Alt for damene.

– Jeg er født i 1976, så det var på slutten av 1980-tallet at jeg oppdaget Jane Fondas videoer i mors TV-reol. De vekket min interesse for fitness. Jeg elsket musikken og hele den flotte stilen, som disse kvinnene dyrket, minnes han.

– Jane Fonda gjorde det stilig å trene. Før henne var det enten noe ganske nerdete eller noe som bare var for menn som dyrket fotball eller sykling. Men her trente man for å ha det moro og få det bedre med seg selv og sin egen kropp. Og dette var lenge før man viste frem treningen sin på Instagram, understreker Jan Svensson.

Les også: Kongehusekspert om møtet med Frederik: – Svært uvanlig

Gift for tredje gang

Takket være treningsvideoene, økte ekteparet Hayden/Fonda formuen – og familien.

De fikk sønnen Troy og adopterte ­datteren Mary fra en kvinne i Black Panther-bevegelsen, en organisasjon som Jane Fonda også støttet.

Da ekteskapet med Tom Hayden gikk over ende, var Jane Fonda i sjokk.

Ikke før var skilsmissen offisiell, før grunnleggeren av TV-kanalen CNN, milliardæren Ted Turner, inviterte henne ut.

– Jeg er midt i et nervesammenbrudd. Ring om seks måneder, svarte hun.

Og det gjorde han – helt nøyaktig. Året etter var de gift, men heller ikke dette ekteskapet holdt. Årene med ham ble Fondas mest tilbaketrukne.

Aktivist på sparebluss

Hun var mer lojal mot mannen og parets til sammen åtte barn, enn hun var mot seg selv. Aktivismen var satt på sparebluss.

– Jeg kunne ikke være en sann feminist i det ekteskapet. Jeg var bare en feminist på det intellektuelle planet, har hun siden forklart

Hun var gift med Turner i 10 år, og det var da de skilte seg i 2001, at hun følte seg gjenfødt som feminist. Det var da hun så teaterstykket «Vagina-monologene» – et skuespill som hyller kvinners seksualitet med humor og kjærlighet.

– Det var først der, da jeg lo med hele kroppen og følte meg sett og forstått, at jeg ble en sann feminist.

Og det har hun vært siden. Hun er forblitt ugift og kjemper for sakene hun tror på.

Fortsatt med så stort engasjement at hun flere ganger er blitt arrestert – som da hun sammen med venninnene Rosanna Arquette og Catherine Keener ble pågrepet i 2019 under en demonstrasjon mot klimaendringene.

Les også (+): Dieselbiler går unna i høyt tempo

JANE FONDAS ENGASJEMENT: Klimasaken er blant det Jane Fonda brenner for. Her blir hun arrestert under en demonstrasjon foran kongressbygningen i USA i 2019.
JANE FONDAS ENGASJEMENT: Klimasaken er blant det Jane Fonda brenner for. Her blir hun arrestert under en demonstrasjon foran kongressbygningen i USA i 2019. Foto: Bill Clark/Getty Images

Kur mot mørke tanker

Jane Fonda har fortsatt med å passe godt på kroppen og gjennomføre sin daglige treningsrutine. I dag vet hun at det nettopp er gjennom mosjon at hun har kunnet holde seg på topp i så mange år.

Hun har angret både på ekteskap og ansiktsløftninger, men hun takker seg selv for at hun ­aldri ga avkall på treningen.

– Jeg nedstammer fra en lang rekke med deprimerte mennesker. En av de måtene jeg unngår å havne i depresjonen på, er gjennom trening. Når jeg beveger meg, når jeg går en tur, når jeg trener – så forsvinner de mørke tankene. Dét, og min aktivisme, er for mitt vedkommende den beste kuren, sa hun i Vogue-intervjuet.

Her fortalte hun også om sin sunne livsstil:

– Søvn er noe av det viktigste for meg. Jeg sover åtte eller ni timer hver natt. Jeg spiser en rimelig sunn kost, uten å være rigid. Jeg har skåret ned på rødt kjøtt. Jeg har også redusert mitt inntak av fisk, fordi det blir stadig mindre fisk i havet.

NOE Å BEVISE: I 1983 kalte Jane Fonda pressen inn til å overvære en treningsøkt, for å ta brodden av diverse rykter som florerte om fitness-dronningens helsetilstand.
NOE Å BEVISE: I 1983 kalte Jane Fonda pressen inn til å overvære en treningsøkt, for å ta brodden av diverse rykter som florerte om fitness-dronningens helsetilstand. Foto: Bettmann Archive/Getty Images

Hun spiser grønnsaker, salater og ferske matvarer, forteller hun, og så holder hun øye med hvor mye hun spiser og unngår for det meste sukker. Eller … ikke helt:

– Jeg var i Italia i to en halv måned for å spille inn oppfølgeren til filmen «Book Club». Der spiste jeg gelato (iskrem) og pasta hver eneste dag. Men jeg gikk ikke opp i vekt. Jeg sto opp klokken seks om morgenen, før varmen satte inn, og gikk i en time, halvannen time, to timer på de dagene det var mulig for arbeidet mitt.

Les også (+): Pappa nekter å fortelle kona si om meg

Kvinner skal trene styrke

Ifølge treningsekspert Jan Svensson er Jane Fonda og hennes tilnærming til trening fortsatt relevant. Men det er et par ting han vil justere:

– Det sterke fokuset på høyt oksygenopptak og mange, raske bevegelser er jeg ikke tilhenger av. Du får et «rush» mens du er i gang, men det er også en viss fare for at du faller, vrir knærne og har for mange ukontrollerte bevegelser. Det er mye viktigere at du er bevisst på å trene kjernemuskulaturen og at du gjør øvelsene riktig, sier han.

– Men for meg er Jane Fonda også essensen av en ­intelligent måte å bevege seg på, direkte i forlengelsen av Joseph Pilates og hans treningsfilosofi fra starten av 1900-tallet. Her legger man vekt på funksjonelle beveg­elser, som er det helt motsatte av den treningen du får med maskiner som trener bare én muskelgruppe av gangen. Det er jo ikke slik vi mennesker fungerer. Den sunneste og mest effektive treningen er den som gjør at du bruker hele kroppen.

– Det var en genistrek da Fonda introduserte funksjonell trening i en flott, moderne pakke. Hun skapt et fellesskap rundt treningen. Sam­tidig viste hun at mosjon handler om mer enn forfengelighet.

Derfor håper Jan Svensson at kvinner fortsatt vil la seg inspirere av Jane Fonda og ta hennes viktige råd til seg.

Gjør som Jane Fonda!

– Jane Fonda jo et ekte ­forbilde på hvor fint det er å være nysgjerrig og utvikle seg i høy alder. Hun har for eksempel bestemt seg for ikke å kjøpe flere nye klesplagg og fokuserer på aktivitet og sunn mat for å holde seg frisk og glad, sier han og fortsetter:

– Når kvinner som henne sier at kvinner ikke skal være redd for styrketrening og tunge vekter, håper jeg alle lytter. Jeg er selv en spinkel type som snakker av erfaring når jeg sier at det er tungt å bygge muskler. Men denne treningen styrker muskler og benbygning, uten at den får deg til å ligne en bodybuilder. Den ruster deg bare til livet.

Denne saken ble første gang publisert 23/01 2024, og sist oppdatert 23/01 2024.

Les også