Er det egentlig sunt å trene?

Treningseksperter har definert en liste på 8 klassiske treningstabber som er veldig vanlige, men som i og for seg ikke er direkte helsefarlige. Disse klippene fra YouTube viser derimot hvor innmari galt det kan gå når man endelig kommer seg ut av godstolen for å trene.

Om de bare er uheldige eller dumme, eller om det er teknikken som er gal - resultatet blir det samme for disse treningsentusiastene.

Del

For mørkt

Klikk.no har tidligere skrevet om at det er mange grunner til å trene på ettermiddagen heller enn på morgenen. Flere undersøkelser viser at kroppens reaksjonstid og evne til å ta opp oksygen er på sitt beste mellom klokka fire og syv på ettermiddagen, og indikerer dermed at du får mest ut av treningen da.

Men nå som vi går mot mørkere tider er det viktig å huske på du ikke har like god oversikt når det begynner å mørkne.

En god hodelykt kan kanskje være en løsning for å unngå det som denne mannen opplevde da han jogget etter mørkets frembrudd?

For høy fart

For å få større effekt av treningen, er det viktig å overraske kroppen.

- Den største tabben mange begår, er å løpe dag ut og dag inn i samme tempo på tredemølla, forteller personlig trener Jari Ketola til Klikk.no.

Det har personene i videoen under skjønt. Spørs bare om de ikke ble litt for ivrige - her ser du hva som kan skje når farten blir for høy:

For smal sti

Terrengsykling er blitt en veldig populær aktivitet, og tidligere har vi testet hvilken terrengsykkel som er best i test.

Noe av det testerne fokuserte på, var hva slags egenskaper syklene hadde når det gjaldt balanse og akselerasjon i småkupert terreng.

Spørsmålet er om det var sykkelen eller rytteren som manglet balanse da elven skulle krysses i klippet under:

For tungt

Styrketrening gjør kroppen din sterkere, strammere og kan gi muskler som øker fettforbrenningen og gjør deg slankere, samt at det også kan redusere plager som stiv nakke og vond rygg.

Men fordi det er lett å gjøre øvelser feil, eller ikke håndtere apparatene riktig, er det lett å skade seg.

Personlig trener Erlend Vada anbefaler alle som ikke har erfaring med styrketrening om å få en skikkelig teknisk instruksjon før de setter i gang.

- Som personlig trener seg jeg svært ofte dårlig utførelse når det kommer til styrketrening. Det kan føre til akuttskader, men også ulike belastningskader og problemer på sikt. Dette gjelder spesielt for rygg og knær. Den tekniske utførelsen har også stor betydning for hvor effektive de ulike øvelsene er, sier han til Klikk.no.

Denne karen hadde definitivt hatt godt av litt instruksjon før han satte i gang:

Entusiastene i denne videoen går det ikke noe bedre med, mye muskler til tross (legg spesielt merke til stakkaren som knuser akvariet, cirka midt i filmsnutten):

For mye snø

Siden vinteren garantert kommer i år også - overmot og stor fart kan sette en brå stopper for skitreningen.

Og til slutt en påminnelse:

Selv om du lykkes med treningen hver eneste dag, år ut og år inn, kan det gå galt helt til du krysser målstreken.

Det skal ikke mer enn ett feiltrinn til før du går på trynet.

Lykke til med treningen!

Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

Les også:

Parkeur - se hvor galt det kan gå

Metoden som gir mer effektiv trening

Slik tar du armhevinger riktig

Her fjerner legene Cecilies magehud og fett

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!