Hvordan smøre ski

Få raskere ski enn naboen

Du bruker vel fluorpulver under skiene? Her er proffenes smøretips.

Sist oppdatert

Smører du skiene skikkelig, får du løypas beste glid - uten at skiene blir bakglatte.

Her gir Frank Jernberg Larsen fra Bull Ski og Kajakk deg smøretipsene du trenger for å få en maksimal skiopplevelse.

På jakt etter nye ski? Se også: Slik velger du riktige ski

Les også: Langrennstips fra tidligere landslagstrener Dag Kaas

Alltid grønn Toko og blå Ekstra

I dag finnes det mange forskjellige skismøringer på markedet.

- Enten du bruker Swix, Rode eller Skigo, kan det være en fordel å lære seg én serie å kjenne til å begynne med. Etter hvert kan du gjerne også bruke "godproduktene" til andre serier, for eksempel grønn Toko og klister fra Skigo.

Uansett temperatur bør du alltid varme inn et lag grønn Toko med smørejern og deretter et lag blå Ekstra. Dette gjør at smøringen holder mye lenger.

Slik gjør du det:

1. Rens skiene skikkelig

2. Rubb opp sålen med sandpapir (grovhet: 100)

3. Varm inn et lag med grønn Toko i festesonen (legg på og dra over med smørejern)

4. Varm inn et tynt lag Swix blå ekstra, og dra lett over med kork

5. Legg på tre-fem tynne lag med en voks som passer dagens temperatur. Gni ut med kork mellom hvert lag

6. Smelt inn glider i glidesonen foran og bak på skiene. Fjern overflødig glider.

7. Børst først med en kobberbørste og deretter en nylonbørste, slik at all glider som ligger igjen på skisålen, blir borte. Det er kun glider som har trukket inn i skiene, som gir god glid.

8. For maksimal glid: dryss på fluorpulver i smøresonen og varm inn med smørejern.

Ble dette for avansert? Se også: Snarveien til gode ski

Les mer:

Klikk Helse/trening

Klikk Friluft

Denne saken ble første gang publisert 10/02 2009, og sist oppdatert 24/06 2017.

Les også