TRENINGS-APPENE DU TRENGER

Disse appene bruker treningsekspertene

Det finnes mange treningsapper, men hvilke av de er det man burde velge? Vi har tatt en prat med noen av Norges dyktigste personlige trenere og hørt hvilke apper de selv bruker.

Pluss ikon
<b>DE BESTE TRENINGSAPPENE:</b> Noen av Norges dyktigste personlige trenere anbefaler de elleve beste helse- og trenings-appene.
DE BESTE TRENINGSAPPENE: Noen av Norges dyktigste personlige trenere anbefaler de elleve beste helse- og trenings-appene. Foto: EVO
Sist oppdatert

- Jeg har brukt mye forskjellig, men denne appen bruker jeg hver eneste dag, sier Argjent Ahmeti som er personlig trener ved Evo, og er en av Norges mestselgende personlige trenere. I 2018 solgte 26-åringen fra Sarpsborg PT-timer for nærmere to millioner kroner.

Mange av oss har vært borti treningsapper, men hvilke av de er det som egentlig funker best? Appen Ahmeti snakket om hadde kun 60 000 brukere på verdensbasis i 2010, men har nå over 14 millioner.

Appen er selvfølgelig Fitbit.

Det vil alltid være et subjektivt svar når det gjelder de beste trenings-appene, men når SIDE3 stiller spørsmålet til noen av Norges dyktigste personlige trenere må det vel være noe tyngde i svarene?

Foto: EVO

Fitbit

Fitbit-appen kan ikke brukes for seg selv, men må kobles opp til en Fitbit-klokke som måler pulsen din. På den måten har appen muligheten til å finne ut nøyaktig når du sovnet og akkurat hvor lenge.

- Denne appen har jeg brukt mye til kardiotrening og styrke. Og i tillegg registrerer Fitbit-appen søvnen din. Treningsapper som denne er gode hjelpemidler for å gjøre treningsøkta mer effektiv, sier Ahmeti.

<b>BRUKES MED PULSKLOKKE:</b> Fitbit-appen anbefales av Ahmeti, men appen må brukes sammen en pulsklokke fra samme merke.
BRUKES MED PULSKLOKKE: Fitbit-appen anbefales av Ahmeti, men appen må brukes sammen en pulsklokke fra samme merke. Foto: Alvarez (Getty images)

Appen har også en egen kalorifunksjon hvor du kan scanne strekkodene på forskjellige matprodukter, så appen lett kan holde oversikten over hvor mange kalorier du inntar.

Seven - 7 minute workout

- Dette er en app jeg har brukt ofte faktisk. Lettversjonen er gratis, og det er selvfølgelig et stort pluss. Det er en app som passer godt når man har en hektisk hverdag, fordi hver treningsøkt er bare sju minutter, sier Ahmeti.

Treningsbransjen omsetter for rundt fem milliarder kroner i året.

Stadig flere bruker penger på personlig trenere og trening.

I 2008 var det kun 477 treningssentre i Norge, mens ti år senere, i 2018 var det 1179 treningssentre. Det er en økning på 147 prosent.

Kilde: Aftenposten.no

Hvis du vil ha fullversjonen er du nødt til å betale 600 kroner i året, men da får du støtte av en personlig trener gjennom appen, flere treningsøvelser og ukentlige treningsplaner. Appen er lett å bruke og med fullversjonen kan du lagre statistikk fra tidligere treningsøkter.

<b>SEVEN - 7 MINUTE WORKOUT:</b>
SEVEN - 7 MINUTE WORKOUT: Foto: Seven - 7 Minute Workout

Nike Training Club

- Her har man hele treningspakka: styrke, kardio og yoga blant annet. Appen inneholder videoer og er lett å bruke. Den kan også registrere vekten din, og når du har gjennomført ti uker så får du se en tydelig oversikt over progresjonen. Jeg har brukt denne appen nettopp spesielt for å se progresjon i treningen, sier Ahmeti.

<b>NIKE TRAINING CLUB:</b>
NIKE TRAINING CLUB: Foto: Nike Training Club

- Jeg har vært innom mye annet også men som har vært for dyrt eller for vanskelig å sette seg inn i, så derfor har jeg sluttet med de appene, sier Ahmeti.

Nike Training Club er gratis og kan kobles opp til en Apple Watch for å registrere treningsøktene.

Helse-appen til Apple

<b>MEDITASJON:</b> Personlig trener Roger Holmedal inkorporerer meditasjon og pusteøvelser i hverdagen for å roe kroppen og forberede seg på dagens treningsøkt.
MEDITASJON: Personlig trener Roger Holmedal inkorporerer meditasjon og pusteøvelser i hverdagen for å roe kroppen og forberede seg på dagens treningsøkt. Foto: Privat

Roger Holmedal er en av grunderne bak Optimal Trening og startet med styrketrening som 16 åring. Han sier at helse-appen til Apple er en av hans mest brukte trenings-apper.

- Jeg bruker helse-appen hver dag, den gjør at jeg har full kontroll på hvor mange timer jeg går hver dag. Jeg passer på å få gått i hvert fall 10 000 skritt om dagen, sier Holmedal.

Helse-appen til Apple følger med alle Apple-telefoner. Den teller skritt, gå- og løpedistanse automatisk. Hvis du i tillegg har en nyere Apple Watch, så kan den også lagre treningsdataen din uten at du trenger å ha med telefonen.

<b>APPLE HELSE-APP:</b>
APPLE HELSE-APP: Foto: Apple Health

Du kan også skrive inn informasjon i en helse-kategori eller hente data fra favoritt-appene eller enhetene dine som er kompatible med helse-appen.

Google regneark

<b>SØVN OG RESTITUSJON:</b> Personlig trener Blake Scaefering mener at søvn og restitusjon er undervudert når man bare bruker treningsapper.
SØVN OG RESTITUSJON: Personlig trener Blake Scaefering mener at søvn og restitusjon er undervudert når man bare bruker treningsapper. Foto: Simon Skreddernes

Blake Scaefering har mer enn 15 års erfaring som personlig trener og Performance Coach for profesjonelle idrettsutøvere i USA og Norge. Han sier at når det gjelder sporing av treningsresultater, så bruker han faktisk Google regneark.

- Bare et helt enkelt regneark. Det er veldig enkelt. Du kan ha det på telefonen din og få tilgang til det hvor som helst. Jeg liker det også fordi jeg kan taste inn min egen data. I tillegg er det ikke noen som presser en fitness agenda på meg som gjør at jeg kan kjøre mitt eget opplegg, sier Scaefering.

Centr

- Denne konkurrerer mot Nike sin Training Club app. Jeg har ikke fått testet Centr ordentlig, men ut ifra det jeg har prøvd gjennom appen, så virker den veldig bra, og den inneholder alt man trenger for varierte og gode treningsøkter, sier Scaefering.

I appen har du muligheten til å trene med personlige trenere i verdensklassen, ifølge Centr appen. Den har også en mat-guide så du vet hva du burde spise i forhold til hvor mye og hardt du har trent.

<b>CENTR:</b>
CENTR: Foto: Centr

I tillegg har appen guidet meditasjon for å holde deg motivert og redusere stress.

Ikke tenk bare på treningsappene

Sleep cycle

Trenings-appene er ikke det eneste man må tenke på for å få til en god treningsrutine.

- Jeg bruker sove-appen Sleep Cycle. Den er gratis men jeg har betalt for premiumversjonen fordi jeg synes det er mange som undervurderer søvn og restitusjon når det kommer til trening. Å ikke restituere kan gjøre at man trener for hardt, og får for lite søvn. Da kan treningen gå i mot sin hensikt og demotivere deg, sier Scaefering.

<b>SLEEP CYCLE:</b>
SLEEP CYCLE: Foto: Sleep Cycle

- Det jeg liker med Sleep Cycle er at den vekker deg opp på riktige tidspunkt i søvnsyklysen, som gjør at du får mest mulig ut av søvnen, sier Scaefering.

Sleep Cycle appen har muligheten til å registre når du sovnet, hvor lenge og hvor godt.

Lifesum

<b>LIFESUM:</b>
LIFESUM: Foto: Lifesum

Ved siden av trening bruker både Holmedal og Ahmeti Lifesum-appen, som nesten årlig er kåret til Appstores beste helse og treningsapp. Lifesum har muligheten til å scanne strekkodene på forskjellige matvarer for å registrere kaloriintak på samme måte som Fitbit appen. Men Lifesum har spesielisert seg på akkurat dette området, og kan sammenlignes med å ha en personlig ernæringsfysiolog på telefonen til enhver tid.

- Jeg bruker Lifesum for registrering av matinntaket mitt, og med den kan jeg lettere holde meg frisk. Fordi da kan jeg passe på å få i meg nok av det jeg trenger av karbohydrater, fett og protein mens jeg samtidig holder meg i form, forteller Ahmeti.

- Lifesum er desidert den appen jeg har brukt mest når det gjelder kosthold, sier Holmedal.

I appen kan du velge en kostholdsplan som fungerer best for deg. Da skriver du inn vekten din, og hva du tenker passer best for deg, enten det er å bygge muskler eller å bare ha et variert kosthold. Du kan også registrere hvor mye du trener i appen, slik at du enten er nødt til å spise mer eller mindre i forhold til hvor mange kalorier du forbrenner.

<b>MY FITNESS PAL:</b>
MY FITNESS PAL: Foto: Appstore/Myfitnesspal

My fitness pal

- Denne appen er ganske lik Lifesum-appen, og jeg tror ikke det er så stor forskjell egentlig. Jeg bruker i hvert fall denne til å holde orden på hva jeg får i meg av næring, og jeg synes det er en flott app, sier Scaefering.

My fitness pal er laget av Under Armour og bygger på mye av det samme konseptet som Lifesum-appen. Lifesum appen er mer fargerik, mens My fitness pal er mer teknisk og rett frem.

<b>STATE BREATHING:</b>
STATE BREATHING: Foto: State: Breathing

State: Breathing

- Dette er en puste-app jeg bruker for å kunne slappe mer av både før og etter trening. Jeg bruker den én gang om dagen enten på morgen eller kvelden, sier Holmedal.

State: breathing er en enkel puste/meditasjons-app for å få kontroll over pusten. Appen inneholder fire forskjellige settinger: å føle deg mer våken, å være mer tilstede, å føle seg mer avslappet eller hjelp til å sovne.

Waking Up

- Denne appen er ikke akkurat en trenings-app, men jeg bruker den én gang på morgen for å komme i riktig sinnsmodus og for å kunne slappe av, sier Holmedal.

Det er nevroviter, filosof og forfatter Sam Harris som står bak appen. Hensikten med appen er ikke bare å redusere stress og å få deg til å føle deg bedre i øyeblikket. Appen er også til for å kunne gjøre grunnleggende nye funn i hjernen, mens man mediterer.

<b>WAKING UP:</b>
WAKING UP: Foto: Waking Up

Noen ulemper ved bruken av treningsapper

- Den ene ulempen med treningsappene er at du er helt avhengig av å følge appen på eget initiativ. Det er ingen som pusher deg, så det kan være lett å overtale seg selv til å ikke trene den dagen, sier Ahmeti.

- Det er grunnen til at jeg har solgt så mye PT-timer, fordi folk vil ha noen som kan følge dem opp. En kompis som alltid passer på. Så mitt forslag ville jo selvfølgelig vært å ha en PT én gang i uken i tillegg til en treningsapp for at treningsopplegget skulle blitt perfekt, sier Ahmeti.

Blake Scaefering er enig, og mener også at det er ingen som følger med på hva du gjør når du bare bruker en fitness app.

- Slike treningsapper er kun ute etter å selge deg noe, appene vet jo ikke hvem du er som person, og det kan være det største problemet ved å følge slike apper. For noen vil det funke, men for mesteparten av folk så gjør det ikke det, sier Scaefering.

- Jeg synes ikke det er noen apper som er gode og dekkende nok for meg personlig akkurat nå. Det blir liksom ekstra styr for meg når jeg allerede kan treningsrutinene, men for de som ikke kan det like godt så er det bra med en treningsapp, sier Holmedal.

Denne saken ble første gang publisert 25/10 2019, og sist oppdatert 28/10 2019.

Les også