Helse

Tre klare tegn på at du spiser for lite

Det snakkes ofte om dietter og «nei-mat». Men kjenner du til signalene på at du får i deg for lite næring?

Konsekvensene av å ikke få i seg nok næring, er ikke heldige. Her får du tips til hvordan du kan sikre deg nok næring gjennom dagen.
Konsekvensene av å ikke få i seg nok næring, er ikke heldige. Her får du tips til hvordan du kan sikre deg nok næring gjennom dagen. Foto: Unsplash
Sist oppdatert

Hanna Sundquist er utdannet PT, gruppeinstruktør og jobber som redaksjonssjef i Shape Up.

Jeg mistenker at mange, spesielt pliktoppfyllende treningsjenter, spiser for lite mat. Noen er nok sikkert redd for å spise for mye, mens andre ikke får til å spise nok i en hektisk hverdag. Vel, konsekvensene av å ikke få i seg nok næring er ikke heldige. Spesielt ikke for Shape Up-jenter med høyt aktivitetsnivå.

Jeg oppfatter at det generelt er mer fokus på hvordan du kan kutte ned på diverse matvarer, fremfor hvordan du kan sikre deg nok næring. Det finnes veldig mye «nei-mat» og det snakkes stadig om fasting og nedskjæring på kalorier.

Det er så trist! Greit nok at overvektsproblematikken er mer reell enn noen ganger før, men jeg tror mange glemmer hvor mye næring kroppen faktisk trenger for å fungere optimalt. Og spesielt hvis du trener ofte!

Her har jeg listet opp tre viktige indikatorer på at du spiser for lite. I tillegg får du noen tips til hvordan du kan sikre deg et tilstrekkelig inntak i en hektisk hverdag.

1. Lite overskudd

Energinivået ditt kan være en god indikator på om du spiser nok eller ikke. Er du ofte trøtt? Mangler du stadig vekk overskudd til å ta skikkelig i på trening? Det blir tungt å presse seg uten nok næring i kroppen og det er ikke uvanlig at progresjonen uteblir.

2. Konstant sulten og fysen

Hvis du er sulten hele tiden er det kanskje et av de tydeligste tegnene på at du ikke spiser nok. Det er også vanlig å få mer lyst på karbohydrater og noe søtt når du er i et energiunderskudd. Er du usikker på om du spiser for lite? Skriv opp alt du spiser i løpet av to ukedager og en helgedag – da får du svaret svart på hvitt.

3. Nedsatt humør

Vi vet alle at energinivå og humør henger sammen, og det er ikke unormalt å føle seg litt sur og grinete i perioder med lavt matinntak. Da er det for eksempel vanlig å føle på at du ikke har overskudd eller like lyst til å gå ut med venner og være sosial. Og hvem har vel ikke vært «hangry» før? Spis nok, å unngå at du blir unødvendig irritabel.

Tre tips til å spise nok i en travel hverdag:

1. Jevne måltider

De fleste drar nytte av å spise hovedmåltidene til omtrent samme tid hver dag. Da er du gjerne naturlig sulten når det nærmer seg mat og du husker å spise. Samtidig slipper du den intense sultfølelsen og utfordringen med å ta sunne valg når det er litt for lenge siden forrige måltid.

2. Planlegging

Hvis du vet at de neste dagene er veldig hektiske, er det lurt å tenke kjapt gjennom hvordan dagen ser ut på forhånd og planlegge deretter. Da kan du smøre matpakke til lunsj (og kanskje også middag?) hvis du ikke rekker hjemom mellom slagene.

3. Mellommåltider

Pass på å alltid ha noe næringsrikt i sekken eller veska når du vet at du skal være ute på farta hele dagen. Selv er jeg livredd for å bli sulten, og har alltid med meg noe på lur. Det går ofte i frukt, barer og nøtter. Dette holder seg godt i romtemperatur og gir energi i løpet av dagen.

Denne saken ble første gang publisert 24/03 2019, og sist oppdatert 11/09 2019.

Les også