Studie: Derfor sover du dårlig i andre senger enn din egen

Ikke bare greit å sove over hos typen.

SØVN: Vi trenger og liker det - men mange sliter med det. Å sove «fremmede» steder gjør det enda vanskelgiere å sove godt.
SØVN: Vi trenger og liker det - men mange sliter med det. Å sove «fremmede» steder gjør det enda vanskelgiere å sove godt. Foto: Colorbox
Publisert

(SIDE2): Har du sovet over hos en venninne eller kjæreste, eller vært på besøk hos familie – og er trøtt som en strømpe fordi du sover dårlig?

En ny studie tyder på at det er en «god, gammel» årsak til det – det har med overlevelsesinstinktet å gjøre.

LES også: Studie: Kose-hormonet oxytocin kan føre til vektreduksjon

Forskerne Masako Tamaki og Yuka Sasaki ved Brown-universitetet registrerte mennesker som sov – nærmere bestemt hjernen deres – og oppdaget at når personen sov på nytt «ukjent» sted, så sov bare halve hjernen. Den andre halvdelen, den venstre hemisfæren – som styrer det logiske – fortsatte å være aktiv.

Studien er ikke den første som undersøker dette med virkningen av å sove et nytt sted, men den er en av de første som gir svar på hvorfor det er slik.

LES mer: Trikset som kan hjelpe deg til å sovne raskere

Forskerne fant blant annet at hjernen, når man sover et fremmed sted, er mer mottakelig for ytre stimuli, lyder som hjernen kan oppfatte som en trussel – som uvante lyder i vegger, trafikken utenfor eller en hund som bjeffer. Hvaler og delfiner har samme «varsel-system», som gjør at de kan reagere kjapt på trusler når de sover.

- Vi vet at marine pattedyr og noen fugler har samme hjernehalvdel-søvn. Hjernen vår har muligens et miniatyr-system av det hvaler og delfiner har, sier Sasaki til Independent.

LES mer: Vårtrøtt? 3 ting som hjelper deg å sove bedre

Denne saken ble første gang publisert 25/04 2016.

Les også