Test av syltetøy:

Eksperten anbefaler: Disse syltetøyene har færrest kalorier

Vi har testet kalori- og næringsinnhold i 10 forskjellige typer syltetøy. To får terningkast seks.

Pluss ikon
<b>NED I VEKT MED SØTT: </b>Det er et stort utvalg av syltetøy i butikkene, men det gjelder å ta kloke valg som er bra for helsen.
NED I VEKT MED SØTT: Det er et stort utvalg av syltetøy i butikkene, men det gjelder å ta kloke valg som er bra for helsen. Foto: Lisbeth Skøelv
Publisert

Flere og flere typer syltetøy dukker opp i butikkene, sannsynligvis fordi færre av oss lager sitt eget syltetøy hjemme.

Det er jo godt med noe søtt på brødskiven eller knekkebrødet selv om man ønsker å gå ned i vekt. Men syltetøy er vel egentlig bare sukker, eller?

Vi har sjekket ut næringsinnholdet i forskjellige populære syltetøy for å hjelpe deg å ta smarte valg.

Dette er bra

Syltetøy er laget av frukt og bær. Disse råvarene er unike, fordi de – sammen med grønnsaker og poteter – er den eneste kilden til vitamin C.

Dette er viktig for jernopptak og immunforsvaret, og vitamin C hjelper med å lage kollagen som er bra for ben, bindevev og brusk.

Det er litt vitamin C i syltetøy, men hvor mye kommer an på hva slags frukt og bær de har brukt, og hvor mye det er kokt.

Det er også litt kostfiber i syltetøy, men igjen, mengden kommer an på hva slags råvarer som er brukt.

Et annet pluss med syltetøy, er at det har nesten null fett, så det er et magert pålegg. Det kan være smart i noen tilfeller.

De beste syltetøyene har lite sukker i forhold til frukt og bær. De har mer fiber enn de sukkerfylte variantene.

Syltetøy med kunstig søtstoff kan være nyttig dersom du må ta hensyn til blodsukkeret, men det kan faktisk være bedre å bruke mindre syltetøy av god kvalitet.

Les også: (+) Test av knekkebrød: Testvinneren er en favoritt hvis du skal ned i vekt

Dette er mindre bra

Hovedinnvendingen mot syltetøy, er sukkeret. Sukker gir kalorier, men ikke noe annet bra, som vitaminer eller mineraler.

Syltetøy kommer i ulike prisklasser, og det påvirker hva slags råvarer produsentene bruker, hvor mye frukt og bær det er i forhold til sukker, og hvor mye tilsetningsstoffer de har i.

De fleste syltetøy må ha et eller annet stoff for å tykne det, enten du lager det hjemme eller kjøper det ferdig. Pektin (som finnes naturlig i epler) er vanlig, men det brukes også andre fortykningsmidler.

Alle vurderinger er gjort på bakgrunn av næringsinnhold per 100 gram vare. Disse parameterne er vurdert: kalorier (kcal), gram karbohydrater, gram sukkerarter, gram fiber og andel bær/frukt i syltetøyet.

Det er ikke pålagt fra myndighetenes side å næringsdeklarere innholdet av kostfiber i produktene, men vi har valgt å premiere de som gjør det, siden frukt og bær er en kilde til fiber i kostholdet.

Vitamin C er ikke presentert eller vurdert, da det ikke er oppgitt. Mengden fett, mettede fettsyrer, protein og salt er heller ikke tatt med, da de generelt ligger ned mot 0 i alle produktene.

Vi har bare testet syltetøy i tørrvareavdelingen, ikke frosne varianter.

Informasjonen om produktene er hentet fra produsentenes egne nettsider, men også meny.no og oda.no 28.12.23.

Se mer

Ripsgelé

Ripsgelé
Ripsgelé Foto: Produsenten

Terningkast 2

Leverandør: Askim

Nettovekt: 250 g

Ca. pris: 42,90 kr

Beskrivelse fra leverandøren: «Rips høstet av lokale hageeiere.»

Tre hovedingredienser: Sukker, råsaft av rips, fortykningsmiddel (pektin)

Tilsatt sødme: Sukker

Antall tilsetningsstoffer: 3

Bær- og/eller fruktandel: 47 %

Kalorier (kcal/100 g): 244

Karbohydrater (g/100 g): 59,7

Sukkerarter (g/100 g): 59,7

Fiber (g/100 g): Ikke oppgitt

Ernæringskommentar:

Det svakeste produktet i testen er ripsgeleen fra Askim.

Du får et hint når du ser at sukker er hovedingrediensen i geleen, nevnt foran ripssaften det er kokt på.

Det vises i testens høyeste innhold av karbohydrater og sukkerarter, og det trekker også ned at fiberinnholdet ikke er nevnt.

Det beste med ripsgeleen er et nokså høyt innhold av rips. Vi skulle gjerne hatt mer, fordi rips er rikt på helsebringende flavonoider.

Bringebær original

Bringebær original
Bringebær original Foto: Produsenten

Terningkast 3

Leverandør: Nora

Nettovekt: 650 g

Ca. pris: 60,60 kr

Beskrivelse fra leverandøren: «Det originale syltetøyet.»

Tre hovedingredienser: Sukker, bringebær, vann

Tilsatt sødme: Sukker

Antall tilsetningsstoffer: 3

Bær- og/eller fruktandel: 40 %

Kalorier (kcal/100 g): 192

Karbohydrater (g/100 g): 46

Sukkerarter (g/100 g): 46

Fiber (g/100 g): 1,7

Ernæringskommentar:

Det er kanskje dette syltetøyet som er «standarden» for norsk syltetøy, det vi tenker på når vi snakker om syltetøy.

Derfor er det synd at dette syltetøyet har testens nest høyeste innhold av kalorier, karbohydrater og sukkerarter. Sukker er hovedingrediensen.

Andelen bringebær er på 40 prosent, noe som er nokså middels. Et godt innhold av fiber trekker opp fra karakter to, dette skyldes frøene i bærene. Bringebær inneholder også vektregulerende ketoner.

Les også: (+) Jenny Jenssen avslører sin slankemeny: – Dette spiser jeg nå

Heimefrå Appelsin

Terningkast 3

Leverandør: Lerum

Heimefrå Appelsin
Heimefrå Appelsin Foto: Produsenten

Nettovekt: 390 g

Ca. pris: 46,80 kr

Beskrivelse fra leverandøren: «Heimefrå er eit syltetøy laga på gamlemåten.»

Tre hovedingredienser: Appelsin (appelsinsaft fra konsentrat og skall i strimler), sukker, vann

Tilsatt sødme: Sukker

Antall tilsetningsstoffer: 4

Bær- og/eller fruktandel: 40 %

Kalorier (kcal/100 g): 176

Karbohydrater (g/100 g): 42,9

Sukkerarter (g/100 g): 42,9

Fiber (g/100 g): 1,1

Ernæringskommentar:

Appelsinmarmeladen fra Lerum ligger midt på treet når det kommer til andel frukt i syltetøyet.

Men de 40 prosentene appelsinråstoff (ikke hel appelsin) og mengden tilsatt sukker gir marmeladen et høyt innhold av både kalorier, karbohydrater og sukkerarter.

Fiberinnholdet er middels sammenliknet med de andre produktene i testen. Appelsin er kjent for å være rik på vitamin C, men visste du at den også inneholder en del antioksidanter i form av hesperidin og karotenoider?

Solbærsyltetøy

Solbærsyltetøy
Solbærsyltetøy Foto: Produsenten

Terningkast 3

Leverandør: Hervik

Nettovekt: 320 g

Ca. pris: 48,80 kr

Beskrivelse fra leverandøren: «Mye frukt og ingen konserveringsmidler.»

Tre hovedingredienser: Solbær, sukker, vann

Tilsatt sødme: Sukker

Antall tilsetningstoffer: 3

Bær- og/eller fruktandel: 35 %

Kalorier (kcal/100 g): 143

Karbohydrater (g/100 g): 35

Sukkerarter (g/100 g): 35

Fiber (g/100 g): Ikke oppgitt

Ernæringskommentar:

Solbær er rik på vitamin C og kostfiber. Her er likevel ikke mengden fiber oppgitt, noe som trekker ned i vurderingen.

Dessverre trekker det også ned at solbærsyltetøyet fra Hervik kun inneholder 35 prosent solbær – det desidert laveste innholdet av bær- og fruktråvarer i syltetøyene vi har testet.

Du unngår konserveringsmidler i dette syltetøyet, men det er ikke fritt for andre tilsetningsstoffer.

Hardanger Plommesyltetøy

Hardanger Plommesyltetøy
Hardanger Plommesyltetøy Foto: Produsenten

Terningkast 4

Leverandør: Hervik

Nettovekt: 320 g

Ca. pris: 54,80 kr

Beskrivelse fra leverandøren: «Naturlig godt uten konserveringsmidler.»

Tre hovedingredienser: Hardangerplommer, sukker, vann

Tilsatt sødme: Sukker

Antall tilsetningsstoffer: 3

Bær- og/eller fruktandel: 60 %

Kalorier (kcal/100 g): 149

Karbohydrater (g/100 g): 37

Sukkerarter (g/100 g): 37

Fiber (g/100 g): Ikke oppgitt

Ernæringskommentar:

Dette plommesyltetøyet er også laget uten konserveringsmidler, dersom du vil unngå det.

Plommene er høstet i Hardanger. Det som trekker et ellers nokså middels syltetøy opp på et terningkast fire, er testens nest høyeste andel av bær og frukt, med hele 60 prosent plommer.

Det trekker ned at vi ikke får oppgitt mengden fiber i syltetøyet. Plommer er ellers kjent for å inneholde en del mageregulerende fiber.

Jordbærsyltetøy

Jordbærsyltetøy
Jordbærsyltetøy Foto: Produsenten

Terningkast 4

Leverandør: First Price

Nettovekt: 960 g

Ca. pris: 29,90 kr

Beskrivelse fra leverandøren: «Friskt og søtt jordbærsyltetøy.»

Tre hovedingredienser: Jordbær, sukker, vann

Tilsatt sødme: Sukker

Antall tilsetningsstoffer: 3

Bær- og/eller fruktandel: 40 %

Kalorier (kcal/100 g): 169

Karbohydrater (g/100 g): 40

Sukkerarter (g/100 g): 37

Fiber (g/100 g): 3

Ernæringskommentar:

Det aller billigste produktet i testen gjør det slett ikke dårlig – det havner på et godt terningkast fire.

Det aller meste i jordbærsyltetøyet fra First Price er middels: bærandelen, kaloriene, karbohydratene og sukkerartene.

Det som er flott, er testens nest høyeste innhold av kostfiber. Jordbær (i sin rå form) inneholder mer vitamin C enn appelsin, og er også en av få kilder til B-vitaminet folat.

Dette er et flott hverdagssyltetøy.

Les også: (+) Test av gulost: To oster får toppkarakter hvis du skal ned i vekt

Rabarbrasyltetøy

Rabarbrasyltetøy
Rabarbrasyltetøy Foto: Produsenten

Terningkast 5

Leverandør: Lisa

Nettovekt: 420 g

Ca. pris: 92,00 kr

Beskrivelse fra leverandøren: «Produsert i små porsjoner.»

Tre hovedingredienser: Rabarbra, sukker, vann

Tilsatt sødme: Sukker

Antall tilsetningsstoffer: 4

Bær- og/eller fruktandel: 60 %

Kalorier (kcal/100 g): 132

Karbohydrater (g/100 g): 31,4

Sukkerarter (g/100 g): 31,4

Fiber (g/100 g): Ikke oppgitt

Ernæringskommentar:

Rabarbra er en fin kilde til fiber, kalium og vitamin C.

Dette syltetøyet har en svært god andel rabarbra i seg, 60 prosent er nest høyest i testen.

Med få kalorier og lite karbohydrater, ville rabarbrasyltetøyet kunne bikke til en karakter fem, dersom også kostfiberinnholdet hadde vært oppgitt.

Rabarbrastilker er gjerne røde, men dette syltetøyet er tilsatt hyllebærkonsentrat for fargens skyld.

Blåbærsyltetøy naturlig lett

Blåbærsyltetøy naturlig lett
Blåbærsyltetøy naturlig lett Foto: Produsenten

Terningkast 5

Leverandør: Nora

Nettovekt: 540 g

Ca. pris: 70,10 kr

Beskrivelse fra leverandøren: «Mer bær, mindre sukker.»

Tre hovedingredienser: Blåbær, sukker, vann

Tilsatt sødme: Sukker

Antall tilsetningsstoffer: 3

Bær- og/eller fruktandel: 54 %

Kalorier (kcal/100 g): 139

Karbohydrater (g/100 g): 32

Sukkerarter (g/100 g): 31

Fiber (g/100 g): 2,8

Ernæringskommentar:

Tredjeplassen i testen går til det naturlig lette blåbærsyltetøyet til Nora.

Syltetøyet har en veldig bra andel bær, hele 56 prosent. Her finner vi ganske mye fiber, og blåbærsyltetøy er kjent for å virke mageregulerende.

I syltetøyet får du også et lavere innhold av sukkerarter enn de fleste andre produktene i testen.

Den kraftige fargen skyldes antocyaniner, kraftige antioksidanter som blant annet er bra for synet.

Moste epler

Moste epler
Moste epler Foto: Produsenten

Terningkast 6

Leverandør: Helios

Nettovekt: g 360 g

Ca. pris: 32,90

Beskrivelse fra leverandøren: «100 % solmodne, søte epler.»

Tre hovedingredienser: Epler

Tilsatt sødme Nei

Antall tilsetningsstoffer: Ingen

Bær- og/eller fruktandel: 100 %

Kalorier (kcal/100 g): 52

Karbohydrater (g/100 g): 13,8

Sukkerarter (g/100 g): 10,4

Fiber (g/100 g): 2,4

Ernæringskommentar:

Det blir en delt førsteplass til Helios sin økologiske eplemos. Dette er et unikt syltetøy da det KUN inneholder epler, ingenting annet. Eplene er økologiske. Med et så rent innhold er dette et passende syltetøy for selv de minste i familien, og det er ingen tilsetningsstoffer som kan irritere.

Kaloriinnholdet minner om rå epler, svært lavt – og det samme gjelder mengden karbohydrater og sukkerarter.

Kostfiberinnholdet er også over gjennomsnittet bra, siden epler naturlig er rike på fiber.

Les også: (+) Slik går du ned minst 1 kilo i uken med billig og helt vanlig hverdagsmat

Jordbærsyltetøy original utan tilsett sukker

Jordbærsyltetøy original utan tilsett sukker
Jordbærsyltetøy original utan tilsett sukker Foto: Produsenten

Terningkast 6

Leverandør: Lerum

Nettovekt: 425 g

Ca. pris: 31,10 kr

Beskrivelse fra leverandøren: «Den gode smaken helt uten tilsatt sukker.»

Tre hovedingredienser: Jordbær, vann, fiber (fra sikorirot)

Tilsatt sødme: Sukralose

Antall tilsetningsstoffer: 6

Bær- og/eller fruktandel: 40 %

Kalorier (kcal/100 g): 48

Karbohydrater (g/100 g): 4

Sukkerarter (g/100 g): 4

Fiber (g/100 g): 14,4

Ernæringskommentar:

Det blir delt førsteplass på Lerums lette jordbærsyltetøy. Sukralose (kjent som Splenda) brukes som søtstoff. Dette er uten kalorier, noe som gjenspeiles i kalori-, karbohydrat- og sukkerinnholdet i syltetøyet.

Ingrediensen sikorirotfiber er rik på inulin som smaker søtt.

Fibertilskuddet sender fiberinnholdet rett til værs i dette syltetøyet. Inneholder til sammen seks tilsetningsstoffer. Dette er svært annerledes enn den andre sekseren i testen.

Denne saken ble første gang publisert 11/02 2024.

Les også