Gunn Helene Arsky

  • Ernæringsfysiolog cand.scient.
  • Tidligere vektrådgiver i flere nettvektklubber.
  • Foredragsholder og forfatter av flere bøker om helse og ernæring.
  • Sitter i fondsstyret for Norsk Selskap for Ernæring.
  • Har undervist ved Universitetet i Oslo, Idrettshøyskolen og Atlantis Medisinske Høyskole.

Iskrem er en superenkel dessert om sommeren - det er bare å sette boksen på bordet og la folk forsyne seg. Etter hvert har det kommet en rekke ulike sorter å velge mellom.

Vi viser deg hvilken iskrem som er det sunneste valget i sommer, spesielt om du vil passe vekten. Er du heller interessert i hvilken is som smaker best, se smakstest av iskrem her.

Best i test

Det var ingen iskremer som oppnådde full score og en sekser, men det var to sterke femmere, og det var de rimelige house brand-iskremene fra Rema 1000 og Coop.

Flest poeng fikk X-tra is med vaniljesmak fra Coop.

Like bak kommer Rema 1000 vaniljeis.

Det de to har til felles er at de inneholder veldig lite fløte sammenliknet med konkurrentene (noe som mange iskremkjennere vil mene er en ulempe), og de er kun smaksatt med vanilje, ikke nøtter, sjokoladebiter eller annet som øker kaloriinnholdet.

Med andre ord: Hvis kaloriene er det som teller mest, er vinnerne klare. Hvis du er ute etter mer eksotiske smaker og fyldigere iskrem, må du nok fire litt på kalorikravet.

Hva betyr terningkastene?

Isene har fått terningkast mellom 1 og 6, der 6 er et svært godt valg innen iskrem mens 1 er et svært dårlig valg innen iskrem.

Hver av de 23 iskremene er gitt poeng mellom 1 og 23 for innhold av kalorier (1 for mest, 23 for minst), proteiner (23 for mest, 1 for minst), karbohydrater (1 for mest, 23 for minst) og fett (1 for mest, 23 for minst) per 100 g. Summen for ett produkt kan da maksimalt bli 92 poeng. Produktene i testen varierte mellom 24 og 69 poeng, og dette er gjort om til terningkast.

Smaken er ikke vurdert - dette er en ren ernæringsvurdering ut fra det som oppgis på emballasjen (og for to av produktene - på nettsiden).

Produktene er kjøpt inn lørdag 5.5.2012 ved besøk på Rema 1000 og Coop Mega på Bekkestua, og Meny på Røa. Vi kjøpte inn et bredt utvalg iskrem uten å få med absolutt alle smaksvariantene i hver serie.

Sjekk ingrediensene!

Fløteis inneholder fløte, og dermed gjerne mest kalorier fordi fløten er rik på fett. I tillegg er iskremene smaksatt med varierende mengder sukker, siruper, karamellsauser, nøtter, kakedeig, cookies, marshmallows og annet som drar kaloriene opp.

Noen av iskremene spiller på "terroir" (hvor i verden råvarene kommer fra), sånn som man gjør med viner, mens andre spiller på kjente merkenavn på kjeks eller på morsomme navn på selve isen.

Vi har listet opp de tre første ingrediensene på ingredienslisten i hver iskrem. Dette er de råstoffene det er mest av i isen.

Luft i isen

Husk også at iskrem er tilsatt varierende mengder luft. Jo mer luft, desto færre kalorier per 100 g. De mest luksuriøse iskremene er tilsatt lite luft. Disse blir mer kaloritette, men kanskje også mer mettende.

De "lette" iskremene kan veie 50-60 g/dl, mens de fyldige kan veie opptil 86 g/dl. Husk at noen merker iskremen sin med kalorier per 100 ml, heller enn 100 g, noe som gjør sammenlikning vanskelig om ikke du har en kalkulator og god tid.

Foretrekker du pinneis? Dream Yoghurtis med hagebærtrekk ble testvinner da vi undersøkte kaloriene blant fjorårets isnyheter.

Tidligere har vi også testet 18 typer fløteis med kjeks. Her kom båtisen best ut.

Server med frukt og bær

Iskrem er ofte sett på som en nokså sunn dessert, fordi den tross alt inneholder melk, og dermed viktig protein og kalsium. Men de fleste iskremene i testen er nokså fete, og da snakker vi mettet fett fra melk og fløte (og smør, i noen tilfeller), og det er den typen fett som ikke er sunt for hjertet.

Server derfor isen sammen med sommerens friske frukter og bær, så gjør du desserten betraktelig sunnere! Når det er sagt, er det ingen av iskremene som er sunnere enn bær- eller fruktdessert alene, for eksempel.

Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

Les også:

Vi har testet 36 typer kakemiks

Troika er den "sunneste" sjokoladen.

En sjokolademelk får terningkast seks

Oppskrifter på sunne desserter

Så lenge må du trene for å forbrenne en sjokolade

Les hele saken

Noen av produktene vi i Klikk.no tester kan ha to priser, Veil. pris og Beste pris. Beste pris er prisvarsling levert av Prisguide.no, en kommersiell partner av Klikk.no

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!