Cathrine Borchsenius

Borchsenius er klinisk ernæringsfysiolog.

Hun er fast ernæringsekspert i flere blader og nettsteder. Tidligere har hun blant annet vært faglig redaktør for DinKost.no. Hun har skrevet flere bøker og vært programleder i livsstilsprogrammet Sunt og Godt på TV 2.

Olje og margarin inneholder mye umettet fett, og hva er det egentlig som skjer når fettet varmes opp under steking?

Noen tror at det dannes skadelig transfett, men det stemmer heldigvis ikke.

Del

Likevel bør du ikke bruke for høy temperatur når du steker i olje, fordi det da vil skje en oksidering (harskning) av oljen og da vil det dannes ugunstige stoffer.

Særlig gjelder dette for olje og margarin med mye flerumettet fett, og hvis temperaturen kommer over 180 grader.

Enumettet, flerumettet eller mettet

Andelen mettet, enumettet og flerumettet fett varierer fra olje til olje og fra margarin til margarin.

Mettet fett øker kolesterolet, mens enumettet og flerumettet reduserer risikoen for hjerte- og karsykdom.

Smaken er også forskjellig. Rapsolje har for eksempel en nokså nøytral lukt og smak, mens olivenolje kan smake nokså mye. Kaldpresset olivenolje er spesielt smakssterk og kan få en vond smak når den varmes opp. Dessuten tåler kaldpresset olje steketemperatur dårligere enn raffinerte oljer, og bør derfor kun brukes på kald mat eller helles over ferdigstekt mat.

Olje først, smør etterpå

Et problem med olje er at det er vanskelig å se når den er varm nok, slik at den fort blir for varm.

Til steking kan det derfor være lurt å bruke flytende plantemargarin. Slik margarin inneholder melkepulver som blir brunt ved høy temperatur.

Dette gjør det enklere å se når fettet er varmt nok til at du kan steke maten.

Det samme gjelder smør. Smør gir dessuten en spesielt god smak, så når du steker mat som lett tar smak av det fettet du steker i, kan du godt bruke litt smør innimellom.

Et tips er å først steke i olje, for så å ha litt smør i pannen rett før servering.

Les også:

Stor test av ost - denne er sunnest

Du trenger bare to oljer på kjøkkenet

10 fakta om fett

Les hele saken

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!