slank med suppe

Slik kan du gå ned minst én kilo i uka med supper

Her får du pangstarten du trenger for å bli kvitt noen ekstra kilo. Supper som
metter er genialt når du vil ned i vekt. Vi gir deg fire vinnende oppskrifter.

SUPPER: Gode supper kan hjelpe deg ned i vekt.
SUPPER: Gode supper kan hjelpe deg ned i vekt. Foto: Getty Images
Sist oppdatert

– Supper er noe av det smarteste du kan spise dersom du ønsker å gå ned i vekt med få kalorier, men god metthetsfølelse som varer, sier Gunn Helene Arsky, ernæringsfysiolog og cand.scient.

Her får du de beste oppskriftene til én ukes suppekur som enkelt og raskt hjelper deg til å gå ned minst én kilo.

Suppe til middag

– Dersom du bytter ut den vanlige middagen i én uke, kan du enkelt gå ned én kilo uten å bli sulten eller føle at du forsaker noe. Kanskje vil du oppleve at suppene til middag gjør deg mer opptatt av å spise sunnere til de øvrige måltidene også?, sier Arsky.

– Mange kan føle at de blir mer sugne på saftige tomater, syrlige epler og søte, sprø gulrøtter når de spiser sunne supper til middag. Det supre er at også disse matvarene vil hjelpe deg ned i vekt. Så det er bare å følge magefølelsen, råder ernæringsfysiologen.

Les også: Vil du satse skikkelig på suppe som slankemetode? Denne suppekuren slanker deg flere kilo i uka

Varig metthet med få kalorier

Jo bedre et måltid metter, desto lettere er det å kontrollere det totale kaloriinntaket.

– Da vil det gå lenge til neste gang du føler deg sulten og vil spise. Et måltid som ikke gjør deg skikkelig mett, kan bety småspising – og da gjerne av usunn karakter, forteller Arsky.

– En god suppe har vist seg å hjelpe deg til å føle metthet i lang tid etter måltidet, mener hun.

Metthetsfølelsen kontrolleres av en rekke faktorer: Hvor fort eller sakte du spiser, hvordan maten oppleves i munnen, hvor fort maten går fra magesekken til tynntarmen og hva som kreves for å fordøye maten og suge opp næringsstoffene.

– Hele veien fra munnhulen via magesekken og ned i tarmene har vi celler som sender signaler til hjernen. Det går metthetssignaler til hjernen fra tungen når vi har spist nok omega-3. Og det går metthetssignaler fra magesekken til hjernen når magesekken spiles ut, sier Arsky.

– Selv om du kan merke at magen utvider seg i løpet av et måltid, kan det gå så lenge som 15–20 minutter før alle metthetssignalene rekker å nå hjernen. Da blir du mett – og mettheten vedvarer.

Vet du hvordan hjernen og tarmen samarbeider, er det mulig å velge mat som trigger metthetsfølelsen, og som gir god, varig metthet, men som samtidig gir deg få kalorier. Og da er det enkelt å gå ned i vekt.

Gjør enkle grep

Gunn Helene Arsky, ernæringsfysiolog og cand. sient.
Gunn Helene Arsky, ernæringsfysiolog og cand. sient. Foto: Juha Rossi

For å gå ned i vekt med suppe kan du begynne med å bytte ut den vanlige middagen din med en porsjon suppe hver dag.

– Da vil du enkelt gå ned 1 kilo i uken. Bytter du ut både lunsj og middag med suppe, kan du gå ned inntil 2 kilo i uken, sier Arsky.

Hun anbefaler å fryse ned enkeltporsjoner så det er lett å ta frem og varme, og å variere på oppskriftene så du ikke går lei.

Trikset med å bruke supper som hjelp til slankekuren er at de metter til tross for at de inneholder lite kalorier.

– Mat med mye vann, som supper, stuinger, smoothies og velling er smarte måltider som byr på mye volum, men få kalorier. Du «narrer» magesekken ved å la den spiles ut av mat som tar mye plass, samtidig som maten faktisk ikke er proppfull av kalorier, sier Arsky.

Les også: (+) Ellen Beate fikk sjokk da hun leste at noen strødde salt på bestefarens grav. Så oppdaget hun den rystende grunnen

Lurt med fiber

Det samme gjelder mat med mye fiber. Fiber gir få kalorier og trekker til seg vann i fordøyelses­systemet.

– Dette øker volumet på maten etter at du har spist. Grønnsaker, frukt, bær, bønner, linser og grove kornprodukter er naturlig fiberrike og gir god metthetsfølelse.

Mat med lite fett er også mer mettende.

– Forskning viser at proteiner og karbohydrater metter mye bedre enn fett. Velg vekk den feteste maten, den er det dessverre altfor lett å overspise uten å bli mett. Omega-3-fett fra fet fisk ser ut til å være unntaket, dette stimulerer hjernens metthetsområder. Så spis fet fisk – også i suppe, råder hun.

Et annet triks er å spise saktere. Dette gir magen din tid til å si fra til hjernen at du er mett.

– La maten synke en ti minutters tid før du går løs på porsjon nummer to – oftest merker du at du ikke trenger en porsjon til, slår hun fast.

Et lite minefelt

– Hvorvidt det er lurt å gå løs på en suppekur er et lite minefelt som avhenger av kontekst, sier ernæringsrådgiver og personlig trener Natalie Totland.

NATALIE TOTLAND: Ernæringsrådgiver og personlig trener.
NATALIE TOTLAND: Ernæringsrådgiver og personlig trener. Foto: Privat

– For individer som skal gjennom en operasjon som krever et vekttap, kan det fungere fint, og for de som er svært overvektige, kan det å spise lite kalorier i en kort periode, som for eksempel en suppekur, være et OK alternativ for å kickstarte en varig vektreduksjon.

Hun forklarer at helsegevinsten av vektreduksjonen kan være større enn de potensielle negative effektene av lite kalorier.

– Det vil også ofte gi en boost i motivasjon, og dersom man har en plan for tiden etter, kan det være et helt ok alternativ. Det er heller ikke alltid slik at dersom man går raskt ned i vekt i starten ender man opp med å gå raskt opp igjen, dersom man får god oppfølging i etterkant. Får man ikke dette, vil man ofte havne tilbake dit man var, og gjerne enda høyere, slår hun fast.

Ta tak i vanene

Hun anbefaler ikke suppekur for de som er normalvektige, eller de som bare vil ned et par kilo, stramme opp litt, eller lignende.

– Det er mye viktigere at man tar tak i vanene sine, de underliggende årsakene til overvekt, samt den generelle livsstilen for å skape en varig endring. Det er liten tvil om at du går ned i vekt med suppe, men for de aller fleste er det kortvarig, og et desperat forsøk på å bli tynn fortest mulig.

Hun understreker at en ny diett ikke løser noe om man ikke tar tak i følelsene rundt mat, vekt og kropp, og gjør tiltak for å oppgradere livsstilen.

– Da tenker jeg på å legge til mer farger, mer hverdagsaktivitet, og ikke bare fokusere på alt du skal kutte ut, eller gjøre mindre av. Å lære seg hva som er riktig mat for deg og din kropp, samt dine mål er så mye viktigere, for folk flest, enn å gå ned i vekt raskest mulig.

Totland understreker at rask vektnedgang også ofte gir et større tap av muskelmasse, og at ved en slik kur vil mye av vekten også være vann.

– Jeg anbefaler å slenge oppi en god proteinkilde som for eksempel egg, kylling eller lignende i suppen for å ha et høyere proteininntak, hjelper deg med å bevare muskelmassen, samt øke metthetsfølelsen, slår hun fast.

Her er noen oppskrifter som kan hjelpe deg ned i vekt med suppe:

Suppe på kraft

LAGET PÅ KRAFT: Suppe laget på kraft fra kjøtt er mettende.
LAGET PÅ KRAFT: Suppe laget på kraft fra kjøtt er mettende. Foto: Getty Images

Bruker du god gammeldags kraft, eller buljong som du har kokt på bein får du en ekstra bonus. For den kraften gir en ekstra metthetsfølelse. I tillegg til mange gode stoffer til tarmen.

Dette gir 8 dl ferdig kraft:

1 kg kraftbein

1,25 l vann

1 gulrot

1 purre

Sellerirot

Gul løk

Pepperkorn og laurbær

Oregano og/eller timian

Ha beina i en kjele, hell over vann og tilsett litt salt. Kok opp og skum godt av. Tilsett grønnsakene kuttet i store biter og la det syde i to timer. Tilsett urter til slutt.

Sykehusets slankesuppe

SYKEHUSETS SLANKESUPPE: Denne holder deg mett lenge, og kan enkelt fryses når du lager en stor porsjon.
SYKEHUSETS SLANKESUPPE: Denne holder deg mett lenge, og kan enkelt fryses når du lager en stor porsjon. Foto: Svein Brimi

Dette er en variant av det som kalles Rikshospitalets suppe, en suppe som kan spises daglig i en uke for å gå raskt ned i vekt, for eksempel før en operasjon.

Dette er en stor porsjon, så her har du mat i mange dager.

Suppen kombineres med andre matvarer.

2 bokser hermetiske tomater

3 store purre eller spansk løk

1 pk. nudler

1 bunt stangselleri

2 bokser grønne bønner, for eksempel brekkbønner

2 grønne paprika

0,8 kg gulrøtter

2 liter kylling- eller kjøtt­buljong ferdig tilberedt.

Kutt opp grønnsakene og kok alt sammen.

Blomkålsuppe

BLOMKÅLSUPPE: Blomkålsuppe kan lages på mange ulike måter.
BLOMKÅLSUPPE: Blomkålsuppe kan lages på mange ulike måter. Foto: Svein Brimi

4 porsjoner:

1 blomkål

½ løk

8 dl vann

2 hønsebuljongterninger

2 dl helmelk

½ ts salt

½ ts pepper

Eventuelt fløte eller crème fraîche

1 pk. renskåret spekeskinke uten fettkant

Rens blomkål og del i mindre buketter. Ha blom­kålbuketter, grovhakket løk, vann, buljong og melk i en kjele. Kok opp og la det koke til blomkålen er så vidt mør.

Ta ut noen blomkålbuketter fra suppen og kjør resten av suppen jevn med en stavmikser. Smak til med salt og pepper.

Tilsett gjerne litt fløte eller crème fraîche for en fyldigere suppe.

Stek speke­skinken sprø i en stekepanne.

Fordel blomkålbuketter i suppeskåler og hell over suppe. Pynt med bacon. Server suppen med godt brød.

Les også: Vibeke (49) hadde prøvd «alt» – så raste hun ned i vekt: – Folk får hakeslepp

Italiensk tomatsuppe

ITALIENSK: En italiensk tomatsuppe går lett å lage.
ITALIENSK: En italiensk tomatsuppe går lett å lage. Foto: Svein Brimi

Italiensk tomatsuppe med ricottaost er veldig godt og næringsrikt.

4 porsjoner:

400 g friske eller frysteferdigkuttede grillgrønn­saker (som paprika,aubergine, løk, squash)

2 ts olivenolje

3 fedd hvitløk, presset

1 neve frisk basilikum

400 g hermetiske tomater

8 dl grønnsakbuljong fra terning

100 g ricottaost

1 ss gressløk, finkuttet

1 ss basilikum, finkuttet

Varm en stor gryte og ha i oljen. Fres halvparten av grønnsakene og hvitløken til de mykner, ca. fem minutter. Ha i basilikum, tomater og buljong og kjør med en stavmikser til suppen er så jevn du får den.

Ha i resten av grønnsakene. Legg lokk på gryten og la suppen småkoke i 20 minutter til grønnsakene er myke. Rør sammen ricottaost med gressløk og basilikum.

Server suppen med en spiseskje urteost til hver.

Denne saken ble første gang publisert 26/06 2023, og sist oppdatert 26/06 2023.

Les også