Ned i vekt

Asbjørn fryktet at han skulle dø fra barna sine da vekten nærmet seg 150 kilo. Slik tok han grep

– Det er ikke en eneste mann på 147 kg som havner på gamlehjem, sier toppbloggeren Asbjørn Sandøy. Derfor ringte han fastlegen sin og ba om hjelp.

Pluss ikon
MÅ NED I VEKT: Når Asbjørn Sandøy tidligere har prøvd å gå ned i vekt, har han alltid raskt gått opp igjen. Nå prøver han ut et noe omstridt legemiddel.
MÅ NED I VEKT: Når Asbjørn Sandøy tidligere har prøvd å gå ned i vekt, har han alltid raskt gått opp igjen. Nå prøver han ut et noe omstridt legemiddel. Foto: Privat
Sist oppdatert

Sosiale medier-personligheten «Kokkejævel», som egentlig heter Asbjørn Sandøy, har prøvd det meste for å gå ned i vekt. Ofte har han lyktes – for en periode, som da han for få år siden gikk ned 26 kilo.

Men kiloene har alltid krøpet på igjen.

46-åringen er utdannet kokk, og jobber som «kulinarisk kjøpmann og formidler», som han kaller seg.

– Jeg ble i sin tid sendt ned til menneskene for å spre kulinarisk nytelse og glede. Den jobben tar jeg seriøst, forklarer Sandøy, som til daglig driver Norges største utsalg av spiselig kakepynt, i tillegg til å ha drevet flere populære spisesteder og gitt ut kokebøker.

Mat har vært en viktig faktor i livet hans – både i jobbsammenheng og privat. På godt og vondt.

– Jeg har vel egentlig slanket meg hele livet, innrømmer han.

Han har i mange år vært en av landets mest populære bloggere, ikke minst på grunn av sin åpenhet om både overvekt, sorg og psykisk helse, i tillegg til å fore leserne med matoppskrifter og humoristiske glimt fra livet hjemme i Alta.

De gjentatte slankekurene og forsøkene på livsstilsendring har han også vært dønn ærlig om.

SLANKEVETERAN: Asbjørn Sandøy har prøvd det meste for å gå ned i vekt. En lang periode gikk han daglige fjellturer. Men kiloene kom likevel tilbake.
SLANKEVETERAN: Asbjørn Sandøy har prøvd det meste for å gå ned i vekt. En lang periode gikk han daglige fjellturer. Men kiloene kom likevel tilbake. Foto: Privat

– Årsakene og unnskyldningene for overvekten har selvfølgelig vært mange. Vedvarende vondt stress, depresjon, bytte av antidepressiva og så videre, men hovedårsaken er selvsagt et usedvanlig mye høyere kaloriinntak sammenlignet med kaloriforbruk. Dag etter dag – etter dag, innrømmer han.

La på seg av dessertbok

For snart tre år siden giftet han seg med Christine P. Sandøy (36).

BRYLLUPSKAKE: Asbjørn og Christine giftet seg i 2021 – midt under pandemien.
BRYLLUPSKAKE: Asbjørn og Christine giftet seg i 2021 – midt under pandemien. Foto: Privat

– Jeg prøvde å slanke meg til bryllupet, men klarte det ikke. Året etter skrev vi kake- og dessertboken «Hva skal vi ha til dessert?». Det året la jeg på meg 24 kilo. Da var jeg vel oppe i rundt 135 kg, forteller han.

På begynnelsen av 2023 satte han seg et nytt mål – å igjen komme inn i bryllupsdressen til datterens konfirmasjon på våren.

For å passe inn i dressen hadde han regnet ut at han måtte ned fra 141 kilo til 125 kilo på fire måneder. Han følte han hadde god tid.

I stedet la han på seg.

Da vekten tippet 147 kilo, skjønte han at han måtte gjøre noe drastisk.

– Jeg visste at jeg måtte skape en balanse mellom nytelse og misbruk før det gikk helt over styr, for stopper jeg ikke nå, så kommer jeg til å dø. Dagen etter ringte jeg legen og spurte om resept på Wegovy, for jeg visste at akkurat nå klarte jeg ikke dette på egen hånd. Det var på tide å be om hjelp.

Les også: «Kokkejævel» fridde til kjæresten på bloggen - fikk ja

OPP I VEKT: Vekten stoppet ikke der, den økte med enda 700 gram før Asbjørn Sandøy bestemte seg for å ta grep.
OPP I VEKT: Vekten stoppet ikke der, den økte med enda 700 gram før Asbjørn Sandøy bestemte seg for å ta grep. Foto: Privat

Dyr slankesprøyte

Wegovy inneholder virkestoffet semaglutid, og er samme medisin som den mer omtalte Ozempic, bare at sistnevnte er forbeholdt personer med diabetes type 2 mens Wegovy er godkjent for vektreduksjon.

Medisinen etterligner et apetitthormon som finnes naturlig i kroppen vår. Medisinen senker hastigheten maten går gjennom fordøyelsessystemet, har positive effekter på metabolismen og senker sultsignaler til hjernen.

EKSPERT PÅ FEDME: Lege og seniorforsker Sindre Lee-Ødegård.
EKSPERT PÅ FEDME: Lege og seniorforsker Sindre Lee-Ødegård. Foto: Sander Flatmoen Lee

– Du spiser automatisk mindre uten å merke det, bruker maten mer effektivt og går da ned i vekt , forklarer lege og seniorforsker Sindre Lee-Ødegård.

Han jobber med fedme og diabetes ved Oslo Universitetssykehus og forsker på begge fagområdene ved Universitet i Oslo. I tillegg er han grunnlegger og fagansvarlig i Helseresepten, som var Norges første nettbaserte overvektsklinikk spesialisert på medisinsk vekttap.

Ifølge Lee-Ødegård viser studier at man i gjennomsnitt kan forvente et vekttap på 14,8 prosent i løpet av ett år på Wegovy – men kun hvis man også gjør smarte grep med de tre pilarene for metabolsk helse: kosthold, fysisk aktivitet og helseatferd.

Det er også stor forskjell på menn og kvinner i studiene.

– For kvinner kan gjennomsnittlig vekttap være opp mot 20 prosent på ett år, men hos menn ned mot 10 prosent. Dette tror jeg mye er fordi studiene ikke har tilrettelagt godt nok for menn.

I tillegg er det veldig store forskjeller fra person til person, hvor én person kanskje går ned 50 kilo på ett år, mens en annen går opp i vekt til tross for medisin, sier legen.

Kontroversiell medisin

Medisinen tas i sprøyteform én gang i uken, og har tatt både Norge og resten av verden med storm det siste året, til tross for at mange av brukerne rapporterer om bivirkninger som blant annet kvalme, forstoppelse, diaré og hodepine.

Men Wegovy og søsterpreparatet Ozempic er også omstridt på grunn av at flere kjendiser har frontet bruken.

– Jeg trenger det egentlig ikke, det er bare for å bli litt ekstra «shredda», sier reality-kjendisen Cristian Brennhovd i et intervju med TV 2.

Den voldsomme etterspørselen har også gitt leveringsproblemer på Ozempic, som har gjort at personer med diabetes type 2 i perioder har risikert å bli uten medisinen sin.

– Vi må dessverre være forberedt på perioder med mangel på Ozempic en god stund fremover, sier overlege Sigurd Hortemo i Statens legemiddelverk til Nettavisen.

KOKKEJÆVEL: Asbjørn Sandøy er kjent som «Kokkejævel» fra sosiale medier.
KOKKEJÆVEL: Asbjørn Sandøy er kjent som «Kokkejævel» fra sosiale medier. Foto: Privat

Kontroversen rundt de nye slankemedisinene skremte likevel ikke Asbjørn Sandøy, som altså går på den av de to like preparatene som er godkjent for vektnedgang.

– Nei, jeg har ingen betenkeligheter med disse sprøytene. Jeg gjør ikke dette fordi jeg har så lyst til å reklamere for legemiddelindustrien, men fordi det ikke er en eneste mann på 147 kg som havner på gamlehjem, sier Sandøy.

Les også: Slik kan vann bidra til vektnedgang

Gikk ned 14,6 kilo på Wegovy

Før han selv begynte på medikamentet, hadde Asbjørn Sandøy fått med seg hypen rundt «slankesprøytene», samt snakket med brukere som fortalte at de hadde rast ned i vekt.

– Jeg har ingenting prinsipielt imot kjemiske preparater. Jeg hadde ikke vært i live i dag uten andre medikamenter, både for det ene og det andre, så et lite nålestikk én gang i uka vil knapt merkes i den store sammenhengen, sier Sandøy.

25. oktober la han ut denne posten på bloggen sin:

«Plutselig ble jeg nesten 150 kg. Det er voldsomt. Mye. Livet har blitt ganske tungt. Å leve. Hver onsdag i 36 uker framover skal Christine stikke meg i magen og fylle meg med framtid. Håp. Så får vi se da. Om det virker.»

Og det virker tilsynelatende bra. De første åtte ukene gikk han ned 14,6 kilo.

WEGOVY-OVERSIKT: Asbjørn Sandøy fører oversikt over vektnedgangen sin etter oppstart på slankesprøyten.
WEGOVY-OVERSIKT: Asbjørn Sandøy fører oversikt over vektnedgangen sin etter oppstart på slankesprøyten. Foto: Privat

– Sprøytene har fjernet søtsuget nærmest totalt, samt hemmet «galskapen» som kommer over meg om kveldene. Jeg raider ikke lenger kjøkkenskapene, avslører han, og legger til:

– Jeg begynner å merke det ganske godt på klærne nå. Mine 2XL-joggebukser gir meg ikke lenger kameltå både foran og bak, men legger seg nå nesten løst og sexy rundt de muskuløse lårene. Det er også deilig å slippe å sette av en time morgen og kveld til å ta på og av sokkene. Det gjør godt for selvfølelsen.

Slipper suget etter mat

Han forteller at han hittil har hatt lite følelse av å være på slankekur.

– Jeg spiser fortsatt mine fire havreknekkebrød til frokost og lunsj, men har byttet ut majonesen med litt ekstra agurk, sier nordlendingen, og utdyper:

– Sprøyten gjør at jeg ikke har et sug etter mat, og ergo slipper jeg, slik man alltid gjør når man slanker seg, å tenke på mat absolutt hele tiden. Jeg spiser mine tre måltider om dagen og drikker mine lavkarboøl med sedvanlig vellyst.

I julen har han tillatt seg selv å skeie ut. Han ga seg selv en nesten 14 dagers pause der han fikk lov til det meste.

– Det har vært ubegrenset tilgang til både vått og tørt, salt og søtt, saftig og sprøtt. Det har vært rimelig heftig, men deilig å gi fullstendig f... i både slanking, hjerteinfarkt og vektfokus, sier han, og oppsummerer resultatet av fråtsingen slik:

– Kjøttvekten viste seg faktisk å være litt mindre nådeløs enn jeg på forhånd hadde trodd. Vekten stoppet på 136,5 kilo, og det er faktisk «bare» 3,3 kilo opp. Med mine kokkeferdigheter og voldsomme appetitt på både vått og tørt, så kunne dette endt så mye, mye verre. Selv om jeg har hatt «frislipp» , så har jeg fortsatt mine ukentlige stikk i magen med Wegovy.

Kona setter sprøyten

Han satte seg ikke et vektmål før han begynte. Men nå begynner han forsiktig å se optimistisk på fremtiden.

– Nå som starten har vært såpass positiv, håper jeg vel kanskje i første omgang å komme meg under 120 kilo. Det er over 50 pakker smør under startvekten. Kommer jeg meg dit, så går jeg nok for 40 pakker smør til ...

Det er kona Christine som hver onsdag setter Wegovy-sprøyten på ektemannen. De er sammen om vektreisen hans.

– Hun er veldig glad i meg, og bryr seg ikke om at jeg er tykk sånn utseendemessig, men hun har vel også vært bekymret for helsen min når vekten ble såpass høy.

Les også: (+) Gro hadde forsøkt «alt» for å bli slank. Så kom fastlegen med et forslag

KLÆRNE PASSER IKKE: Det er ikke bare lett å finne klær som passer – eller å komme inn i bryllupsdressen – når man stadig legger på seg, mener «Kokkejævel».
KLÆRNE PASSER IKKE: Det er ikke bare lett å finne klær som passer – eller å komme inn i bryllupsdressen – når man stadig legger på seg, mener «Kokkejævel». Foto: Privat

Mindre nervesmerter

På bloggen sin har Sandøy hevdet at han har fått mindre smerter i kroppen etter oppstart av slankemedikamentet.

– Bivirkninger har jeg fortsatt ikke sett snurten av. Hvis du ikke regner med at nervesmertene i foten plutselig ble borte etter mange års helvete. Jeg har slitt med helt absurde nervesmerter. Etter få uker på medisinen oppdaget jeg plutselig at disse smertene faktisk var borte, sier han.

Sandøy legger til at han ikke vet om forvandlingen skyldes sprøyten, eller om den siste av tre prolapser i ryggen har tørket ut, men at det er nesten fire år siden sist han var smertefri i foten.

– I hverdagen betyr det at nervesmertene ikke spiser opp livet mitt. At jeg kan fokusere på andre ting enn kjempe meg gjennom dagen. Nå kan jeg for eksempel kjenne etter hvor vondt jeg har i ryggen, slik som andre normale 46-åringer, sier han med en liten latter.

Lege Sindre Lee-Ødegård er ikke sikker på hvorfor Sandøys smerter forsvant så raskt etter oppstart på medikamentet, men har noen tanker.

– Sandøy har gått ned nesten ti prosent i kroppsvekt, og det er milepæl hvor man vet at helsen blir mye bedre. Vektreduksjon kan forklare mindre grad av smerter, men det er overraskende at denne effekten skulle komme så fort. Trening og andre effekter av medisinen kan nok også hjelpe på smertene, sier Lee-Ødegård.

Tror han sparer penger

At han i verste fall må betale opp mot 40.000 kr i året for slankemedisinen, bekymrer ikke Asbjørn Sandøy.

– Hvis man tenker på hvor mange penger en mann på nesten 150 kilo bruker på mat bare for å holde vekten ved like, for ikke å snakke om å øke vekten, så koster sprøytene slikk og ingenting! Hvis det viser seg at sprøytene fortsette å «virke» gjennom det neste året, så har jeg spart mye penger, tror han.

Til tross for at overvekt og fedme er svært utbredt i Norge, er det veldig få som oppfyller de strenge kriteriene for å få denne medisinen på blå resept.

– I praksis ingen, og det er et stort problem. Dessverre bidrar dette til økte sosiale forskjeller i samfunnet, mener lege og seniorforsker Sindre Lee-Ødegård.

GLAD I MAT: Asbjørn Sandøy er opptatt av nytelse i matveien. Etter at han begynte på slankesprøyten Wegovy kan han fortsatt nyte maten – bare i mindre porsjoner enn før.
GLAD I MAT: Asbjørn Sandøy er opptatt av nytelse i matveien. Etter at han begynte på slankesprøyten Wegovy kan han fortsatt nyte maten – bare i mindre porsjoner enn før. Foto: Privat

Men hva skjer den dagen man slutter på slankesprøytene?

– Svar på dette spørsmålet bygger på antakelser fordi vi har begrenset erfaring med bruk – og dermed også avslutning – av medisinen. Jeg frykter at mange vil gå opp i vekt med mindre det er lagt et godt grunnlag og en god plan for hvordan man skal holde vekten nede, sier Lee-Ødegård.

Berømmer åpenheten

Legen og seniorforskeren berømmer «Kokkejævel» for åpenheten rundt vektproblematikken og forsøkene på å kvitte seg med de overflødige kiloene.

– Det er kjempebra og veldig viktig!

Lee-Ødegård forteller at forskning viser at det er mange flere kvinner enn menn som tar tak i vekten sin.

I STEP1-studien (hovedstudien som så på vekttap) til semaglutid (virkestoffet til Wegovy) var det hele 70 prosent kvinner. I SELECT-studien, som så på effekt av semaglutid på etablerte hjerte- og karsykdom, forteller han at det derimot var motsatt, altså klart flest menn.

– Dette er det samme jeg ser på klinikken: Kvinner er generelt bedre til å ta tak i helsen sin tidlig, mens mennene ikke kommer til meg før de kommer med ambulanse på grunn av et hjerteinfarkt. «Kokkejævel» er derfor et strålende forbilde – spesielt kanskje for menn!

HAR MISTET TO BARN: For Asbjørn Sandøy betyr barna alt. – Jeg har seks barn på jorden og to i himmelen, forteller pappaen. Her med sin yngste sønn.
HAR MISTET TO BARN: For Asbjørn Sandøy betyr barna alt. – Jeg har seks barn på jorden og to i himmelen, forteller pappaen. Her med sin yngste sønn. Foto: Privat

«Kokkejævel» understreker at vektreisen ikke er noe han gjør bare for sin egen del.

– Alt jeg gjør i livet gjør jeg for ungene mine. Å sikre dem og gi dem en trygg og god fremtid er mitt store livsprosjekt. For å lykkes med det prosjektet må jeg leve noen år til. Da kan man ikke regelrett ete seg i hjel, sier seksbarnsfaren.

Kokkejævel blogger på Blogg.no, som i likhet med Klikk.no eies av Story House Egmont.

Denne saken ble første gang publisert 02/01 2024, og sist oppdatert 03/01 2024.

Les også