slankepille som virker

«Superpille» sendte Anne Marie ned 28 kilo. Det ble starten på et bedre liv

I mange år slet Anne Marie med overvekt og helseplager. Så foreslo fastlegen en pille som styrer metthetsfølelsen.

Pluss ikon
<b>VEKTNEDGANG MED PILLE:</b> Anne Marie Johansen gikk ned 28 kilo på halvannet år ved hjelp av slankemedisin.
VEKTNEDGANG MED PILLE: Anne Marie Johansen gikk ned 28 kilo på halvannet år ved hjelp av slankemedisin. Foto: Gry Traaen
Sist oppdatert

Anne Marie Johansen (50) fra Sarpsborg slet med overvekt i over 25 år. Hun har prøvd det meste som finnes av dietter og slankekurer.

Men så; endelig: Ved hjelp av slankemedisinen Mysimba gikk hun ned 28 kilo på halvannet år.

– Jeg har så mye å takke medisinen for, sier hun.

Anne Marie er mamma til tre voksne barn. Allerede da hun gikk gravid med førstemann, opplevde hun en voldsom vektoppgang.

Hun gikk opp 40 kilo og slet med å miste kiloene etter fødselen.

– Så ble jeg gravid igjen, og nok en gang økte vekten kraftig under graviditeten. Siden har det vært en konstant kamp å gå ned i vekt, forteller hun.

<b>PÅ SITT TYNGSTE: </b>Anne Marie sammen med sønnen i 2002. Der veide hun rundt 120 kilo.
PÅ SITT TYNGSTE: Anne Marie sammen med sønnen i 2002. Der veide hun rundt 120 kilo. Foto: Privat

Raskt ned i vekt på diett

I stedet for å finne et kosthold og en livsstil hun kunne levd med over tid, sørget ulike dietter for en relativt rask vektnedgang. Men hun gikk opp igjen til samme vekt så fort dietten var over.

Slik gikk årene, og Anne Marie følte på nederlag for hver gang kiloene krøp tilbake.

– Jeg har kastet bort så mye tid og penger på dietter som ikke har hjulpet. I 2011 fikk jeg tilbud om å delta på en slankefarm. Da var jeg mer enn klar for å gå ned i vekt. Jeg tror det var oppholdet der som trigget en spiseforstyrrelse. Det var en konstant telling av kalorier, sier hun og fortsetter:

– Da oppholdet var ferdig, gikk jeg helt opp i kaloritelling og trening. Jeg ble helt manisk og trente flere ganger om dagen. Alt handlet om kalorier og trening i ett års tid, helt til kroppen sa stopp.

Slanking førte til kollaps

Overbelastningen førte til en kollaps, som igjen førte med seg utmattelse og fibromyalgi.

Trebarnsmoren ble liggende på sofaen, konstant sliten og med smerter i kroppen. Kiloene hun hadde jobbet så hardt og lenge for å bli kvitt, kom tilbake igjen.

<b>FØR MYSIMBA: </b>Anne Marie på ferie, like før hun begynte på Mysimba i 2020. Hun anslår vekten til å være rundt 117 kilo.
FØR MYSIMBA: Anne Marie på ferie, like før hun begynte på Mysimba i 2020. Hun anslår vekten til å være rundt 117 kilo. Foto: Privat

Professor ved Universitetet i Oslo og leder ved Senter for sykelig overvekt ved Sykehuset i Vestfold, Jøran Hjelmesæth, sier at de aller fleste klarer å gå ned i vekt.

Det er ikke først og fremst der utfordringen ligger.

– Vanskelighetene kommer når man skal holde vekten varig nede. Man kjenner mer sult fordi kroppen vil tilbake til da den var tyngst. Medisin mot fedme forhindrer sult­følelsen, og gir en raskere metthetsfølelse ved mål­tider.

Han mener slankemedisiner derfor kan være en stor hjelp for de som allerede har gått ned i vekt.

Det er også en mindre risikofylt måte å miste vekt på sammenlignet med en slankeoperasjon.

– Vi ser at antallet av denne type inngrep har gått ned siden medisinene ble godkjent og tilgjengelige, sier Hjelmesæth.

Les også: (+) Slik gikk Marianne ned 20 kilo – og holdt vekten

Kan du bruke slankemedisin?

Per i dag fins det fire typer medikamenter som er godkjent for vektnedgang i Norge.

Det ene er tablettene Mysimba, som har virkestoffer som påvirker det senteret i hjernen som styrer metthetsfølelsen. Disse pillene koster om lag 1000 kroner i måneden.

To andre er Wegovy og Saxenda, som inntas som injeksjoner under huden. Virkestoffene i disse er enkelt forklart kopier av et metthetshormon som finnes i tarmen. Medikamentene koster rundt 3000 kroner i måneden.

Det siste medikamentet, Xenical, brukes lite etter at de mer effektive medikamentene kom i salg.

Det er imidlertid bare Mysimba og Xenical som fås på blå resept, dersom pasienten har en BMI på over 40, eller BMI mellom 35 og 40 og samtidig fedmerelatert sykdom. De to øvrige medikamentene må pasienten betale for selv.

Bivirkninger ved slankemedisinene

– I likhet med all medisin som virker, så har Mysimba, Saxenda og Wegovy også bivirkninger. For de fleste vil det ta opp mot tre uker før kroppen har blitt vant til medisinen, og de første ukene må man regne med enkelte plager, som kvalme, oppkast og hodepine, sier professoren.

Hjelmesæths råd er å gå inn på Helsenorge.no og søke etter sykelig overvekt.

<b>EKSPERT:</b> Jøran Hjelmesæth er leder ved Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst og seksjon for endokrinologi/ernæring, og professor ved Institutt for klinisk medisin ved Universitetet i Oslo.
EKSPERT: Jøran Hjelmesæth er leder ved Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst og seksjon for endokrinologi/ernæring, og professor ved Institutt for klinisk medisin ved Universitetet i Oslo. Foto: UIO

– Her finnes god informasjon om medikamentene og mulige bivirkninger, både kortvarige og langvarige. Les deg opp på hvilke muligheter som finnes, og snakk med legen din for å finne den beste løsningen for deg, oppfordrer han.

Hjelmesæth har hjulpet mange hundre overvektige, og presiserer at man først og fremst må være motivert for å spise mindre.

Det er det eneste som bidrar til varig vektnedgang.

Medikamentene kan hjelpe til med å dempe sultfølelsen, noe som gjør det lettere å unngå overspising.

– Man må være forberedt på å bruke medisinene så lenge som må til. For noen vil det si resten av livet,
påpeker han.

Les også: (+) Eksperten anbefaler: Disse syltetøyene har færrest kalorier

Ble nøye fulgt opp

Anne Marie ville egentlig ta en slankeoperasjon. Men da legen fikk vite om spiseforstyrrelsene og hvordan kaloritellingen hadde påvirket henne, mente han at det ikke var forsvarlig.

– Jeg fikk en ny fastlege, og jeg fortalte ham historien min. Jeg var lei av å være så tung og sliten, og smertene fra fibromyalgien plaget meg. Han lyttet lenge før han spurte om jeg hadde hørt om Mysimba, og om jeg kunne tenke meg å prøve det.

Hun fikk et skriv med all informasjonen hun trengte.

Hun fikk også medisinen på blå resept, og betaler kun egenandel opp til hun har oppnådd frikort.

– Da jeg startet med medisinen, fulgte fastlegen meg opp hver tredje uke. Allerede dagen etter at jeg startet, merket jeg forskjell, sier hun og får tårer i øynene.

Ble smertefri

Hun forteller at fibromyalgismertene forsvant fullstendig, noe som var en fantastisk bieffekt for Anne Marie. Hun gikk ned fem kilo allerede den første uken.

– Det var nok mye væske, men likevel. Det var en kjempeopptur for meg. I tre uker opplevde jeg bivirkninger som kvalme, hodepine, munn­tørrhet og hard mage. Det eneste som ikke ga seg helt, var hard mage, men det finnes det legemidler for, sier Anne Marie.

Utfordringen var å la hodet følge med.

– Jeg ser fremdeles en stor person i speilet, og klarer bare å tenke på at jeg skal gå ned 17 kilo til før jeg er i mål.

Les også: (+) Vibeke (50) hadde prøvd «alt» – så raste hun ned i vekt: – Folk får hakeslepp

<b>FØR OG NÅ: </b>– Da jeg var på mitt tyngste, veide jeg rundt 120 kilo. Nå har jeg gått ned mye, og det føles helt fantastisk, sier Anne Marie.
FØR OG NÅ: – Da jeg var på mitt tyngste, veide jeg rundt 120 kilo. Nå har jeg gått ned mye, og det føles helt fantastisk, sier Anne Marie. Foto: Privat

Verre etter vaksinen

Anne Marie ble ufør på grunn av fibromyalgien. Hun forteller at det føltes helt fantastisk å være smertefri. Så lenge det varte.

For smertene kom tilbake under pandemien, og hun legger skylden på covid-vaksinen for tilbakeslaget.

– Smertene var en ting, men utmattelsen var verst. Jeg lå på sofaen og greide nesten ingenting. Bare å puste var slitsomt. Også vektnedgangen stoppet opp. Jeg skulle aldri ha tatt vaksinen, slår hun fast.

Da hun senere besøkte faren sin i Thailand, gikk hun på en kjempesmell – til tross for at hun fortsatt gikk på slankemedisinen Mysimba.

– Der spiste jeg thaimat med ris til nærmest hvert eneste måltid. Jeg gikk opp ti kilo på en måned - spesielt rundt magen, innrømmer hun, og legger til:

– De kiloene har jeg slåss med i lang tid.

Begynte på Wegovy

I september 2023 begynte Anne Marie derfor på slankesprøyten Wegovy.

Virkestoffet Semaglutid etterligner et naturlig apptitthormon kalt GLP-1, som i hovedsak reduserer appetitt. Derfor føler man seg raskere mett når man tar den ukentlige sprøyten.

Hun har opplevd mange bivirkninger, med kvalmen som den verste, men er likevel strålende fornøyd med medisinen.

– Siden jeg begynte på Wegovy har jeg gått ned de ti kiloene jeg la på meg i Thailand. Siden jeg begynte med Mysimba, og senere Wegovy, har jeg gått fra cirka 115 kilo til 87 kilo - uten å gjøre noen ting, sier hun og påpeker:

– Jeg har ikke lagt om kosten eller trent, vektnedgangen har gått helt av seg selv fordi medisinen gjør at jeg spiser mindre.

Les også: (+) Asbjørn fryktet at han skulle dø fra barna sine da vekten nærmet seg 150 kilo. Slik tok han grep

<b>HELSE VIKTIGST: </b>– På tross av overvekten har jeg heldigvis ikke hatt høyt blodtrykk, blodsukker eller kolesterol. Helsegevinsten handler om mer energi og at smertene er borte, sier Anne Marie. På bildet har hun gått ned 28 kilo.
HELSE VIKTIGST: – På tross av overvekten har jeg heldigvis ikke hatt høyt blodtrykk, blodsukker eller kolesterol. Helsegevinsten handler om mer energi og at smertene er borte, sier Anne Marie. På bildet har hun gått ned 28 kilo. Foto: Privat

Slanke-quick fix

– Synes du slankemedisinene har vært en «quick fix» for deg?

– Ja, for meg har det vært det. Mange har sagt til meg «så flink du har vært som har gått ned så mye», men da svarer jeg at «det er ikke jeg, det er tabletten og sprøyten». I hodet mitt kaller jeg det litt juks, fordi det er så lett, sier hun og legger til:

– Jeg mener ikke at folk som går på slankemedisin jukser, det har bare vært i overkant lett for meg. Men jeg tar av meg hatten for alle som greier å gå ned i vekt uten hjelpemidler, dem som ikke trenger det sparket bak som jeg føler slankemedisinene er. For jeg vet hvor mye hardt arbeid det innebærer.

Hun har fortsatt å gå på Mysimba på grunn av fibromyalgien – parallelt med slankesprøyten Wegovy.

– Jeg vil si at jeg har fått et 70 prosent bedre liv etter at jeg begynte på Mysimba - med tanke på smertene. Jeg har fortsatt utmattelse, men veldig mye mindre smerter, sier Anne Marie.

Hun har fortsatt Mysimba på blå resept, men betaler selv for Wegovy, rundt 3000 kroner i måneden.

– Det er den verdt. Jeg føler helt klart at jeg har fått en ny start, og at dette er riktig for meg.

Endelig kan Anne Marie kjøpe klær i vanlige butikker.

Nå jobber hun med å greie å gå ned de siste 17 kiloene så hun kan få innvilget bukplastikk for å fjerne løshud.

– Jeg håper at jeg kan gi andre et håp ved å fortelle min historie, sier Anne Marie med et smil.

Denne saken ble første gang publisert 02/02 2022, og sist oppdatert 10/03 2024.

Les også