mat som holder deg mett

Ned i vekt med fristende oppskrifter

– Et kosthold med mer frukt og grønt, mer fullkorn, mer mat av råvarer og bedre sammensatte måltider vil gjøre at du går ned i vekt, sier kostholdsveileder og personlig trener Desirèe Andersen.

Pluss ikon
SPENNENDE OPPSKRIFTER: Desirèe Andersen deler sunne og fristende oppskrifter.
SPENNENDE OPPSKRIFTER: Desirèe Andersen deler sunne og fristende oppskrifter. Foto: Bonnier norsk forlag/Desirèe Andersen
Sist oppdatert

Den populære kostholdsveilederen Desirèe Andersen har laget et eget nøkkelsystem som skal gjøre det lettere å spise sunt og samtidig gå ned i vekt uten å være sulten.

– Det er viktig å ha gode vaner i bunnen, så du ikke tyr til usunne løsninger når du kommer hjem fra jobb og er sulten. Har du verktøyet klart til de dagene ikke motivasjonen er på topp, er mye gjort. Det inne­bærer for eksempel at du har ingredienser til en smoothie eller en enkel salat i hus, sier Andersen.

Hun deler flere spennende oppskrifter med oss.

Frokost: Grøtboller med gulrot

GRØTBOLLER MED GULROT: Disse bollene holder deg mett lenge, og de er kjempesunne.
GRØTBOLLER MED GULROT: Disse bollene holder deg mett lenge, og de er kjempesunne. Foto: Desirèe Andersen/Bonnier norsk forlag

Ca. 12 boller:

100 g havregryn

2 dl vann

25 g gjær

3 dl melk

2 ss smør

1 egg

2 ts honning

1 ts salt

150 g lyst speltmel

400 g havremel

2 revne gulrøtter

Havregryn til pynt

Kok opp havregryn og vann og rør det sammen til en grøt. Avkjøl mens du lager resten av deigen. Smuldre gjæren og rør den ut i melken. Smelt smøret og la det avkjøles litt, og rør det inni gjærblandingen. Hvis du har rester av havregrøt, kan du bruke 400 gram av det i stedet for å koke ny grøtblanding til bollene.

Bland revne gulrøtter, egg, honning, salt, avkjølt havregrøt, gulrot og lyst speltmel sammen med gjærblandingen i en bolle. Tilsett havremel litt av gangen og elt deigen godt. Den skal være litt klissete. Dekk den til og sett til heving i 45–60 minutter.

Vend deigen forsiktig ut på bordet, og del deni 10–12 stykker. Fordel dem på et stekebrett dekket med bakepapir, og dryss litt havregryn på toppen. La bollene heve lunt i 30 minutter. Sett ovnen på 225 grader og sett en langpanne med vann nederst i ovnen. Dette vil gjøre bakverket saftigere. Stek bollene i cirka 15 minutter til de er gylne og gjennomstekte. Avkjøl på rist.

Frokost: Salt karamellgranola

SALT KARAMELLGRANOLA: Dette er en av de fargerike rettene Andersen anbefaler som en god start på dagen.
SALT KARAMELLGRANOLA: Dette er en av de fargerike rettene Andersen anbefaler som en god start på dagen. Foto: Desirèe Andersen/Bonnier norsk forlag

1 stekebrett:

1½ dl dadler uten sten

1¼ dl kokende vann

3 ss peanøttsmør ev. tahini hvis du ikke tåler nøtter

1 ts vaniljeessens

5 dl havregryn

1¼ dl hakkede nøtter/frø

½ ts grovt salt

Legg dadlene i bløt i 10 minutter i det kokende ­vannet. Sett ovnen på 160 grader. Mos dadlene og det varme vannet i en blender, stavmikser eller food prosessor til du får en klumpfri saus. Tilsett peanøttsmørog vaniljeessens og bland godt.

Ha havregryn og nøtter/frø i en bolle. Hell daddelkaramellen over og bland alt godt sammen. Fordel granolaen utover etstekebrett i et jevnt lag. Strø over salt og stek midt i ovnen i 30–35 minutter.

Vend gjerne litt på blandingen etter halve steketiden. Steketiden vil variere litt fra ovn til ovn, så følg med mot slutten. Granolaen skal bli gyllen, men ikke brent.

Det geniale med granola er at du kan lage en stor porsjon og variere med nøtter og frø etter eget ønske. Og den holder seg veldig lenge.

Frokost: Søt proteinbowl

SØT PROTEINBOWL: Denne fristende frokosten er rask å lage og ser veldig fristende ut.
SØT PROTEINBOWL: Denne fristende frokosten er rask å lage og ser veldig fristende ut. Foto: Desirèe Andersen/Bonnier norsk forlag

Denne proteinbowlen tar bare ti minutter å lage. Til én peson trenger du:

125 gram cottage cheese

2 dl frosne skogsbær, bringebær, jordbær eller blåbær

Litt valgfri søtning

Slik gjør du: Start med å mose cottage cheese i en blender, food prosessor eller med en stavmikser. Hvis din cottage cheese er litt «tørr», kan du fint tilsette 2–3 ss vann.

Tilsett så bærene og fortsett prosessen til du får en luftig krem. Smak til med søtning hvis du ønsker det. Topp med dine favoritter, for eksempel frukt, bær, granola, nøttesmør eller nøtter.

Les også: (+) Jenny Jenssen avslører sin slankemeny: – Dette spiser jeg nå

Lunsj: Salat som wraps

SALAT SOM WRAPS: Hvis du bruker wraps instedet for lefse, sparer du litt kalorier. Dette er et fint og sunt bytte.
SALAT SOM WRAPS: Hvis du bruker wraps instedet for lefse, sparer du litt kalorier. Dette er et fint og sunt bytte. Foto: Desirèe Andersen/Bonnier norsk forlag

1 porsjon av hver variant:

Med kylling og paprika: 6 romano salatblader eller annen salat

5 skiver kyllingpålegg

2 ts grønn pesto

2 skiver gul ost

Litt ovnsbakt paprika (kjøpes på glass)

Rucola eller spinat

Med røkelaks og avokado: 6 romano salatblader eller annen salat

3 skiver røkelaks

2 ts chilimajones

¼ avokado i terninger

½ agurk i små terninger

2 never frisk spinat

Slik gjør du: Legg salatbladene på matpapiret slik at det er papir rundt på alle kanter. Legg på resten av fyllet. Rull wrapen halvveis og brett ytterkantene av matpapiret inn mot midten. Rull resten av wrapen sammen.

Du kan også spise salaten som en wrap pakket i matpapir. Her er det forslag til to slags fyll. Riv av et middels stort ark matpapir og legg ingrediensene på i samme rekkefølge som de er listet opp i oppskriften.

Lunsj: Klassiske proteinrundstykker

KLASSISKE PROTEINRUNDSTYKKER: Disse rundstykkene passer også bra i matboksen.
KLASSISKE PROTEINRUNDSTYKKER: Disse rundstykkene passer også bra i matboksen. Foto: Desirèe Andersen/Bonnier norsk forlag

8 rundstykker:

3 egg

400 g cottage cheese

2 ts bakepulver

½ ts salt

400 g lettkokte havregryn

Sett ovnen på 200 grader. Bruk en stavmikser eller blender til å mose sammen egg og cottage cheese til du har en helt klumpfri masse.

Rør inn bakepulver, salt og havregryn. Ha litt vann på hendene og form 8 rundstykker. Strø over litt havregryn eller andre frø.

Stekes midt i ovnen i 20–30 minutter. Disse rundstykkene holder seg saftige i 3–5 dager, men de kan fint fryses også.

Du kan også bruke deigen som ­pizzabunn. Bre den utover et stekebrett og forstek i 10 minutter på 200 grader. Legg på ønsket fyll og stek i nye 10 minutter.

Lunsj: Rett i koppen

RETT I KOPPEN: Her kan du gjøre klar lunsjen din på forhånd, slik at alt du trenger å gjøre når du er sulten, er å helle på vann.
RETT I KOPPEN: Her kan du gjøre klar lunsjen din på forhånd, slik at alt du trenger å gjøre når du er sulten, er å helle på vann. Foto: Desirèe Andersen/Bonnier norsk forlag

1 glass med kyllingsmak: 1 ts grønnsakbuljong, 1 ts soyasaus, 1 ts chili hvitløkpulver, løkpulver.

Base: 1 revet gulrot, 1 neve sukkererter, 1 neve strimlet rødkål, litt hakket spinat, 50 gram ukokte nudler.

Protein: 100–150 g ferdigtilberedt kylling

Med scampismak: 1 ts grønnsakbuljong, 1 ts soyasaus, 1 ts chilisaus, ½ ts hvitløkpulver

Base: 1 revet gulrot, 1 neve skivet sopp, 1 neve grønnkål, litt frisk vårløk, 50 gram ukokte nudler.

Protein: 100–150 g ferdigkokte scampi.

Slik gjør du: Metoden her er enkel. Bruk et norgesglass, ha i smak, fyll på med det du måtte ha av grønnsaker, proteiner og ukokte nudler, skru på lokket og ta med deg. Når det er tid for lunsj, heller du over kokende vann, venter 5 minutter og vips så har du en fargerik og balansert lunsj.

Når du skal spise suppen heller du over 2–3 dl kokende vann, rører godt og setter på lokket igjen i 5 minutter.

Middag: Ovnsbakt tomat-og paprikasuppe

OVNSBAKT SUPPE: Denne suppa kan også fryses, slik at du ikke trenger å lage mat hver dag.
OVNSBAKT SUPPE: Denne suppa kan også fryses, slik at du ikke trenger å lage mat hver dag. Foto: Desirèe Andersen/Bonnier norsk forlag

3 porsjoner:

1 kg tomater

2 røde paprika, paprika inneholder fire ganger mer vitamin C enn appelsin

1 hel hvitløk

100 g kremost med kryddersmak

Litt olje, salt og pepper

Slik gjør du: Sett ovnen på 220 grader. Del de store tomatene i to, del hvitløken i enkeltfedd og fjern kjernehuset i paprikaene. Legg alle grønnsakene i en ildfast form. Hell over lit tolje, salt og pepper.

Fordel kremosten på toppen. Sett formen i ovnen i 20 minutter. Hell deretter alt over i en blender og kjør til en deilig, kremet suppe.

Les også: (+) Seks matvarer du trolig spiser feil

Middag: Salatpizza på blomkålbunn

BLOMKÅLPIZZA: Du trenger ikke stor og tjukk hvetebunn for å få ekte pizzafølelse.
BLOMKÅLPIZZA: Du trenger ikke stor og tjukk hvetebunn for å få ekte pizzafølelse. Foto: Desirèe Andersen/Bonnier norsk forlag

En pizzabunn rik på vitamin C og fiber? Vel, det er det du får når du lager den av blomkål. Denne pizzaen tar en halvtime å lage.

1 blomkål

2 egg

8 ss revet ost

1 ts salt

1 boks rød pizzasaus

1 kule frisk mozzarella

Til topping: 6 skiver spekeskinke, 1 pose feldsalat eller en annen salat, 1 liten boks friske cherrytomater, 1 liten rødløk.

Slik gjør du: Sett ovnen på 250 grader. Del blomkål i biter og kjør sammen med egg, revet ost og salt i en food prosessor til du får en jevn masse. Spre massen utover et stekebrett dekket med bakepapir. Forstek i cirka 15 minutter. Topp med rød pizzasaus og frisk mozzarella før du steker den videre i nye 10 minutter.

Når pizzaen er ferdig stekt, tar du den ut av ovnen og topper med spekeskinke, salatblader, tomater, løk i ringer og litt valgfri dressing.

Gjør det billigere: Grunnoppskriften på denne pizzaen er ganske så budsjettvennlig, men en ferdig pizzasaus kan erstattes av en boks hakkede tomater om du vil, og pizzaen kan så klart toppes med det du måtte ha i kjøleskapet.

Gjør det vegetarisk: Denne oppskriften er et supert utgangspunkt for en vegetarrett. Legg på litt ekstra mozzarella eller fetaost. Kanskje litt grønn pesto om du alt har i skapet. Og vips, en nydelig, grønn middag.

Middag: Fajitasgrateng

FAJITASGRATENG: Denne fristende meksikanske retten er god på smak og farger.
FAJITASGRATENG: Denne fristende meksikanske retten er god på smak og farger. Foto: Desirèe Andersen/Bonnier norsk forlag

Det er absolutt ingenting å utsette på en god fajitas. Den inneholder masse farger, grønnsaker, proteiner, fiber og er en klassiker de fleste rundt bordet elsker. Min variant er bare enklere å lage, og det gjør jo ikke noe.

Denne tar det omtrent 20 minutter å lage, og den metter fire personer.

400 gram karbonadedeig

1 pakke fajitaskrydder

1 gul løk

1 rød paprika

1 grønn paprika

1 liten boks mais

1 glass tacosaus uten sukker

1 boks hakkede tomater

3 tortillalefser – gjerne fullkorn

2 dl revet ost

Topping: 1 neve små tomater, litt vårløk og frisk koriander.

Slik gjør du: Sett ovnen på 220 grader. Del løk og paprika i små terninger. Ha litt olje i en stekepanne og start med å steke løk og paprika i 2 minutter til løken blir litt blank. Tilsett karbonadedeigen og fajitaskrydder. Stek til karbonadedeigen er gjennomstekt. Tilsett tacosaus, hakkede tomater og mais.

Del tortillalefsene i 10–14 biter hver og rør inn i gryta. Hell blandingen over i en ildfast form og topp med revet ost. Stekes midt i ovnen i 10 minutter.

Topp med friske tomater, litt vårløk og frisk koriander.

Gjør det vegetarisk: I denne retten er sorte bønner supergodt. Skyll 2 bokser sorte bønner og mos dem grovt med en gaffel. Tilsett dem der det i oppskriften står karbonadedeig og følg ellers oppskriften steg for steg. Du kan også erstatte glasset med tacosaus med en ekstra boks hakkede tomater. Villig til å teste vegetarversjonen? Jeg er ganske sikker på at ingen ville merket noe særlig forskjell. Annet enn på lommeboken.

Dessert: Kickstart-vaffel

KNALLGOD VAFFEL: Denne oppskriften er en klassiker fra Andersen, og utrolig lett å lage.
KNALLGOD VAFFEL: Denne oppskriften er en klassiker fra Andersen, og utrolig lett å lage. Foto: Desirèe Andersen/Bonnier norsk forlag

Du må faktisk tilbake til 2014 for å finne den originale oppskriften på kickstart-vaffelen på min blogg. Og nå snart ti år etter at den ble postet første gang, så er den fremdeles en av de mest populære oppskriftene jeg har.

Hvorfor forstår jeg veldig godt, for de er utrolig enkle å lage, ingrediensene finner du i en hvilken som helst butikk og de kan lages både søte og salte, slik at de kan brukes med alle typer pålegg og til både frokost, lunsj og kvelds.

Det tar ti minutter å lage 4-5 vaffelplater.

4 egg

4 ss cottage cheese

10 ss havregryn

1 gulrot (kan sløyfes)

1 ts bakepulver

Hvis du vil ha den søt: 1 ss valgfri søtning

Slik gjør du: Riv gulroten på et rivjern før du moser alle ingrediensene med en stavmikser eller i en blender. Varm opp vaffeljernet og ha gjerne litt olje eller smør i jernet. Fordel røra utover stekeplaten, men vent med å lukke jernet til vaffelen er stekt på den ene siden. Lukk så jernet forsiktig, uten å klemme det sammen. Stek vaffelen ferdig.

Dessert: Sjokoladekake med sorte bønner

SJOKOLADEKAKE: Denne kaken er faktisk laget med bønner.
SJOKOLADEKAKE: Denne kaken er faktisk laget med bønner. Foto: Desirèe Andersen/Bonnier norsk forlag

Dette er sjokoladekaken for deg som liker kraftig sjokoladesmak. Den er nesten som en konfektkake, men full av fiber, proteiner og viktige næringsstoffer.

Det tar omtrent 60 minutter å lage kaken.

1 boks sorte bønner

2 egg

1 dl havregryn

1 dl kakaopulver

1 dl SukrinSirup Gold eller honning

1 ts vaniljesukker

¼ ts havsalt

½ ts bakepulver

3 ss smaksnøytral olje som raps eller solsikke

1 dl hakket mørk sjokolade Til topping: 100 gram mørk sjokolade

Slik gjør du: Sett ovnen på 180 grader og finn frem en brødform eller en liten ildfast form.

Start med å skylle bønnene i kaldt vann. Ha så havregrynene i en food prosessor eller blender og mal til mel. Tilsett egg, bønner, olje, kakaopulver og SukrinSirup Gold og kjør videre til en glatt røre. Rør inn bakepulver, salt og hakket sjokolade.

Smør formen eller dekk den med bakepapir før du heller i røra. Stekes midt i ovnen i cirka 25–30 minutter. Ta den ut av ovnen og la den avkjøles i 20 minutter før du tar den ut av formen.

Smelt sjokoladen over vannbad og hell den over kaken før servering. Oppbevares i kjøleskapet.

Dessert: Banan- og sjokoladescones

KJAPP KOSEMAT: Dette er et sunt bakverk som gir ekte hverdagsluksus.
KJAPP KOSEMAT: Dette er et sunt bakverk som gir ekte hverdagsluksus. Foto: Desirèe Andersen/Bonnier norsk forlag

Disse består av kun fire ingredienser, og tar bare 20 minutter å lage. Hvis du har lyst på et søtt, sunnere og luftig bakverk som er ferdig på 1-2-3, så trenger du ikke å lete lenger. Disse sconsene, rett ut av ovnen med litt kremost naturell og syltetøy, er virkelig hverdagsluksus.

Jeg har valgt å lage mine med sjokolade, men ha gjerne i nøtter eller bær i stedet.

6 scones: 2 bananer

2 egg

3 ½ dl lyst speltmel – du kan bruke grovt mel eller havremel om du vil

2 ts bakepulver

1 dl hakket mørk sjokolade

Slik gjør du: Sett ovnen på 200 grader. Mos banan og egg sammen. Rør inn sjokoladen. Bland bakepulveret inn i melet. Vend så inn melet litt etter litt. Sett deigen i seks små klatter på et stekebrett dekket med bakepapir. Stekes midt i ovnen i 12–15 minutter.

Denne saken ble første gang publisert 10/03 2024, og sist oppdatert 11/03 2024.

Les også