ketogent kosthold

Etter at dette bildet ble tatt, har Ena-Maria og Kenneth gått ned til sammen 80 kilo ved å kutte ut nesten alt av karbohydrater

Den omstridte keto-dietten har gitt paret et helt nytt liv.

BEDRE PÅ KETO: Kenneth Øvrevoll og Ena-Maria Hijman har kommet en lang vei for helsas skyld siden dette bildet ble tatt i 2016. Da veide Kenneth 135 kilo,
BEDRE PÅ KETO: Kenneth Øvrevoll og Ena-Maria Hijman har kommet en lang vei for helsas skyld siden dette bildet ble tatt i 2016. Da veide Kenneth 135 kilo, Foto: Privat.
Sist oppdatert

Ena-Maria Hijman (37) og Kenneth Østervold (40) raste ned i vekt da de la om kostholdet totalt.

Paret traff hverandre i 2012 og bor i Tromsø. De slet begge lenge med helseplager knyttet til overvekt i lengre tid.

Kenneth var til og med lovet slankeoperasjon.

– I 2007 veide jeg cirka 180 kilo, og fikk innvilget slankeoperasjonen gastric bypass etter henvisning fra lege, sier Kenneth.

– Men først måtte jeg bevise at jeg var motivert vet å gå ned et par kilo i forkant av operasjonen. Jeg ble forklart at slankeoperasjon ikke er en quick fix, det krever også en livsstilending.

Kenneth bodde på den tiden på hybel og hadde ikke tilgang på treningsstudio. Livet var kjipt, alt var et ork og han murte seg mye inne, der han heiv innpå med usunn mat som han skylte ned med cola. Bare det å gå ut med søpla kunne oppleves som et ork.

Det finnes tre former for lavkarbokosthold. Alle bygger på tanken om å redusere mengden karbohydrater.

Ved vanlig lavkarbo nøyer du deg med å unngå stivelse som brød og ris.

I LCHF (low carb high fat) tilfører man samtidig mer næring fra fett i maten.

Keto-dietten er en ekstrem variant av LCHF-kuren, ettersom karbohydratinntaket er redusert til et minimum for at du skal komme i en tilstand som heter ketose, en fettforbrennende tilstand.

Kilde: Iform.nu

Se mer

Det mest behagelige var å være innenfor muren han hadde bygd opp, uten å delta på mer enn høyst nødvendig.

Gikk ned på egen hånd

Før operasjonen ville Kenneth likevel teste hvor mye han kunne klare å gå ned. Han kuttet ut pizza og cola, og gikk over til et vanlig norsk kosthold med mye grønt og grove kornprodukter.

Han gikk mange og lange fjellturer og etter sju måneder hadde han gått ned 70 kilo.

– Jeg fikk litt oppfølging av ernæringsfysiologen på sykehuset, men jeg styrte løpet selv. Da jeg kom tilbake til legen, hadde jeg gått ned så mye at jeg ikke lenger kvalifiserte til slankeoperasjon.

Kenneth forteller at det gikk bra å holde vekta en stund, men at det etter hvert ble svært utfordrende.

Nå fulgte når med mye frustrasjon. Vektmessig ble Kenneths liv en berg- og dalbane. Han gikk opp og ned de samme ti kiloene mange ganger, og landet gjerne litt høyere hver gang.

Han spiste normale mengder mat, men opplevde at han måtte trene enormt mye for ikke å gå opp i vekt. Sakte, men sikkert økte vekta.

Kenneth gikk mer og mer tilbake til gamle vaner og i 2016 veide han 135 kilo.

Les også: Mari var lei av å mislykkes med dietter. Da hun begynte med lavkarbo raste hun ned 18 kilo

IKKE FORNØYD: Kenneth mistrivdes som overvektig og bestemte seg for å ta grep.
IKKE FORNØYD: Kenneth mistrivdes som overvektig og bestemte seg for å ta grep. Foto: Privat.

Ga seg selv lov til å spise alt

– Da jeg kom hjem fra jobb i november 2015, ga jeg meg selv frie tøyler de fire ukene jeg skulle være hjemme. Jeg skulle kose meg med tv, skolebrød og cola, sier Kenneth.

Kenneth jobbet på brønnbåt, og var fire uker på jobb av gangen.

– Jeg var fast bestemt på å ta grep om kostholdet og gå ned i vekt da jeg skulle tilbake på jobb. Så kom oljekrisen og jeg mistet jobben. De fire ukene med kos ble til 16 måneder.

Fra 2017 fikk Kenneth jobb på brønnbåten han jobber på nå. Da han kom hjem fra sjøen, hadde samboeren lagt om til ketogent kosthold.

Både Ena-Maria og Kenneth er glad i å komponere og lage mat, og Kenneth ble gjerne med på omleggingen.

Han raste ned nesten 13 kilo på halvannen uke.

Bedre helse var viktigst

– Grunnen til at jeg lot broren min arve alt som fantes av karbohydratrik mat i skap og fryser, var et legebesøk, forteller Ena-Maria.

– I forbindelse med stoffskiftesykdommen jeg har, fikk jeg påvist insulinresistens, som er forstadiet til diabetes type 2. Vi har sykdommen i familien, og jeg ble livredd for at jeg også skulle utvikle den.

Ena-Maria forteller at moren hadde holdt på med lavkarbo lenge, dermed var det lett å få tilgang til bøker og informasjon, i tillegg til det hun fant på nettet. Ena-Maria var ikke opphengt i vekt, det var helsa hun tenkte på.

Etter å ha levd på ketogent kosthold i fire måneder, viste blodprøvene at insulinresistensen var borte. Det var også lettere å regulere stoffskiftet, og hun kunne gå ned på medisindose.

– Jeg merket selvsagt at klærne var løsere, og nysgjerrigheten tok overhånd da jeg ble målt og veid på legekontoret. De første fire månedene gikk jeg ned 20 kilo, totalt vekttap er rundt 32 kilo, forteller Ena-Maria.

Kenneth har også merket stor helsegevinst ved siden av vektnedgangen.

– Tidligere var jeg veldig plaget av podagra (urinsyregikt), den er borte nå, forteller han.

TRIVES PÅ KETODIETT: Dette bildet er tatt på ferie i 2017 før diettendringen.
TRIVES PÅ KETODIETT: Dette bildet er tatt på ferie i 2017 før diettendringen. Foto: Privat

Trenger ikke trene mye

Begge er aktive og liker å holde seg i form. Men de trenger ikke trene mye for å holde vekten stabil. De forteller at den stabile vekten ene og alene skyldes kostholdet.

Ena-Maria innrømmer at hun gjerne vil ha noe å putte pålegget på og noe å knuse ned i sausen. Paret har eksperimentert seg fram til erstatninger for det aller meste. De er opptatt av å utvikle oppskrifter på bakverk som er mest mulig likt det en er vant med å spise.

Selv om man ikke kan oppnå helt likt resultat som med hvetebakst, er dette noe de streber etter.

– Mange har forventninger at erstatningsprodukter skal være helt identiske med høykarbovarer, men det er altså ikke mulig siden man bruker helt andre ingredienser. Derfor må man anerkjenne de nye lavkarbobrødene som sitt «nye kneipbrød», sier Kenneth.

– Det fungerer helt fint, og det er kjempegøy stadig å finne nye måter å utnytte gode matvarer på.

Ena-Maria tror ikke det finnes et kosthold som passer for absolutt alle, og er ikke i tvil om at man både kan gå ned i vekt og holde vekta ved å følge norske kostholdsråd, men hun mener det er svært krevende.

Hun fremhever at man med et ketogent kosthold ikke trenger å telle en eneste kalori, og sier det er lett å erstatte karbohydrater med andre, gjerne fettholdige ingredienser, slik at man kan spise alt.

Les også: (+) Jeg ville ikke ha barn og tok et drastisk valg. Så skjedde noe som gjorde forferdelig vondt

Alltid laget mat fra bunnen

Ena-Maria forteller at de stort sett ikke spiser grønnsaker som vokser under jorda, på grunn av høyere innhold av karbohydrater.

Unntaket er sellerirot, som kan brukes til det meste, for eksempel som erstatning for potet.

I begynnelsen skrev paret ned oppskrifter mest som en logg for seg selv og delte dem med familien.

– Vi har bestandig lagd mat fra bunnen av, så litt erfaring har vi, selv om vi ikke har utdanning i kokkefaget, sier Kenneth.

– Tidligere fulgte vi aldri oppskrifter, bare slumpet. Etter omleggingen fant vi det smart å skrive ned hva vi gjorde, ellers kunne vi ikke videreformidle oppskrifter til andre, legger Ena-Maria til.

TOTAL FORVANDLING: Kenneth og Ena-Maria har sammen gått ned over 80 kilo.
TOTAL FORVANDLING: Kenneth og Ena-Maria har sammen gått ned over 80 kilo. Foto: Privat

Bloggen fettogforstand.no ble til i 2018, og i slutten av 2020 opprettet paret Fett & Forstand AS. I tillegg deler de inspirasjon på Instagram.

Ena-Maria forteller om maten hun spiser på nettsiden:

– Fett hentes fra kjøtt, fisk, fugl, nøtter og fete meieriprodukter. Protein hentes fra egg, kjøtt og meieriprodukter. Karbohydrater hentes fra nøtter og grønnsaker.

De synes det er hyggelig å spre deg glade budskap om hvordan man kan spise et rikt utvalg med god mat uten å sulte og telle kalorier, og samtidig gå ned i vekt. Målet har aldri vært å tjene store penger, Ena-Maria og Kenneth har en felles lidenskap for mat og koser seg på kjøkkenet.

De får noen annonseinntekter, men har aldri tatt ut lønn fra firmaet.

Gir ut kokebok

Begge lager mat og tar bilder, og de har mange følgere.

– Om kort tid gir vi også ut en kokebok med våre egne oppskrifter. Vi er opptatt av å inspirere andre, og noe av det viktigste har vært å finne erstatninger for det vi selv har savnet. Slik kan man unngå «sprekker»., sier Ena-Maria.

Hun forklarer at det finnes mye god sukkerfri og keto-vennlig kaffekos. Rettene de komponerer kan også nytes av diabetikere, de som har glutenintoleranse og de som bare ønsker å kutte ut sukker og spise sunnere.

Les også: (+) «Superpille» sendte Anne Marie ned 28 kilo.

Vil alltid være en diett

– Det er godt dokumentert at en ketogen diett kan fungere bra for å gå ned i vekt, sier lege, hjerneforsker og forfatter Ole Petter Hjelle.

Lege, hjerneforsker og forfatter Ole Petter Hjelle.
Lege, hjerneforsker og forfatter Ole Petter Hjelle. Foto: Kagge forlag.

– Mitt viktigste ankepunkt er likevel at det nettopp er en diett. For de fleste er det vanskelig å opprettholde en streng diett over tid. Mange går ned ønsket antall kilo, men begynner så å spise slik de gjorde tidligere. Da kommer kiloene fort tilbake, og vekten blir kanskje høyere enn før de startet på dietten.

Ole Petter Hjelle sier videre at når man fjerner karbohydrater og erstatter mye av dem med fett, er det svært viktig å velge riktig type fett. Det er dokumentert at mye mettet fett fra dyreriket gir en økt risiko for hjerte- og karsykdommer, spesielt hjerteinfarkt og hjerneslag.

– Dersom man i stedet bruker umettet og helst flerumettet fett fra planteriket, er det bedre for helsa, sier Ole Petter Hjelle.

– En enkel huskeregel er at sunt fett er flytende mens usunt fett er hardt.

En annen faktor som opptar legen er matglede. Det er viktig å spise mat vi er glad i sammen med folk vi liker. Å leve på strengt ketogent kosthold kan skape et problematisk forhold til mat og kan skape utfordringer, for eksempel når vi skal spise hos andre eller på restaurant.

– Vi er sosiale vesener og hjernen belønner oss med en dusj av kjemiske stoffer som gjør oss glade når vi koser oss ved matbordet. At måltidene skal være preget av hygge og glede, og ikke av frykt for hva som blir servert, er svært viktig for vårt velvære sier Hjelle.

– Vi trenger både proteiner, karbohydrater og fett. Hvis karbohydrater blir fienden, er jeg redd matgleden fort blir borte.

Denne saken ble første gang publisert 02/05 2022, og sist oppdatert 03/05 2022.

Les også