Sunn Ost med lite fett

Her er slankeosten

Nei, det er ikke en gulrotkake. Sjekk lista over ostene med minst fett.

SUNN OG NORSK: Gamalost slår knock-out på lettostene når det gjelder fettinnhold. Proteinrik er den også, men smak og lukt er utenfor denne vurderingen.

SUNN OG NORSK: Gamalost slår knock-out på lettostene når det gjelder fettinnhold. Proteinrik er den også, men smak og lukt er utenfor denne vurderingen. Foto: FOTO wikipedia.org

Publisert Oppdatert

Osteutvalget øker. Særlig øker utvalget av oster som er varianter av kjente merker, men med mindre fettinnhold.

Storprodusentene Tine, Synnøve og Mills kappes om å lokke kundene med nye oster.

Kanskje ikke så rart - det begynner å gli inn at mettet fett fra melkebaserte produkter ikke er spesielt helsebringende:

"Et høyt inntak av mettet fett fra for eksempel smør, fete melkeprodukter og kjøttvarer, er i internasjonale studier vist å øke kroppens produksjon av kolesterol og dermed også risikoen for hjerte- og karsykdommer" står det på nettsiden om ost på melk.no .

Lett forvirrende

Tine lanserte i høst nyheten Engfrisk, angivelig en lettost.

Men grensene for hva som er lett og ikke lett, er vage.

Engfrisk har 22 prosent fettinnhold, betydelig mer enn lettvariantene av Jarlsberg og Norvegia (16 prosent).

- Den ligger midt i mellom vanlig og lett hvitost. Fordelen med denne osten er at den har mer av det umettede og mindre av det mettede fettet, sier ernæringsfysiolog Lise von Krogh til klikk.no

En konkurrent som Vita Hjertego fra Mills holder 15 prosent, mens Synnøve Ekstra Lett Gulost er den magreste av de "vanlige" hvitostene, med bare 10 prosent fett.

Gamalost ruler

Men det er de tradisjonsrike norske sortene pultost og gamalost som regjerer lista over lavt fettinnhold i oster, ifølge Matvareguiden.

Disse ostene inneholder stort sett bare 1 prosent fett. Aller magrest er Synnøve gamalost med fattige 0,5 prosent fett.

- Du finner ikke magrere ost en dette. Gamalosten er sunn tradisjonsmat. Den er dessuten full av proteiner som er lett å fordøye, fordi de allerede er nedbrutt, sier Lise von Krogh.

Les også: Her er den beste cognacen

Matvareguiden vedlikeholdes på privat initiativ av en matstatistikk-entusiast fra Sørlandet som samler opplysninger fra en rekke originalkilder.

Opplysningene kan sorteres på innholdet av fett, protein og kalorier og er svært nyttig dersom du vil sjekke slike opplysninger om matvarer.

De fleste av de vanlige ostene, som Norvegia og Jarlsberg, ligger på 27 prosent fett.

De feteste ostene er forresten ikke franske. Fettlista toppes av Tines ridderost og norsk gräddost, begge med 38 prosent fett.

Les også: Spis og tren til rett tid

Spiller liten rolle

Du skal være glad i hvitost for at inntaket gjør et stort utslag på hvor mye fett du får i deg.

En skive hvitost veier omtrent 10 gram. Dermed vil fettinnholdet utgjøre fra 0,1 gram (gamalost) til 2,7 gram (vanlig hvitost) per osteskive.

En relevant sammenligning er forskjellen på lettmelk og skummet melk.

Hvis du drikker en halv liter melk om dagen, får du i deg 7,5 gram fett om du drikker lettmelk, men bare 0,5 gram fett om du drikker skummet melk. Differansen tilsvarer 63 kalorier.

Differansen i fettinnholdet mellom vanlig og lett ost vil normalt være på circa 1,2 gram. Du må med andre ord gafle i deg 6 skiver hvitost hver dag for å oppnå samme kalori-besparelse.

Les også:

Kjappere gravid med smarte tilskudd

Skoene som redder vinterens joggeturer

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning