Slank eller syk

Farlig januarslanking

Hvis du spiser mindre, kan du være mer utsatt for influensa.

FORBEREDT PÅ INFLUENSA: Hvis du skal slanke deg etter jul, er det kanskje smart å finne andre måter enn å redusere kaloriinntaket kraftig.

FORBEREDT PÅ INFLUENSA: Hvis du skal slanke deg etter jul, er det kanskje smart å finne andre måter enn å redusere kaloriinntaket kraftig. Foto: Foto: Pavel Kapish/Crestock

Publisert Oppdatert

Januar er for mange en måned der man bruker blanke ark og nytt år til en skikkelig slankekur. Ny forskning viser imidlertid at det kanskje ikke er så lurt å overdrive slankingen i influensasesongen.

Kampklar kropp

Amerikanske forskere har funnet ut at ved å innta mindre kalorier tar det lengre tid å komme seg etter en influensa. Og det er større fare for å dø av virusinfeksjon hvis du kutter drastisk ned på kaloriinntaket ditt.

- Forskningen vår viser at en kropp som er klar for å kjempe mot et virus vil komme seg raskere, og vil bli mindre påvirket av viruset, sier forfatteren av forskningsrapporten, professor Elizabeth Gardner til BBC.

Hvis kroppen får for lite kalorier, er ikke kroppen like kampklar, ifølge professoren.

- Vent med slankekuren

Forsøkene ble gjort på mus, og musene som fikk 40 prosent mindre kalorier enn de andre, klarte ikke å bekjempe infeksjonen, til tross for at de fikk vitamin- og mineraltilskudd.

Forskerne anbefaler å vente med slankekuren til de litt varmere månedene, når influensaen ikke herjer. Dette skal også gjelde for de som har tatt influensavaksine, ifølge forskerne.

Selv om resultatene er interessante, vet man allikevel ikke om resultatene man har fått på mus, kan overføres til menneskekroppen.

Reduser vekt på annen måte

SLANK OG FORKJØLET: Forskerne fant ut at kroppen ikke er like motstandsdyktig mot virus hvis man har sultet seg.

SLANK OG FORKJØLET: Forskerne fant ut at kroppen ikke er like motstandsdyktig mot virus hvis man har sultet seg. Foto: Foto: Crestock

Lege ved 4M-klinikken, Ingvild Felling Meyer, sier at konklusjonen høres logisk ut, men presiserer at ikke all vektreduksjon kommer ved å kutte kalorier alene.

- Det vi fokuserer på ved vektreduksjon er blodsukkerstabilisering. Det gjør man ved å redusere inntaket av karbohydrater, og øke inntaket av protein og fett, sier Felling Meyer til klikk.no.

Hun sier det er en god måte å slanke seg på etter jul, der det gjerne har vært et stort inntak av karbohydrater.

- En hard diett der du kalorislanker deg, derimot, kan gå ut over immunforsvaret, sier legen.

Slanker oss mest i januar

Tall fra Grete Roede AS viser at mange har lyst til å starte opp med en ny livsstil i januar.

Administrerende direktør i GreteRoede, Lis Pedersen Strøm, mener at det går an å slanke seg, også i influensasesongen, men med en fornuftig redusering av kaloriene.

- Det er mulig å kutte ut 500 kalorier om dagen uten at det går ut over immunforsvaret, sier Pedersen Strøm til klikk.no.

- Men ekstrem kaloriredusering, og ensidig kosthold er ikke sunt, sier hun.

Ingen unnskyldning

Lis Pedersen Strøm legger også til at ved å legge om kostholdet lever man antagelig sunnere, og styrker dermed immunforsvaret.

- Du velger antagelig sunnere matvarer enn før, og spiser mer grønnsaker og frukt.

- Så dette er ingen unnskyldning for å ikke ta tak i matvaner og treningsvaner nå, på en sunn og balansert måte, sier Lis Pedersen Strøm.

Ernæringsfysiolog Lise von Krogh anbefaler et kaloriinntak på minst 1500-1800 kcal om dagen.

- Slik kan du holde vekten, men bevare immunforsvaret, sier von Krogh.

Influensasesong

Influensasesongen er nå på vei i Norge, og før jul begynte tilfeller av influensa å øke.

Les mer om årets influensasesong på Folkehelseinstituttets nettsider.

Les også:

Slik holder du deg frisk

Knockout på influensaen

Les mer på:

Klikk Helse

Klikk Kosthold

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning