jenny jenssens beste slanketips

Jenny Jenssens utrolige forvandling: Vet fortsatt ikke hvor mye hun har gått ned i vekt

Jenny Jenssen stråler. Hun har kvittet seg med over 20 kilo, takket være stahet og en helt ny holdning.

ET HELT NYTT LIV: Jenny Jenssen endret livet totalt etter å ha deltatt på TV-programmet «16 ukers helvete». Nå kommer hun inn i klærne fra tidlig i karrieren.
ET HELT NYTT LIV: Jenny Jenssen endret livet totalt etter å ha deltatt på TV-programmet «16 ukers helvete». Nå kommer hun inn i klærne fra tidlig i karrieren. Foto: Privat og Svein Brimi
Sist oppdatert

Jenny Jenssen (59) stortrives i sin nye kropp, et resultat av et helvete over 16 uker.

TV-konseptet går ut på at seks kjendiser skal komme i bedre form, både gjennom trening og endret kosthold.

Skjønt, da TV-personligheten, artisten og programlederen var noen uker ut i 16-ukersprogrammet på TV, var det ikke lenger et helvete.

Hun hadde hun snudd tankegangen.

Nå var det plutselig moro å trene, og coachen Martin Johnsrud Sundby var ikke lenger en djevel som drev henne til vanvidd.

Da Jenny ble invitert til å være med på denne utfordringen, sa hun først nei.

MER FORNØYD I HVERDAGEN: Jenny Jenssen er mye mer fornøyd i hverdagen nå enn tidligere.
MER FORNØYD I HVERDAGEN: Jenny Jenssen er mye mer fornøyd i hverdagen nå enn tidligere. Foto: Svein Brimi

Å delta i TV-pro­grammet 16 ukers helvete var ikke noe som fristet.

– Jeg trodde at fastlegen ville være enig i at dette ikke var noe for meg, men han ramset opp alt jeg led av, som høyt blodtrykk, bekkenløsning, vonde knær og halsbrann. Og ikke minst at jeg nærmet meg 60 år. Han mente dette var en vinn-vinn-situasjon, sier Jenny.

Hun forteller at starten var ikke helt god. Den første uken ble kondisjonen og viljen satt på prøve.

Jenny forteller at hun nærmest hørtes ut som en blåsebelg da hun og de andre fem kjendisene løp rundt Sognsvann, og den eldste kom sist i mål. Det var et stort nederlag.

– Jeg ville trekke meg, sier Jenny.

Hun søkte trøst underveis, gråt i armkroken til ektemannen Tor Søreng, var fortvilet og gråt på TV, ringte til en venninne som hadde en klar beskjed: Skjerp deg!

Og hun visste jo at hun ikke er typen som gir opp.

– Jeg er veldig entusiastisk av natur. Når jeg bestemmer meg for noe, går jeg hundre prosent inn for det.

Les også (+): Jenny Jenssen avslører sin slankemeny: – Dette spiser jeg nå

Lurt med egen vri

Det skulle vise seg at hun hadde gjort et lurt trekk ved oppstart av programmet.

– Jeg ville ikke vite hva jeg veide eller hva midjemålet var, bare fettprosent. Siden jeg egentlig er en kontrollfrik, ønsket jeg heller ikke å forholde meg til tall. Denne gangen merket jeg at det ville bli et negativt fokus for meg. Nå skulle ikke vekten brukes som en stepmaskin, slik jeg gjorde tidligere da jeg veide meg morgen, middag og kveld, før og etter måltider. Da ble jeg deprimert hvis jeg hadde gått opp 200 gram hvis jeg syntes jeg hadde vært flink.

Jenny humrer når hun omtaler seg selv i et retroperspektiv, alle de gangene hun ble knust av kakestykket som veltet slanke­forsøket. Da var det lett bare å gi blaffen.

Men humøret kan ingen ta fra henne. Hennes personlighet tilsier at det ikke er noen grunn til å lyve om vekt og kropp, for det var slik det var.

Men nå snakker hun på inn- og utpust for å beskrive hva som skjedde. I 16 ukers helvete var det lagt opp til livsstilsendring.

Jennys metode fungerte, den som mentor og ernæringsfysiolog Anette Skarpaas Ramm også applauderte. Dropp å veie deg.

– Det viktigste for meg var å få den rette følelsen som kommer når jeg merker fremgang og klærne passer bedre. Underveis fikk jeg bare vite hvor mange kilo jeg hadde tatt av, og det var oppmuntrende.

SUPERMOTIVIERT: Jenny Jenssen gikk fra å være motstander av trening og storspiser av usunn mat, til å få en helt ny livsstil.
SUPERMOTIVIERT: Jenny Jenssen gikk fra å være motstander av trening og storspiser av usunn mat, til å få en helt ny livsstil. Foto: Svein Brimi

Familien med på laget

Snart ett år etter at deltagerne møttes første gang, gløder Jenny. Treningstights er blitt et vanlig plagg. Treningsbagen er aldri langt unna.

Hvem skulle trodd det etter 40 år med kos i sofaen, potetgull og rødvin? Og minimalt med trening hun oppfattet som kjedelig.

Datter Tilje (19) og ektemann Tor er stolte over hennes dedikerte innsats. Tor begynte å spise som henne har gått ned 18 kg, datteren gleder seg over salat i matboksen. Familien har fått et mye bedre kosthold som alle trives med. Nå står det alltid fristende fruktfat fremme.

– Det er viktig at de sunne alternativene er lett tilgjengelig, sier Jenny.

– Men veier du deg på hjemmebane nå?

– Nei, jeg veier meg kun én gang i måneden hos ernæringsfysiologen. Tor veier seg en gang iblant, men vekten står på et hemmelig sted.

Den folkekjære artisten legger til:

– Jeg vet heller ikke hva jeg veier nå! Men jeg vet at jeg i alle fall har gått ned 20 kilo, for det har ernæringsfysiologen sagt.

Les også: Slik kan du gå ned minst én kilo i uka med supper

Hatet Wyllerløypa

Nå er det gøy å prøve gamle klær fra skapet.

– Nei, dette hadde jeg ikke trodd! Jenny ler godt og er veldig glad.

– Jeg må ha gått ned fem-seks størrelser. Man regner én størrelse på hver femte kilo, opp­lyser hun.

Nå kjenner Jenny ekstra på forskjellen. Hvordan hun følte seg med altfor mange kilo på kroppen, da hun i programmet ble utfordret i alpinbakken Wyllerløypa i Oslo. «Du er syk i hauet!» Jenny nærmest spyttet ut ordene til programleder og mangeårig langrennsløper Martin Johnsrud Sundby.

Han skulle pushe og oppmuntre henne der hun gikk opp den tre kilometer lange bakken, men hun følte bare avsky. Sliten, kvalm og med blodsmak i munnen måtte hun dyttes de siste meterne og over mål. Etterpå sank Jenny sammen.

– Jeg er glad for at jeg satt alene, for jeg har aldri brukt så mange nordnorske hjelpeverb i hele mitt liv, flirer hun.

LITT LENGER: Jenny anbefaler å øke turlengden med noen minutter hver dag, effekten kommer etter noen uker.
LITT LENGER: Jenny anbefaler å øke turlengden med noen minutter hver dag, effekten kommer etter noen uker. Foto: Svein Brimi

Gamle kostymer

Jenny ga seg ikke, tok på sol­briller over de tårevåte øynene og rettet seg i ryggen.

– Alt endret seg da jeg forsto at jeg ikke konkurrerte mot de andre, men mot meg selv.

Hun ble utfordret, og lot seg utfordre. Vekten gikk ned, blodtrykket likeså. Det å tenke positivt fikk hun mye ut av.

– Jeg hadde brukt visualisering i tenårene. Jeg så for meg at jeg skulle oppnå noe: Hvordan vil jeg se ut hvis jeg går ned noen kilo?

Nå kan hun velge og vrake i gamle kostymer, ett fra MGP i 2007, et annet fra Spellemann­prisen i 1997. Spreke farger og skulderputer vitner om en annen tid og andre midjemål.

Må være aktiv

Nå er hun opptatt av å være fysisk aktiv. Hun shopper trening her og der, styrke, pilates, spinning, zumba og crossfit. Det er en treningsform der man bruker hele kroppen, det er stor variasjon og høy intensitet.

Men det viktigste, for alle, er etter hennes mening å være aktiv. Og til den som sliter med motivasjonen, sier hun som trener Martin:

– Det nytter ikke å sitte ned og tro at den kommer av seg selv. For motivasjonen kommer når man trener. Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle oppnå slik treningsglede, sier hun ærlig.

Bildene på mobilen viser Jenny fra velmaktsdagene, før innspillingen. Hun er knapt til å kjenne igjen. Slike bilder gir motivasjon til dem som vil ta av noen kilo.

– Tenk at jeg lot det gå så langt! Uttalelsen kommer etter at hun har studert flere bilder av sitt gamle jeg.

– Vi passer nøye på bilen og at den blir EU-godkjent. Oss selv er vi ikke så nøye med enda det er helsen vår. Det viktigste vi har, sier Jenny.

ANNEN KOSEMAT: Jennys prioriteringer har blitt annerledes. Nå koser hun seg med annen mat enn tidligere.
ANNEN KOSEMAT: Jennys prioriteringer har blitt annerledes. Nå koser hun seg med annen mat enn tidligere. Foto: Svein Brimi

Sett deg delmål

Hva er så hennes beste råd for å snu en uheldig utvikling, der vektpilen peker oppover og formen nedover?

– Sett deg delmål! Gå fem minutter fortere i en løype. Finn frem et for trangt klesplagg du vil inn i. Prøv en yogatime eller spinning.

Delmål er aldri mat. Jenny har ingen tro på vin, mat eller sjokolade som belønning. Det er så mange andre ting som kan bli en premie til deg selv hvis du oppnår delmålet: En frisør­time, ansiktsbehandling, ­teatertur. Man velger selv.

– Det er veldig motiver­ende å tenke at det jeg gjør, gjør jeg for meg, ikke for noen andre. Min fysiske alder var 70 år ved starten av TV-­programmet. Nå er den 45 år. Det nytter å ta grep!

Sunnere på kjøkkenet

På kjøkkenet bugner det av frukt og grønnsaker, druer, bananer, epler, alskens godt for mage og øye. Mens Jenny tidligere grep til usunne matvarer, har hun endret syn på hva som er godt å spise. For tidligere var det slik:

– Jeg handlet gjerne hver dag. Da blir det mange impulskjøp. Jeg fylte på med potetgull og noe godt ved siden av. Kurven var gjerne full, men lite fargerik, sier Jenny.

Nå tar hun en appelsin fra benken, skjærer opp og nyter hver eneste saftige bit. Frukten, som er skåret opp, pleier hun å dandere på et fat. Det frister også de andre i huset.

– For en helsegevinst. Jeg blir full av gledeshormoner, utbryter 59-åringen, som har tatt kjøkken­forkleet på.

Hun trives med matlaging, men har endret syn på hva som er lurt å spise i hverdagen. For det er tross alt flest hverdager. I helgen går det an å skeie ut litt.

– Men bare litt, fortsetter Jenny, og tar opp pekefingeren.

Den er ikke rettet mot noen, bare ment som en påminnelse om at hun ikke skal tilbake til det gamle livet – selv om hun fortsatt har potetgull, is og ­sjokolade i huset.

– Jeg er jo ikke eremitt som bor alene, forklarer hun.

Les også: Benny Borg: – Jeg har ingen ønsker om en ny kjæreste. Liv var min sjelefrende

KOS: Det er viktig å kose seg. Jenny velger nå en søt appelsin fremfor
sjokolade
og chips. Men hun har ikke kuttet sistnevnte helt ut, hun har fått bedre balanse i hverdagen.
KOS: Det er viktig å kose seg. Jenny velger nå en søt appelsin fremfor sjokolade og chips. Men hun har ikke kuttet sistnevnte helt ut, hun har fått bedre balanse i hverdagen. Foto: Svein Brimi

Ikke la deg lure

Før ble det mye spaghetti bolognese, frossenpizza og noe lettvinte greier før hun ble med på «16 ukers helvete».

Nå lager Jenny mat fra bunnen av.

Jenny råder alle til å lese nøye i butikken hva en vare inneholder. Hvor mye mettet fett og karbohydrater inngår i produktet?

– Det er lett å bli lurt. Plutselig står det at en vare inneholder 30 prosent mindre sukker eller 30 prosent mindre fett. Da tror du det er slankende, og så viser det seg at det fortsatt er veldig mye sukker og fett.

Jenny har erstattet kaloririk mat med mat som er bra for hjertet.

– Tidligere kunne jeg lage salat med baconbiter og mye dressing, og ikke minst krutonger som jeg hadde laget selv. Nå bruker jeg linser, bønner og kikerter, som kan erstatte mye av proteinene i maten. Og rent prismessig er det billigere enn kjøtt.

Det å kjøpe inn frukt og grønnsaker er blitt en vane. Dessuten er hun mer nysgjerrig på nye ting, ikke minst krydder. Da kan hun smaksette rettene forskjellig.

– Jeg har byttet ut potetgull med blåbær, druer, jordbær og mango. Det er jo rene delikatesser. Dessuten er jeg blitt mye flinkere til å spørre om hva de fremmede fruktene og grønn­sakene er for noe. Kan det spises rått? Må det renses? Kan det inngå i en fruktsalat?

Hun fryser ned banan, jordbær og blåbær og lager smoothie eller yoghurtis. Hun drikker mye vann med agurkskiver eller bær, og velger fargerik mat med lav energitetthet.

– Jeg anbefalerå fylle tallerkenen med grønnsaker, og pynte brødskivene med salat og grønt.

Leter etter alternativer

Sakte, men sikkert er Jenny blitt en detektiv som leter etter gode alternativer til den maten hun vanligvis har puttet i kurven. Asiatisk mat har spennende alternativer.

– Det er artig å prøve noe nytt. Tidligere gikk jeg bare forbi de hyllene.

– Er det noen matvarer du savner?

– Jeg er jo like glad i sjokolade og rødvin som før, men tar mye mindre av det. Jeg er nøye nå, og nyter de bitene eller det ene glasset mer enn før. Jeg har jo spist sjokolade og kake etter at TV-serien ble avsluttet, men jeg har sluttet å ha dårlig samvittighet. Før hadde jeg «mengdeforstyrrelse» og kunne spise til jeg ble kvalm. Det skjer ikke lenger. Nå ber jeg til høyere makter om at jeg må fortsette på denne måten, flirer Jenny og ser opp.

Så legger hun til: – Det er viktig at man koser seg, men kos er også lekre blåbær og jordbær.

Imponert over Jenny

Klinisk ernæringsfysiolog og gründer av Kickstart.no, Anette Skarpaas Ramm, jobbet tett med Jenny Jenssen under innspillingen av tv-programmet.

<b>            GODE RÅD:</b> Klinisk ernæringsfysiolog Anette Skarpaas Ramm.
GODE RÅD: Klinisk ernæringsfysiolog Anette Skarpaas Ramm. Foto: Svein Brimi

– Treningsmessig imponerte hun med å ta eierskap, skyve på grenser og virkelig bli glad i å bevege seg mye. Jenny kunne veldig mye om kosthold og sunn mat fra før. Den store fordelen var at hun er veldig glad i sunn mat. Hun lager gjerne store salater og spiser totalt store mengder frukt, bær og grønnsaker daglig. Når hun var konsekvent med å fylle på med nok gode råvarer gjennom dagen så trengte hun ikke å være sulten, sier Skarpaas Ramm.

Hun sier det var interessant og fint å ha med Jenny.

– Hun er så åpen og ærlig, og samtidig tydelig på sine grenser. Hun representerer så mange og klarer å sette ord på det som er tungt og vanskelig i en sånn prosess. Mange kjenner seg igjen i Jenny, og det å se hvordan hun har fått til en livsstilsendring motiverer andre.

Ernæringsfysilogen har gjennomførbare råd til den som vil komme i gang med trening og bedre kosthold slik som Jenny Jenssen.

– Begynn rolig nok med fysisk aktivitet, bygg stein på stein og vær tålmodig. Finn din heiagjeng eller noen du stoler på som kan følge deg opp. De fleste vet hvor skoen trykker og hva som kan bedre livsstilen. Jeg synes det aller viktigste er å stoppe opp litt og legge en god plan, sier hun.

– Når det gjelder kosthold, så er rådet å begynne i riktig ende med å fylle på med næringsrike råvarer og rett og slett ha fokus på mer bra mat fremfor å kutte ut snacks og søtt. Spiser du smart gjennom dagen, blir det mindre sultfølelse og lettere å unngå søte og fete fristelser, slår Skarpaas Ramm fast.

Denne saken ble første gang publisert 08/10 2023, og sist oppdatert 16/10 2023.

Les også