Bruker du sukker og melk i kaffen? Erstatt det med soyamelk med vaniljesmak. Supergodt - og litt sunnere!

GODE TIPS: Inger Kløkstads kakeoppskrifter er fine når du skal kose deg, men det er hverdager det er flest av. Inger er nå aktuell igjen med ny kokebok, med oppskrifter på sunn hverdagsmat. Den heter

GODE TIPS: Inger Kløkstads kakeoppskrifter er fine når du skal kose deg, men det er hverdager det er flest av. Inger er nå aktuell igjen med ny kokebok, med oppskrifter på sunn hverdagsmat. Den heter "Sunt, raskt og rimelig med Inger", utgitt på Kagge Forlag. © Kagge Forlag

Daglig leder Hege Topstad (t.v.) og slanke-gründer Inger Kløkstad i Ingers Fibermat disker opp med sunnere alternativer for kaffekosen.

Daglig leder Hege Topstad (t.v.) og slanke-gründer Inger Kløkstad i Ingers Fibermat disker opp med sunnere alternativer for kaffekosen. © Foto: Svein Brimi

Å bli varig slank handler om å legge om livsstilen. Da må man også ha lov til å kose seg innimellom.

Sett disse dessertene på bordet til fest eller når du får lyst på noe ekstra godt. Mindre sukker, færre kalorier.

Del

- Litt kosemat i ny og ne øker livskvaliteten, sier Inger Kløkstad til ukebladet Hjemmet.

Inger er kvinnen bak det kjente "Ingers rugbrød".

Men hun er ingen fanatiker. Hun har tro på sunn fornuft satt i system: Det handler om mengden mat du spiser og hyppigheten, ingenting er egentlig ulovlig.

- Alt søtt er ikke tabu. Her er noen varianter du kan spise med bedre samvittighet.

Ingen kakemons

Selv er ikke Inger den som trekkes mot kakefatet.

- Heldigvis er jeg ikke glad i kaker. Det skulle tatt seg ut - jeg som er på bakeriutsalg flere ganger i uken! Når jeg skal kose meg lager jeg heller en smoothie av mango, banan og vaniljeyoghurt. Den som heter "Ja" fra Tine har mindre fett og sukker enn vanlig yoghurt. Jeg spiser den gjerne til frokost eller lunsj, sier Inger.

- Et annet tips når du har lyst på noe søtt, er å kjøpe ferdig kuttet frukt fra fryseren i butikken, råder hun.

Slanking er ut

Begrepet "slanking" er ut. Har du lagt merke til at flere og flere heller snakker om "varige endringer?" En slankekur er midlertidig, så hva gjør du når kuren er avsluttet? Går du tilbake til kostholdet du hadde før? Mange synes å gjøre det. Innen ett år havner rundt 90 prosent av oss tilbake på den opprinnelige vekten - eller mer.

Skei ut - med måte

Går du inn for varige endringer, derimot, vil du kunne holde vekten. Da trenger du en plan både for hverdag og fest. Her gir vi deg noen sunnere alternativer for lystige lag. Skei ut med måte og litt bedre samvittighet!

Men husk: Det er hva du gjør til daglig som teller. I hverdagen er det andre boller. Hvis du vil du vite mer om Ingers Fibermat og kostholdet Inger anbefaler i det daglige, finner du det på Fibermat.no.

Ingers tips for en sunnere hverdag:

  • Ha grovt mel i pannekakene og vaflene.
  • Bytt til den grove varianten av pasta, ris, pita og tortilla.
  • Kutt ut snacks og søtt.
  • Tenk over hva du putter i sausen og på salaten. Visst er olivenolje sunt, men en desiliter utgjør 900 kalorier.
  • Kli og yoghurt på kvelden setter magen i gang.
  • Spis regelmessig.
  • Spis variert.
  • Spis fire hovedmåltider og to mellommåltider om dagen, det holder blodsukkeret og forbrenningen stabil.
  • Spis kostfiber: Kalorier fra kli og grove bestanddeler av kornet tas ikke opp i kroppen, men gir metthetsfølelse, særlig når det sveller.
  • Drikk mye vann.
  • Vær fysisk aktiv minst en halv time hver dag.

Sunnere utskeielser

  • Popcorn
  • Rå, oppskårne grønnsaker med tzatziki eller dip av tyrkisk yoghurt og krydder
  • Vaniljekesam med bær
  • Varm pære med smeltet kokesjokolade og mynte
  • Smoothie
  • Frukt
  • Bars og sjokolader uten sukker
  • Sjokolade med minst 70 % kakao
  • Om du må sprekke, ikke gjør det på autopilot og la det stå til, men gjør det med en plan: Del opp et bestemt antall ruter av sjokoladen, sett deg ned, nyt, og nøy deg med det.

LES OGSÅ:

Det aller sunneste knekkebrødet

Disse matvarene bør du bytte ut hvis du vil ned i vekt

Opp ned-kake med appelsin

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!