Ned i vekt:

Dette er de revolusjonerende slankemedisinene

Har du hørt om de effektive «mirakelpillene og -sprøytene» mot overvekt? Her er alt du trenger å vite om de populære slankemedisinene.

Pluss ikon
<b>SLANKEMEDISINER:</b> Salget av slankemedisiner har eksplodert de siste årene.
SLANKEMEDISINER: Salget av slankemedisiner har eksplodert de siste årene. Foto: Frederik Ringnes/NTB
Sist oppdatert

Det er flere som har overvekt og fedme enn som er normalvektige her til lands, ifølge tall fra Folkehelseinstituttet.

Tallene viser at 77 prosent voksne menn og 68 prosent kvinner har overvekt eller fedme, hvorav 120 000 nordmenn har sykelig fedme.

Én av seks barn og unge har nå overvekt eller fedme.

Mange som er overvektige har forsøkt å slanke seg gjennom dietter eller trening, men forskning viser at man ofte legger på seg like mye eller mer etter endt slankekur.

For mange blir det en evig kamp mot kiloene.

Tidligere var slankeoperasjon regnet som det mest effektive og foretrukne fedmebehandlingen. Men så kom den ene effektive slankemedisinen etter den andre på markedet, til jubel for både fagfolk, pasienter og ikke minst selskapene bak medisinene som tjente seg styrtrike.

Ifølge Dagens Næringsliv har Novo Nordisk, som står bak slankemedisinene Wegovy og Saxenda, i tillegg til diabetesmedisinen Ozempic som også ble brukt mot overvekt utenfor indikasjon, blitt Europas største selskap målt i markedsverdi.

Fungerende verktøy mot fedme

Lege og seniorforsker Sindre Lee-Ødegård er en av dem som er glad for fremskrittene i fedmebehandlingen.

Han jobber med fedme og diabetes ved Oslo Universitetssykehus og forsker på begge fagområdene ved Universitet i Oslo.

I tillegg er han grunnlegger og fagansvarlig i Helseresepten, som var Norges første nettbaserte overvektsklinikk spesialisert på medisinsk vekttap.

<b>FEDMEEKSPERT: </b>Lege og seniorforsker Sindre Lee-Ødegård
FEDMEEKSPERT: Lege og seniorforsker Sindre Lee-Ødegård Foto: Sander Flatmoen Lee

Han mener de nye reseptbelagte slankepreparatene har vært til stor hjelp for den gruppe pasienter han jobber med.

- På bakrommet sier vi at vi endelig har verktøy som fungerer. Fedmebehandling har i mange år hatt lav status blant leger. Både fordi fedme er stigmatisert, men også fordi det er lite satset på, derfor har man hatt lite kunnskap og dårlig behandling. Dette er derimot i ferd med å endres, sier Lee-Ødegård og fortsetter:

- Vi ser en massiv satsning på fedme og det er kommet effektive medisiner, og det kommer mange flere. Feltet er i totalforvandling.

Les også: (+) Ny slankesprøyte med dobbel effekt ventes til Norge

Positivt for folkehelsen

Legen mener at det positive med at salget av slankemedikamenter på resept har eksplodert de siste årene, er at et varig vekttap nå ser ut til å være mulig å oppnå uten inngripende tiltak, som fedmekirurgi.

- Vi har nå endelig et verktøy som virker trygt og effektivt. Sammen med disse medisinene kan livsstilstiltakene fungere. Jeg antar at dette får positive konsekvenser for folkehelsen i årene fremover, sier han og viser til følgende:

- Allerede nå ser vi at matkjeder i USA selger mindre porsjonsstørrelser og flyselskaper kalkulerer inn lavere forbruk av drivstoff fordi passasjerene blir lettere. Med andre ord kan vi som individer påvirke samfunnet positiv. Kanskje blir det da lettere å få til tiltak mot fedme på samfunnsnivå?

Det negative mener han er utstrakt bruk også for personer som ikke har helseskadelig overvekt, noe som kan lede til økt kroppsfokus og fokus på et slankt kroppsideal.

- Dette må vi unngå, det er helse vi må fokusere på. Jeg er også svært skeptisk til leger som skriver ut medisiner uten annen livsstilsoppfølging. Dette er i strid med studiene og ikke en bærekraftig måte å behandle fedme på.

Livsstilstiltakene må være fundamentet for all behandling, hvis ikke mener han at vi kan ende opp med at både barn og vokse overmedisineres et helt liv.

Ingen «quick fix»

Rita Hvalbye, enhetsleder i Direktoratet for medisinske produkter, synes også det er positivt at vi får nye legemidler for behandling av overvekt og fedme.

- Det er et stort behov for flere behandlingsmuligheter for denne pasientgruppen, men legemidlene er ingen «quick fix» – de må kombineres med sunn kost og fysisk aktivitet, sier hun.

<b>MEDISINEKSPERT: </b>Enhetsleder Rita Hvalbye
MEDISINEKSPERT: Enhetsleder Rita Hvalbye Foto: Direktoratet for medisinske produkter

Hvalbye mener også at siden studier viser at man går opp igjen i vekt når man slutter med GLP-1 medisiner (GLP-1 er et naturlig apptitthormon, og de nye medisinene etterligner dette hormonet), må de fleste bruke legemidlene i lang tid – kanskje resten av livet for å opprettholde vekttapet.

Selv om de fleste preparatene har bivirkninger som er plagsomme, men forholdsvis ufarlige, er det for noen mer alvorlige konsekvenser av medisinbruken.

- Legemidlene har sjeldne, men alvorlige bivirkninger som betennelse i bukspyttkjertelen (pankreatitt), forteller Hvalbye.

For hvermannsen er det ikke like lett å orientere seg i jungelen av nye preparater.

Så ved hjelp av informasjon fra lege og seniorforsker Sindre Lee-Ødegård, enhetsleder i Direktoratet for medisinske produkter, Rita Hvalbye, og Felleskatalogen, har vi satt sammen en oversikt over de reseptbelagte slankemedisinene som sies å ha revolusjonert fedmebehandlingen de siste årene.

Mysimba

<b>SLANKEPILLE: </b>Mysimba.
SLANKEPILLE: Mysimba. Foto: Produsenten

Mysimba er et sentraltvirkende middel mot fedme i tablettform.

Dose: Man kan ta opptil fire depottabletter om dagen på full dose. I tillegg anbefales det kalorifattig kosthold og økt fysisk aktivitet.

Virkestoffer: Virkestoffene i Mysimba er buproprion og naltrekson. Bupropion reduserer appetitt og naltrekson reduserer søtsug og/eller mat-craving. For mange er det særlig redusert søtsug på kvelden man kjenner.

Disse kan få medisinen på hvit resept: Voksne med BMI på over 30 (fedme), eller fra 27 (overvekt) ved samt én eller flere vektrelaterte risikofaktorer (f.eks. diabetes type 2, dyslipidemi (ugunstig fordeling av fettstoffer i blodet) eller høyt blodtrykk).

Disse kan få medisinen på blå resept: Pasienter med BMI over 40, eller over 35 ved samtidige fedmerelaterte tilleggssykdommer, kan etter søknad fra legen få innvilget blå resept.

Bivirkninger: De mest vanlige bivirkningene er forstoppelse, kvalme, oppkast og hodepine.

Gjennomsnittlig vekttap: Bupropion/Naltrekson (Mysimba) gir i gjennomsnitt ca. fem prosent vektreduksjon som må oppnås innen fire måneder dersom man skal beholde medisinen på blå resept. Dette er effekten av livsstilstiltak sammen med medisin.

Pris: 1180 kroner per måned for full dose (hvit resept).

Omsetning: Mysimba hadde en omsetning i 2023 på ca. 200 millioner kroner, hvorav 160 millioner kroner var på blå resept.

Les også: (+) «Superpille» sendte Anne Marie ned 28 kilo. Det ble starten på et bedre liv.

Wegovy/Ozempic

<b>SLANKESPRØYTE: </b>Wegovy.
SLANKESPRØYTE: Wegovy. Foto: Produsenten

Injeksjonsvæske som tas i sprøyteform i tillegg til diett med redusert kaloriinntak og økt fysisk aktivitet. De to medisinene er slått sammen i vår oversikt da de er helt like, bare doseringen er ulik – i tillegg til at Ozempic er godkjent for behandling av diabetes type 2, mens Wegovy er godkjent for vektreduksjon.

Fortsatt skrives imidlertid Ozempic ut off label til fedmepasienter, det vil si til et annet formål enn det den er godkjent til, men det er man i ferd med å gå bort fra.

Dose: Tas en gang ukentlig. Wegovy har 16 ukers opptrappingsplan til høyeste dose som er 2,4 mg. Ozempic har 8 ukers opptrappingsplan til 1,0 mg.

Virkestoff: Semaglutid, som etterligner et naturlig apptitthormon kalt GLP-1, som i hovedsak reduserer appetitt. Man føler seg ikke lengre så sulten, «matkjøret» i hodet kan bli borte og man blir fortere mett av mindre porsjoner.

Disse kan få medisinen på hvit resept: Voksne med BMI på over 30 (fedme), eller fra 27 (overvekt) ved samtidig forekomst av minst én vektrelatert sykdom som dysglykemi (prediabetes eller diabetes type 2), høyt blodtrykk, dyslipidemi (ugunstig fordeling av fettstoffer i blodet), obstruktiv søvnapné eller hjerte- og karsykdommer. Egne regler for barn og ungdom.

Disse kan få medisinen på blå resept: Direktoratet for medisinske produkter har avslått å gi Wegovy på blå resept. Helt unntaksvis kan Helfo innvilge blå resept etter søknad fra legen. Dette vil gjelde svært få pasienter. Pasienter med diabetes type 2 kan få Ozempic på blå resept.

Bivirkninger: De mest vanlige er abdominalsmerter, diaré, forstoppelse, kvalme, oppkast, fatigue og hodepine.

Gjennomsnittlig vekttap: Semaglutid (Wegovy) gir i gjennomsnitt ca. 15 prosent vekttap på 68 uker. Dette er effekten av livsstilstiltak sammen med medisin.

Ozempic er ikke testet for vekttap ved kun overvekt/fedme, men er vist i diabetes-studier å gi syv prosent vekttap på 40 uker.

Pris: 3039,50 kr per måned på høyeste dose (2,4 mg) av Wegovy (hvit resept).

Omsetning: Ozempic hadde en omsetning i Norge på ca. 1,6 milliard kroner i 2023, hvorav 1,4 milliarder var på blå resept. Wegovy hadde en omsetning på ca. 740 millioner. De aller fleste resepter var på hvit resept (kun en million var på blå resept).

Les også: (+) Asbjørn fryktet at han skulle dø fra barna sine da vekten nærmet seg 150 kilo. Slik tok han grep

Saxenda

<b>SLANKESPRØYTE: </b>Saxenda.
SLANKESPRØYTE: Saxenda. Foto: Produsenten

Injeksjonsvæske som tas i sprøyteform som supplement til diett med redusert kaloriinntak og økt fysisk aktivitet for vektkontroll.

Dose: Tas én gang daglig. Fire ukers opptrappingsplan til høyeste dose, som er 3,0 mg.

Virkestoff: Liraglutid etterligner et naturlig apptitthormon kalt GLP-1, som i hovedsak reduserer appetitt. Man føler man seg ikke lengre så sulten, «matkjøret» i hodet kan bli borte og man blir fortere mett av mindre porsjoner.

Disse kan få medisinen på hvit resept: Voksne med BMI på over 30 (fedme), eller fra 27 (overvekt) ved samtidig forekomst av minst én vektrelatert sykdom som dysglykemi (prediabetes eller diabetes type 2), høyt blodtrykk, dyslipidemi (ugunstig fordeling av fettstoffer i blodet) eller obstruktiv søvnapné. Egne regler for barn og ungdom.

Disse kan få medisinen på blå resept: Tidligere kunne pasienter få Saxenda på blå resept etter søknad fra legen, men denne muligheten opphørte 1. februar 2023.

Bivirkninger: De aller vanligste er diaré, forstoppelse, kvalme, oppkast og hodepine.

Gjennomsnittlig vekttap: Liraglutid (Saxenda) gir i gjennomsnitt ca. 8 prosent vekttap på 56 uker. Dette er effekten av livsstilstiltak sammen med medisin.

Pris: 2599,60 kr per måned på høyeste dose (hvit resept).

Omsetning: Saxenda hadde en omsetning på ca. 500 millioner i 2023, og de aller fleste var på blå resept (38 mill. var på hvit resept).

Les også: (+) Gro hadde forsøkt «alt» for å bli slank. Så kom fastlegen med et forslag

Xenical

<b>SLANKEPILLE:</b> Xenical.
SLANKEPILLE: Xenical. Foto: Lisbeth Skøelv

Vi tar med Xenical også, selv om den er mindre populær og mindre effektiv enn de andre medikamentene, og har vært på markedet i mye lenger tid.

Den er også reseptbelagt og brukes til behandling av fedme sammen med inntak av en lavkaloridiett.

Dose: Den vanlige doseringen av Xenical er én kapsel á 120 mg til hvert av dagens tre hovedmåltider. Xenical virker bare sammen med fettet i kosten. Det er derfor ikke nødvendig å ta Xenical hvis man hopper over et hovedmåltid eller hvis hovedmåltidet ikke inneholder noe fett.

Virkestoffer: Orlistat hemmer opptak av fett fra maten, og spiser man fet mat får man fettdiaré.

Disse kan få medisinen på hvit resept: Pasienter med BMI på over 30 (fedme) eller 28 (overvekt) med andre risikofaktorer i tillegg som f.eks. høyt blodtrykk, diabetes eller dyslipidemi (ugunstig fordeling av fettstoffer i blodet).

Disse kan få medisinen på blå resept: Pasienter med BMI over 40, eller over 35 ved samtidige fedmerelaterte tilleggssykdommer, kan etter søknad fra legen få innvilget blå resept.

Gjennomsnittlig vekttap: Orlistat (Xenical) gir ca. to prosent vekttap og brukes lite. Dette er effekten av livsstilstiltak sammen med medisin.

Bivirkninger: De vanligste er hodepine, magesmerter/ubehag, akutt eller økt trang til avføring, gassdannelse (luft) med tarmtømming, oljelignende utflod, oljelignende eller fettrik avføring, flytende avføring, lave blodsukkernivåer (registrert hos noen personer med type 2-diabetes).

Pris: 611 kr per måned (hvit resept).

Omsetning: Xenical hadde en omsetning på rundt 6,8 millioner i 2023, ca. 1,2 millioner kroner var på blå resept.

Denne saken ble første gang publisert 21/04 2024, og sist oppdatert 22/04 2024.

Les også