næringsinnhold i nugatti zero

NÆRINGSINNHOLD: Slik ser innholdsfortegnelsen til Nugatti Zero ut. FOTO: Jenny Mina Rødahl

En av matvarenyhetene fra Orkla Foods er Nugatti Zero.

Sjokoladepålegget som i de mange norske hjem har vært favoritten, kanskje spesielt blant de små, finnes nå uten sukker.

Uten sukker

- Vi har utviklet Nugatti Zero for å lage et sjokoladepålegg uten de tomme kaloriene fra tilsatt sukker, forteller fagsjef for ernæring og helse i Orkla Foods, Linn Anne Bjelland Brunborg.

I stedet for sukker inneholder Zero-varianten inulin - et fiber fra sikori (salat, red.anm.). Den inneholder også søtstoffene sucralose og maltitol.

- Helseministeren har oppfordret alle leverandører om å redusere mengden tilsatt sukker i produktene sine, noe vi har svart på med denne lanseringen, sier hun.

Så å si like mye kalorier

Ernæringsfysiolog i Bama, Gunn Helene Arsky, er i tvil om den sukkerfrie varianten er så mye sunnere enn originalen.

- Det er i alle fall mer nøtter og kakao i zerovarianten enn i vanlig original Nugatti, men om den er veldig mye sunnere, er vel mer tvilsomt. Det er nesten like mye kalorier i den nye som i den gamle, i og med at begge inneholder mye olje.

(522 kcal i originalversjonen mot zerovariantens 487 kcal).

- Det er fiber i den - fra sikorirot, inulin, som smaker søtt - og det er kunstig søtstoff i den, sier Arsky.

Dette inneholder Nugatti uten sukker 
Ingredienser:kostfiber(inulin), solsikkeolje, hasselnøttkjerner 13%, søtstoffer(maltitol, sukralose), skummetmelkpulver, kakaopulver 6%, stivelse, mysepulver(melk), emulgator, soyalecitin, E471), aroma.
 Med et naturlig innhold av sukker. Inneholder søtstoff.

Næringsinnhold per 100 g:

(En boks veier 325 g)

Energi (kJ/kcal): 2014/487

Fett: 35 g

hvorav mettede fettsyrer: 4,6 g

Karbohydrat: 27 g

hvorav sukkerarter: 11 g

hvorav polyoler: 9,5 g

Kostfiber: 26 g

Protein: 7,0 g

Salt: 0,18 g

Lag ditt eget sjokoladepålegg

Oppskrift til en god dose sjokoladepålegg:

  • 200 g skollede hasselnøtter
  • 6 toppede ts søtning som sukrin, sukrinmelis eller annet
  • 4 ts raw kakao (eller vanlig)
  • 4-6 dråper stevia med sjokoladesmak (kan droppes)

Stek hasselnøttene på 160 grader i ovnen i cirka 20 minutter eller til skallet starter å løsne og det begynner å lukte. Legg så hasselnøttene på et kjøkkenhåndkle og gni godt. Da vil det bitre skallet løsne. Putt så de skollede hasselnøttene i blenderen (eller stavmikseren) og kjør en stund. Kjør helt til du får hasselnøttsmør. Putt så oppi sjokoladen og søtningen før du kjører massen en god stund til i blenderen.

Oppbevares i en tett beholder kjøleskapet. Da vil konsistensen bli helt perfekt, og den vil holde seg bedre.

Kilde: Randi Eidsmo Flesjø, ernæringsfysiolog i Sprudlende Sunn

Kunstig søtstoff

Nugatti Zero inneholder søtstoffer fra Sucralose og Maltitol.

- Begge kan påvirke fordøyelsen negativ og forstyrre tarmfloraen. Mengder med kunstige søtstoffer kan forstyrre bakteriefloraen i tarmen og virke lakserende, noe som kan ha en negativ effekt på fordøyelsen, forteller Randi Eidsmo Flesjø, ernæringsfysiolog i Sprudlende Sunn.

Hun råder til å velge pålegg med naturlige og rene råvarer som kroppen kan dra nytte av.

- Om du skal velge sjokoladepålegg er det beste alternativet å lage den selv, mener hun.

Uenig

Brunborg i Orkla Foods forteller at en porsjon på (15 gram) Nugatti Zero på brødskiven ligger langt under det som kan gi lakserende effekt.

- Nugatti Zero er et bedre alternativ til de som spiser for mye sukker, eller er opptatt av sukkerinntaket sitt. Kostholdet til de som spiser mye sjokoladepålegg kan endres i en sunnere retning ved å bytte til Nugatti Zero, sier hun.

Fortsatt et av-og-til-pålegg

- Spiser du mye Nugatti, kan et bytte være smart med tanke på å få i seg mindre sukker i kosten. Men om du ikke spiser så mye, bør du ikke hive deg rundt og kjøpe zerovarianten og bruke det hver dag, sier Arsky.

- Sjokoladepålegg må ses på som et søtt av-og-til-pålegg, ikke hverdagspålegg, selv ikke uten sukker.

Orkla: - Inneholder viktige næringsstoffer

- Målet med Nugatti Zero har vært å bidra til å redusere sukkerinntaket i befolkningen. Det er forskjell på tomme kalorier fra sukker og kalorier fra kostfiber, solsikkeolje, nøtter, melk og kakao som inneholder viktige næringsstoffer som vitaminer, proteiner og mineraler, sier Brunborg.

- Som svar til Helseministerens oppfordring om å redusere mengden tilsatt sukker i produktene sine, har vi kommet med denne lanseringen. Søtpålegg er en kategori der sukker trekkes frem som den største utfordringen og vi tilbyr nå en variant sjokoladepålegg uten tilsatt sukker i norsk dagligvare.

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!