Sunt kosthold
10 tips til et sunnere og slankere kosthold
Les ernæringsekspertens 10 effektive tips. Det er enklere enn du tror.
En ny undersøkelse, gjort for Opplysningskontoret for frukt og grønt, avslører at 1 av 5 nordmenn ikke er opptatt av hva de spiser.
Undersøkelser viser at inntaket av frukt og grønt har gått ned, mens forbruket av potetgull og annen snacks har økt.
Men man blir det man spiser, mener ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky.
- Spiser du søppelmat, får du en søppelkropp. Spiser du litt sunnere, får du en litt sunnere kropp, sier hun.
Hun brenner for at det er i hverdagen vi først og fremst må tenke sunt når vi planlegger maten.
- I helgene er det lov å kose seg. Når man gjør forskjell på hverdag og helg, blir det garantert mer fest i helgen.
Frokost
- Velg grovt brød. Sjekk brødskalamerket på posen eller kjenn på tyngden på brødet. Et ordentlig grovt brød er tungt.
- Makrell i tomat, magre ost- og skinkeprodukter, kokt egg, tomat og agurk er supert pålegg. Spis gjerne færre brødskiver og kompenser med mer pålegg.
- Drikker du et glass juice til, får du i deg C-vitaminer.
- Grov kornblanding med cottage cheese og lett-yoghurt er et flott alternativ til en rask frokost.
Middag
På få minutter kan du gjøre middagen litt sunnere:
- Legg cherrytomater på pizzaen og server en salat ved siden av. Her er 5 sunne middagstips .
- Putt ekstra grønnsaker i når du koker suppe fra pose, og bruk mager melk.
- Velg magre pølser. Lag potetmosen selv. Sunn stappe får du ved å koke og mose en gulrot og sellerirot sammen med potetene. Server grønnsaker eller salat ved siden av.
- Stek laksefileter i ovnen, det er raskt og enkelt.
- Skal du spise en pølse mens du er på farten, velg lompe i stedet for brød. Be om mer salat og mindre dressing om du spiser kebab.
- Se etter nøkkelhullmerket på ferdigmat. Nøkkelhullet forteller at en ferdigpakket matvare har mer kostfiber og mindre fett, salt og sukker enn andre produkter den kan sammenlignes med.
10 smarte tips
1. Bruk kroppen!
Helsen din er ikke bare avhengig av at du gir kroppen riktig brensel - den må også bli brukt . Men du trenger ikke svette på et helsestudio flere ganger i uken av den grunn. Ta på deg et par gode sko og gå en halvtimes tur hver dag, det er faktisk nok.
2. Rydd i kjøkkenskap og skuffer
Rydd/kast alt du ikke bør ha der. Kjøp kun snacks, godteri og kjeks i helgene. Da slipper du å bli fristet i hverdagen.
3. Planlegg
Planlegg middagene for en hel uke og kjøp inn alt du trenger i én omgang. Da unngår du impulskjøpene, som har en tendens til å bli litt mindre sunne.
4. Fem om dagen
Her er gevinstene:
Spiser du mindre sukker, mindre usunt fett og mindre raske karbohydrater til fordel for mer frukt, grønt, sunt fett og grove kornprodukter, vil du oppnå en rekke helsefordeler:
Normal vekt
Normalt blodtrykk
Stabilt blodsukker
Større overskudd
Bedre humør
Bedre søvn
Bedre kolesterolverdier
Bedre potens og sexlyst
Mindre ledd- og muskelsmerter
Mindre hodepine og migrene
Det er ikke så vanskelig som du tror:
- Drikk et glass juice.
- Legg agurk og tomat på brødskiven.
- Spis en salat til lunsj.
- Spis en frukt eller litt grønnsaker som mellommåltid.
- Spis litt grønnsaker eller salat til middag.
5. Smart å ha i kjøleskapet
- Magre meieriprodukter som melk, ost, yoghurt og kesam
- Egg
- Kyllingpålegg
- Mager leverpostei
- Frisk salat, paprika, sukkererter, brokkoli, gulrøtter og poteter
- 6. Riktige mellommåltider
- En frukt og et knekkebrød med pålegg
- Yoghurt med korn
- Minigulrøtter, litt rosiner og nøtter
- Smoothie
7. I tørrskapet
- Havregryn
- Sammalt mel
- Frø, nøtter
- Saltfattige posesupper og gryteretter
- Hermetiske tomater
- Hermetisk kalkun/bogskinke
- Fullkornpasta og fullkornris
- Bønner og linser
- Grov frokostblanding
- Grove knekkebrød
8. Ha alltid i fryseren
- Poser med grønnsaksblanding
- Poser med bær
- Kyllingfileter
- Laks i porsjonsstykker
9. Ha alltid på kjøkkenbenken
- Tomater
- Agurk
- Frukt
10. Når du har søtsug
Spis en müslibar. Da får du i deg gode næringsstoffer.
Les også:
Denne saken ble første gang publisert 01/03 2011, og sist oppdatert 24/06 2017.