Ferdigmat med nøkkelhullmerket

Lett ferdigmiddag gir flere kalorier

«Et lett valg» fra Fjordland lever ikke opp til navnet sitt.

LAKS: Denne nøkkelhullmerkede laksemiddagen fra Fjordland inneholder 475 kcal, mens den tradisjonelle inneholder 411 kcal.
LAKS: Denne nøkkelhullmerkede laksemiddagen fra Fjordland inneholder 475 kcal, mens den tradisjonelle inneholder 411 kcal. Foto: Fjordland
Sist oppdatert

De lette ferdigmiddagene fra Fjordland inneholder flere kalorier enn de tradisjonelle alternativene.

Ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky har tidligere konkludert at pizza med nøkkelhull ikke er sunnere enn vanlig Pizza Grandiosa .

Målet med merkeordningen Nøkkelhullet er at «det skal bli enklere for forbrukerne å velge sunnere matvarer i butikken og sette sammen et sunt og variert kosthold».

Det enkle symbolet skal bidra til god kjennskap og utstrakt bruk av mat med Nøkkelhullet i alle lag av befolkningen, ifølge merkeordningens egne hjemmesider .

Du har kanskje lagt merke til at Fjordlands nøkkelhullmerkede middagsretter i serien «Et lett valg» inneholder mer fett og flere kalorier enn de tradisjonelle rettene deres?

De nøkkelhullmerkede torsk- og laksemiddagene fra Fjordland inneholder henholdsvis 492 kcal og 475 kcal per porsjon, mot de tradisjonelle som inneholder henholdsvis 341 kcal og 411 kcal.

Fettinnhold per 100 g er også høyere i fiskemiddagene med nøkkelnullmerket: 2,6 g mot 2,0 g (torskemiddagene) og 4,8 g mot 3,8 g (laksemiddagene). Se detaljert næringsinnhold i tabell nederst på siden.

Minstekrav til kaloriinnhold

Torill Emblem Nysted, ernæringsrådgiver for Fjordland, forklarer hvorfor to av fiskemiddagene har Nøkkelhullmerket, mens de to andre ikke har det.

- Vi forholder oss til de kriteriene som er lagt i Forskriften om frivillig merking av Nøkkelhullet, og at man må se på totalinnholdet og -sammensetningen i rettene.

Et av kravene er at energimengden skal være minimum 400 kcal og maks 750 kcal per rett. I tillegg skal det være minimum 25 gram grønnsaker/100g rett. Poteter kan ikke regnes inn som grønnsak.

Veileder til kriteriene kan du lese her.

Mer kalorier kan være sunnere

- Grønnsaksmengden er en av grunnene til at den vanlige laksen ikke har nøkkelhullsmerking. Kravet til salt er maks 0,4 g natrium per 100 g rett, det vil si maks 1 g salt per 100 g, omregnet fra natrium.

- Det er et viktig poeng at kalorier tross alt er det vi lever av, og at en middagsrett ikke trenger å være usunn om den har noen flere kalorier enn en annen. Det som kanskje er viktigere er jo hvor vi får disse kaloriene fra, svarer Emblem Nysted i en epost til Klikk.no.

Hva er sunnest?

Det er myndighetene i de nordiske landene som står bak merkeordningen, og ifølge nøkkelhullmerkingen er altså fiskemiddagene med mest fett og kalorier sunnest.

Gir Nøkkelhullet i dette tilfellet forbrukerne svar på hvilken fiskemiddag de bør velge, hvis de vil spise den sunneste?

I Norge er det Mattilsynet og Helsedirektoratet som eier Nøkkelhullet, og Anniken Owren Aarum, seniorrådgiver i Helsedirektoratet, svarer følgende:

- Et hovedmåltid bør inneholde nok energi for å gi god metthet slik at man ikke blir sulten og må spise mer kort tid etterpå. Videre er det viktig at middagsmåltidet inneholder en god porsjon grønnsaker i tillegg til karbohydrater som poteter, pasta eller ris. De aller fleste spiser for lite grønnsaker, og middagsmåltidet er en viktig kilde til grønnsaker. I tillegg bør ikke retten være for fet og salt eller inneholde for mye sukker. Det er disse hensynene som er lagt til grunn for merking av hovedretter i Nøkkelhullsordningen, svarer Owren Aarum.

- Sammenligning av henholdsvis torskerettene og lakserettene viser at for eksempel andelen energi fra fett og saltinnholdet er lavere i rettene med Nøkkelhullet enn i rettene uten Nøkkelhullet. De to rettene med Nøkkelhullet oppfyller alle kravene til merket, i motsetning til rettene uten Nøkkelhull som mangler litt på noen av kravene. Nøkkelhullet veileder her forbrukerne til produkter som er sunnere alternativer, konkluderer Owren Aarum.

For ferdigretter som er beregnet å utgjøre et hovedmåltid som middag, er det satt krav til:

  • energiinnhold på 400-750 kcal per porsjon
  • minst 25 g grønnsaker/frukt/bær per 100 g
  • at høyst 30 % av energiinnholdet skal komme fra fett. I retter med fet fisk tillates en høyere grense (høyst 40 %) fordi vi ikke ønsker å begrense inntaket av det sunne fiskefettet.
  • renfremstilte sukkerarter høyst 3 g per 100 g
  • natrium høyst 0.4 g per 100 g

Ulike matvaregrupper

Kriteriene varierer for de ulike matvaregruppene ut fra hva som vurderes å være relevant for den enkelte matvaregruppen og matvaregruppens betydning i kostholdet.

- Når man skal vurdere den ernæringsmessige kvaliteten på retten må man se på hele retten og ikke kun innholdet per 100 gram, påpeker Owren Aarum.

Sammenligning av torskerettene

Helsedirektoratets seniorrådgiver har sammenlignet fiskerettene to og to.

- Som vist nedenfor inneholder torskeretten med Nøkkelhull nok energi til å utgjøre et hovedmåltid i motsetning til torskeretten uten Nøkkelhull som inneholder for lite energi. Andelen energi som kommer fra fett er lavere og det totale saltinnholdet er også lavere i retten med Nøkkelhullet. Men begge rettene oppfyller kravene til andel fett og saltinnhold, opplyser Owren Aarum.

Torsk i paprikasaus med potet- og kikertpuré & brokkoli m/Nøkkelhullet

Næringsinnhold i hele retten (460 g)

Energi: 492 kcal

Energiinnhold fra fett (2,6x9x4,6/492): 22 %

Salt (0,7x4,6): 3,2 g

Torsk i purreløksaus med gulrøtter og poteter uten Nøkkelhullet

Næringsinnhold i hele retten (550 g)

Energi: 341 kcal

Energiinnhold fra fett (2x9x5,5/341): 29 %

Salt (0,7x5,5): 3,9 g

Sammenligning av lakserettene

Dette er Helsedirektoratets sammenligning av Fjordlands to lakseretter:

- Som vist nedenfor inneholder begge lakserettene nok energi ifølge kriteriene. Lakseretten uten Nøkkelhullet har litt høyere andelen energi enn kravet. Begge rettene oppfyller kravet til natrium (omregnet til salt her), men saltinnholdet er litt høyere i retten uten Nøkkelhull. Ifølge Fjordland inneholder lakseretten uten nøkkelhull for lite grønnsaker, konstaterer Owren Aarum, og legger til:

- Det skal kun små justeringer til før denne lakseretten også få Nøkkelhullsmerket.

Laks med urteyoghurt, byggris & blomkål m/Nøkkelhullet

Næringsinnhold i hele retten (440 g)

Energi: 475 kcal

Energiinnhold fra fett (4,8x9x4,4/475): 40 %

Salt (0,5x4,4): 2,2 g

Omregnet til Natrium: 0,9 g

Kokt laks med urtesaus, poteter og babygulrøtter uten Nøkkelhullet

Næringsinnhold i hele retten (490 g)

Energi: 411 kcal

Energiinnhold fra fett (3,8x9x4,9/411): 41 %

Salt (0,7x4,9): 3,4 g

Omregnet til Natrium: 1,4 g

Torsk i paprikasaus med potet- og kikertpuré & brokkoli

Torsk i purreløksaus med gulrøtter og poteter

Laks med urteyoghurt, byggris & blomkål

Kokt laks med urtesaus, poteter og babygulrøtter

Denne torskemiddagen er merket med Nøkkelhullet.

Denne torskemiddagen er ikke merket med Nøkkelhullet.

Denne laksemiddagen har Nøkkelhullmerket på innpakningen.

Denne laksemiddagen er ikke utstyrt med Nøkkelhullet.

Ingredienser

Potet- og kikertpuré (44 %): 41 % poteter, 29 % kikerter, vann, olivenolje, sitronjuice, hvitløk, salt, bestrålt krydder, chili, dekstrose (hvete). Torsk i paprikasaus (41 %): 74 % torsk, 26 % paprikasaus (36 % paprika, tomat, vann, tomatpure, olivenolje, modifisert maisstivelse, sukker, hvitløk, salt, gjærekstrakt, krydder, laktose, aroma, krydderekstrakter (inneholder selleri), bestrålt krydder). Brokkoli (15 %): Brokkoli, surhetsregulerende middel (natriumhydrogenkarbonat). Kan inneholde spor av selleri.

Torsk i purreløksaus (49%): 52 % torsk, vann, 14% purreløk, fløte, modifisert stivelse (mais), helmelkpulver, aroma (salt*, maltodekstrin, gjærekstrakt, dekstrose, fiskepulver, sukker, grønnsakspulver, rekepulver, laktose, eddik, krydder, krydderekstrakter. Inneholder selleri), salt*, bestrålt krydder. Poteter (33%): Poteter, vann, salt*. Gulrøtter (18%). *0,7% salt i retten.

Byggrisblanding med grønnsaker (41 %): Vann, paprika, 19 % byggris, løk, salt, gjærekstrakt, krydder, laktose, aroma, krydderekstrakter (inneholder selleri), hvitløk, ostearoma (inneholder melk og gluten), bestrålt krydder. Laks (32 %). Blomkål (18 %): Blomkål, surhetsregulerende middel (sitronsyre). Urte-yoghurt (9 %): 46 % matyoghurt (helmelk, kremfløte, skummetmelkpulver, melkeprotein, yoghurtkultur), vann, helmelkpulver, basilikum, sukker, salt, modifisert maisstivelse, konsistensmiddel (guarkjernemel, natriumkarboksymetylcellulose), hvitløk, bestrålt krydder.

Poteter (37%): Poteter, vann, salt*. Laks (29%). Urtesaus (20%): Vann, fløte, helmelkpulver, modifisert stivelse (mais), aroma (salt, maltodekstrin, gjærekstrakt, fiskepulver, sukker, rekepulver, laktose, eddik, dekstrose, krydder, krydderekstrakter), salt*, bestrålt krydder, gressløk, hvitvinspulver. Babygulrøtter (14%). *0,7% salt i retten.

Næringsinnhold pr. 100 gram

Energi:

413 kj/107

263 kj/62

451 kj 108

353 kj/84

Protein:

9,2 g

4,8 g

8,4 g

6,8 g

Karbohydrat:

9,8 g

6,3 g

7,5 g

5,7 g

Fett:

2,6 g

2 g

4,8 g

3,8 g

Salt:

0,7 g

0,7 g

0,5 g

0,7 g

Nettovekt:

460 g

550 g

440 g

490 g

Kcal totalt:

492

341

475

411

Les også:

Her er den sunneste pizzaen

Stor test av knekkebrød

Velg rett dressing

Denne saken ble første gang publisert 18/06 2010, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også