- Det er ikke vanskelig å bake glutenfritt, sier Vibeke Dehli Thorkildsen (45) til Norsk Ukeblad. Datteren Thea (11) har cøliaki, og julekaker er noe av det beste hun vet. Og Thea får alle slagene hun liker til jul. Mamma Vibeke baker familiens julekaker uten gluten.

- Det er som regel bare å bytte ut hvetemelet i oppskriften med glutenfritt mel. Det pleier å gå fint, sier Thorkildsen.

Dette gjelder også andre kaker enn småkaker, forteller hun.

Her er oppskrifter på seks glutenfrie kaker du også kan bake til jul.

Bør unngå diettglipp

For Thea og alle andre med cøliaki er det viktig å holde seg til det glutenfrie kostholdet også gjennom juletiden.

- Personer med cøliaki bør ikke ha diettglipp. Da blir tarmene inflammert, og det kan gå ut over næringsopptaket, sier klinisk ernæringsfysiolog ved Oslo universitetssykehus, Rikshospitalet, Vibeke Østberg Landaas.

Har et lager

For Thea sin del er det helt uaktuelt å ta seg en julekake med hvetemel. Hun vet at da får hun vondt.

Derfor har Thea med seg egne pepperkaker eller andre kaker til det som er av juleavslutninger og julefester i regi av skole og fritidsaktiviteter.

- Jeg pleier å kjøpe ferdig glutenfri pepperkakedeig i en velutstyrt dagligvarebutikk, fordeller Vibeke.

Andre julekaker blir bakt fra grunnen av. Enten er oppskriften i utgangspunktet glutenfri, eller så blir hvetemelet erstattet med glutenfritt mel.

Glutenfrie baketips:

- Synes du deigen er klissete å arbeide med, kan du strø litt glutenfritt mel på bakebordet, og bruke en eller to slikkepotter til å elte deigen med.

- Deigskrape er et nyttig arbeidsredskap når man skal ta deigen ut av bakebollen.

- En isskje er fin å bruke til å sette rundstykker eller boller på et stekebrett. Dypp isskjeen i lunkent vann. Da unngår du at deigen henger fast.

- Bakeunderlag i silikon egner seg meget godt til glutenfri baking, og du kan bruke det både under deigen eller oppå når du for eksempel skal glatte ut eller kjevle en løs og klissete deig.

Kilde: Julebakst og lefser, Norsk cøliakiforening

- Pepperkaker blir bakt i flere omganger. For de forsvinner i løpet av desember, sier Vibeke. Og da må det fylles på.

- I fjor bakte vi fire eller fem ganger, forteller Thea.

Prøve og feile

Vibeke har brukt prøve- og feilemetoden for å få kakene slik hun vil.

- Hvis man er ny på å lage glutenfri mat, så må man ikke gi opp selv om det ikke blir så bra første gangen. Det går seg til, sier hun.

Stort sett pleier hun å erstatte hvetemelet med den samme mengden glutenfritt mel.

- Men hvis det er forholdsvis mye mel i forhold til de andre ingrediensene, kan det bli litt tørt å bruke like mye glutenfritt mel. Da tar jeg litt mindre av det, og litt mer væske i stedet, sier hun.

Gjelder mange

Det er ikke sunnere å spise glutenfritt så lenge man tåler gluten og hvetemel.

Men ifølge Norsk Cøliakiforening og Vibeke Østberg Landaas er det flere grupper enn personer med cøliaki som bør droppe hvetemelet i julebaksten. Det gjelder:

Personer med DH (dermatitis herpetiformis). Dette er en hudsykdom som gir små blemmer og kløe. Hudproblemene kan bli så godt som helt borte med et glutenfritt kosthold.

Personer med glutenintoleranse. Mange mennesker er sensitive for gluten, og har mange av de samme symptomene som de med cøliaki, men tester ikke positivt på blodprøven eller tarmbiopsien. Disse vil føle seg bedre når de kutter ut gluten fra kosten. Dette gjelder cirka fem prosent av befolkningen.

Personer som reagerer på fibrene (fruktanene) i hvete. Dette gjelder mange av dem som har irritabel tarm, det vil si som har mye luftsmerter, stinn mage og vekslende hard og løs avføring.

Personer med hveteallergi. Dette er en barneallergi som de fleste vokser av seg. Dette kan gi en hel rekke av de vanlige allergisymptomene, fra kløe og utslett til mage- og tarmproblemer.

Ritas havreflarn

Ritas havreflarn

Ritas havreflarn © FOTO: Julebakst og lefser, Norsk cøliakiforening

300 g smør/margarin

300 g glutenfrie havregryn

4 ss glutenfritt mel

400 g sukker

4 ts bakepulver

4 ts vaniljesukker

4 egg

1. Smelt smøret i en kasserolle.

2. Ha i alle de tørre ingrediensene.

3. Rør inn ett og ett egg om gangen.

4. Settes med avstand på bakepapirkledd stekebrett.

5. De skal flyte ut og bli løvtynne.

6. Stekes midt i ovnen ved 180 grader til de er gylne

Peppernøtter

=Peppernøtter

Peppernøtter © FOTO: Julebakst og lefser, Norsk cøliakiforening

500 g sirup

500 g sukker

½ dl fløte

125 g smør/margarin

10 g malt stjerneanis

½ ts natron

Ca 500 g glutenfritt mel (til fast deig)

1. Smelt sirup i vannbad.

2. De øvrige ingrediensene (ikke mel) varmes i en gryte.

3. Ha i mel til det blir en fast deig.

4. Avkjøles.

5. Rull bitte små kuler som ikke skal flyte utover.

6. Legges på bakepapirkledd stekebrett.

7. Stekes ved 180 grader midt i ovnen til de er gyllenbrune.

Peppernøttene blir harde, men kjempegode.

Smultringer med kulturmelk

Smultringer

Smultringer © FOTO: Julebakst og lefser, Norsk cøliakiforening

2 egg

500 g sukker

2 ts hornsalt

5 dl kulturmelk

½ beger rømme

1 ts kardemomme

850 g Semper Mix

1 kg smult/matfett

1. Pisk egg og sukker til eggedosis.

2. Rør ut hornsalt i kulturmelk og rømme.

3. Bland alle ingrediensene.

4. Settes kaldt i noen timer.

5. Sprøyt ut ringer med en sprøytepose på en fiskeøse/sleiv.

6. Kokes gylne i smult.

Maryland cookies

Maryland cookies

Maryland cookies © FOTO: Julebakst og lefser, Norsk cøliakiforening

110 g smør/margarin

1 ½ dl hvitt sukker

1 dl brunt sukker

1 egg

1 ts vaniljesukker

120 g Semper Mix fin

75 g Schär Mix C

(eller 200 g Semper Mix fin og

3 ss potetmel)

1 ts bakepulver

1 ½ dl salte peanøtter

1 plate glutenfri kokesjokolade

1. Rør smør og sukker hvitt.

2. Bland inn egget og alt det tørre.

3. Grovhakk peanøtter og sjokolade og bland i deigen.

4. Tilsett mer mel om nødvendig, deigen skal være fast.

5. Settes på bakepapirkledd stekebrett med en teskje.

6. Stekes ved 180 grader ca. 12 min. midt i ovnen.

7. La stå på platen til de er kalde.

Kransekakestenger

=Kransekakestenger

Kransekakestenger © FOTO: Julebakst og lefser, Norsk cøliakiforening

500 g malte mandler

500 g melis

3-4 eggehviter

1. Skåld alle eller halvparten av mandlene (de skåldete mandlene må tørke natten over før de kan males).

2. Mal mandlene og bland de med melisen.

3. Tilsett først 3 eggehviter før du eventuelt elter inn den siste eggehviten. Deigen skal bli seig og lett å jobbe med.

4. Trilles ut til fingertykke lengder og legges på bakepapirkledd stekebrett.

5. Stekes ved 200 grader 8-10 min. midt i ovnen.

Mor Monsen

=Mor monsen

Mor monsen © Foto: Julebakst og lefser, Norsk cøliakiforening

2 egg

1 ½ dl sukker

1 ½ dl smør/margarin

1 ½ dl potetmel

1 ½ dl maisenna

1 ½ dl kremfløte

2 dl rosiner

2 dl hakkede mandler

1 dl perlesukker

1. Smelt smøret.

2. Pisk egg og sukker til eggedosis.

3. Rør inn smeltet, avkjølt smør og tilsett melet.

4. Ha i fløten og rosinene.

5. Hell røren i en liten langpanne og strø på mandler og perlesukker.

6. Stekes ved 175 grader ca 35 - 40 min. midt i ovnen.

Risboller

=Risboller

Risboller © FOTO: Julebakst og lefser, Norsk cøliakiforening

250 g Delfiafett

200 g glutenfri kokesjokolade

2 stk egg

2 dl sukker

3 ss sterk kaffe

100 g puffet ris

1. Smelt Delfiafettet og sjokoladen.

2. Pisk eggedosis av egg og sukker og rør inn kaffe og den smeltede, avkjølte Delfiafett og sjokoladeblandingen.

3. Rør inn den puffede risen.

4. Bruk to skjeer og sett boller på matpapir eller ha det i muffinsformer.

5. Avkjøl og oppbevar i kjøleskapet til det skal serveres.

Alle oppskriftene er fra Julebakst og lefser, Norsk cøliakiforening

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!