Helseleksikon: Cøliaki (glutenintoleranse)

Kilde: Artikkelen er oversatt fra Apple M, ed. The Times Complete Family Health. Hamlyn; 2001 og bearbeidet for norske forhold.

Cøliaki (glutenintoleranse)

Hypersensitivitet overfor gluten som fører til at overflaten i tynntarmen, som vanligvis består av totter og krypter, blir flat.

Årsaker

Cøliaki innebærer at en er overfølsom mot gluten, et protein som finnes i de fleste korntyper, men først og fremst i hvete og rug. Sykdommen ble første gang påvist i Nederland under andre verdenskrig, da enkelte barn fikk bedre helse da tilgangen på brød var dårlig, og de derfor ikke fikk i seg gluten.

Slimhinneoverflaten i tynntarmen er sammensatt av et stort antall fingerliknende utvekster som kalles tarmtotter, og som bidrar til at matopptaket i tarmen blir optimalt. Hos cøliakipasienter ødelegges imidlertid tarmtottene slik at matopptaket i tarmen blir dårligere.

Symptomer

Veksten hos barn som har cøliaki stopper gjerne opp når de får kornprodukter. Voksne, oftest kvinner, får plager i form av tretthet, magesmerter, diaré og ofte anemi (alvorlig blodmangel). Mange får dessuten sårdannelser i munnen. Sykdommen påvises ved hjelp av biopsi (vevsprøver) av tynntarmen. En blodprøve som kan avsløre om det er utviklet en spesiell type antistoffer, er også nyttig når det skal avgjøres om plagene skyldes cøliaki eller ikke.

Behandling

Eneste måte å holde sykdommen i sjakk på er å ha et kosthold fritt for gluten. Det finnes en rekke glutenfrie alternativer på markedet. Innen tre-fire måneder er slimhinneoverflaten tilbake til normalt. Cøliakipasienter er nødt til å holde seg til et glutenfritt kosthold resten av livet.

Les hele saken

Se flere saker fra: Helseleksikon

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!