Å velge bort enkelte matvarer fordi du er plaget med magen er i vinden som aldri før, men det kan imidlertid være lurt med en legesjekk før du selvdiagnostiserer deg selv. I verste fall kan du miste viktige vitaminer og mineraler, og tære unødvendig på kroppen din.

- Det finnes ikke et nasjonalt register i Norge på hvor mange som har en matvareallergi, men det er beregnet at cirka fem prosent av befolkningen har en intoleranse eller en allergi. Det er stadig økende, både i Norge, og i den vestlige verdenen, sier Anna Bistrup, rådgiver i helsefag hos Astma- og allergiforbundet.

Stor forskjell på intoleranse og allergi

Bistrup kan fortelle at det er forskjell på å ha en intoleranse og en allergi.

- Hvis du er allergisk, er det som regel mer alvorlig enn å ha en intoleranse. Ved intoleranse oppstår gjerne kroppslig ubehag som mageplager, mens ved allergi er immunsystemet involvert, noe som kan være mer alvorlig, sier Bistrup.

Hun forklarer at dersom du for eksempel har laktoseintoleranse, er det kroppen som ikke klarer å bryte ned melkesukkeret i tarmen. Det gjør at du får ubehag som diare og mageknip. Har du derimot cøliaki, ødelegges tarmtottene, og kroppen slutter å ta opp næring. En intoleranse går ikke på immunforsvaret, mens allergi gjør nettopp det.

- Både allergi og intoleranser kan på sikt gi en del helseproblemer. Du opplever vektustabilitet, mageplager, og du kan generelt bli veldig syk, forteller Bistrup.

Ferdigmat kan bidra til matvarereaksjon

- Forstyrret tarmflora, svekket tarmslimhinne og dårlig programmert immunforsvar kan bidra til at stadig flere rammes av intoleranse og allergi, sier lege Berit Nordstrand.

Hun forklarer at endrede matvaner med nye importerte matvarer og næringsfattig ferdigmat, ifølge folkehelseinstituttet kan bidra til at reaksjoner på matvarer blir mer vanlig.

Ifølge Nordstrand bør du teste deg mot allergi eller matintoleranse dersom du har noen av de ovennevnte problemene, eller sliter med konsentrasjonsplager, hukommelsessvikt eller psykiske helseplager.

Selv om en intoleranse ikke behøver å være årsaken, er det ganske enkelt å endre på dersom ulike matvarer har skyld i plagene.

Viktig med riktig diagnose

- Riktig diagnose er spesielt viktig når det gjelder allergi, fordi symptomene kan være alvorlige. I tillegg kan du miste viktige næringsstoffer dersom du starter på diett uten å behøve det, forteller Nordstrand.

- Det er en liten gruppe personer som kan reagere kraftig på veldig små mengder av matvaren de ikke tåler. Da er det viktig at de ikke en gang befinner seg i samme rom som matvaren, fordi alvorlige pusteproblemer kan oppstå.

Behandling av matvareallergi innebærer imidlertid for de fleste å bare fjerne matvaregrupper med proteiner de ikke tåler fra kostholdet. Da er det som regel nok å passe på at du ikke får det i deg, og være bevisst på hva ulike produkter inneholder.

Nordstrand forteller at det teoretisk sett er mulig å reagere på alle typer fremmedproteiner i mat. Likevel er det noen matvarer som er mer vanlig å reagere på enn andre, og disse står for 90 prosent av reaksjonene:

- Kumelk

- Egg

- Fisk og skalldyr

- Trenøtter

- Peanøtter

- Hvete

- Soya

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!