Skjønnhet

Slik får du perfekt resultat med selvbruning

Disse eksperttipsene gir deg jevn og langvarig farge uten skjolder.

PERFEKT SELVBRUNING: Selvbruning er en rask måte å bli sommerbrun på, og du unngår i tillegg de skadelige effektene overdreven soling har på kroppen.
PERFEKT SELVBRUNING: Selvbruning er en rask måte å bli sommerbrun på, og du unngår i tillegg de skadelige effektene overdreven soling har på kroppen. Foto: wihteorchid / Getty Images
Sist oppdatert

Sommer betyr tid for mindre klær, og mange tyr til selvbruning for å få sommergløden allerede fra første stund.

Ved selvbruning unngår du i tillegg de skadelige effektene overdreven soling har på kroppen.

Vi fikk to eksperter til å hjelpe oss med tipsene til hvordan du får selvbruningen til å bli best hjemme.

Hva slags selvbruning er best?

Først av alt må du gå til innkjøp av en selvbruning som passer deg og ditt bruk.

– Det er et eldorado der ute, og jeg anbefaler folk å teste ut litt forskjellig og gjøre seg opp noen egne erfaringer, sier Bettina Beyer, eier av Bergen Spraytan.

SPRAYTANEKSPERT: Bettina Beyer er eier av Bergen Spraytan og driver skjønnhetsmessen Bergen Beauty.
SPRAYTANEKSPERT: Bettina Beyer er eier av Bergen Spraytan og driver skjønnhetsmessen Bergen Beauty. Foto: Privat

I dag finner man alle former for selvbruning, og produkter i skum-, spray-, krem- og geléform. En tommelfingerregel er imidlertid å ikke bruke skumbasert selvbruning hvis du har veldig tørr hud.

– Da bør du gå for krembaserte produkter som gir en såkalt «gradual tan», som vil si at fargen bygger seg opp gradvis, sier Beyer.

Generelt sett kan det også være smart å gå for en litt lysere farge enn det du tenker er riktig for deg. Dette fordi du da kan bygge opp fargen gradvis.

– Det beste tipset er å bygge opp fargen dag for dag. Da slipper du å gå i den typiske «selvbruningsfella» hvor du blir kjempebrun, sier Beyer.

HUDPLEIER: Anne Kathrine Hansen er hudpleier og driver bloggen Skincare by Anki.
HUDPLEIER: Anne Kathrine Hansen er hudpleier og driver bloggen Skincare by Anki. Foto: Privat

Anne Kathrine Hansen er hudpleier og driver bloggen Skincare by Anki. Hun tipser om å vurdere gradvis selvbruning:

– Produktene som er merket med «gradual» består av 50 prosent selvbruning og 50 prosent bodylotion. Det betyr at de ikke er så konsentrerte, ikke gir umiddelbar mørk farge, men en gradvis økning i farge. Disse produktene kan også være en fordel fordi de ikke er så konsentrerte og dermed heller ikke blir like lett skjoldete.

– Bodylotion smører tørre områder slik at de ikke tar til seg for mye selvbruning. Fargen blir naturlig svak etter en påføring og så bygger du det opp som du ønsker, sier Hansen.

Her er fremgangsmåten for å få et perfekt resultat med selvbruning hjemme:

1. Eksfoliering

Eksfoliering, eller peeling, fjerner døde hudceller og eventuelt rester av andre produkter du har på huden.

Det er et av de viktigste stegene for å få et bra selvbruningsresultat.

SKRUBBEVOTT: En skrubbevott i naturfiber gjør susen når du skal eksfoliere huden før selvbruning. Husk å ikke skrubbe for hardt!
SKRUBBEVOTT: En skrubbevott i naturfiber gjør susen når du skal eksfoliere huden før selvbruning. Husk å ikke skrubbe for hardt! Foto: iprogressman / Getty Images

– Tørre hudpartier vil samle mer selvbruning enn de andre hudpartiene og dermed også bli brunere – huden blir skjoldete, sier Hansen.

For å unngå dette bør du eksfoliere hele kroppen godt, særlig albuer, knær og ankler. Da vil også fargen bli mer holdbar.

Det er nemlig bare det øverste hudlaget som farges under selvbruning. En nypeelet hud bruker lenger tid på fornyelse av cellene enn andre steder.

2. Renslighet

Du bør være ren når selvbruningen påføres, men helst vente 2-4 timer etter at du har dusjet, råder Beyer.

Du bør heller ikke være svett hverken før, under eller etter påføringen fordi dette gjør at selvbruningen lettere kan «flytte» seg på huden.

Les også: Ikke gjør denne selvbruningstabben

  • Virkestoffet i selvbruning er kjemikaliet DHA, et sukkersubstitutt for glukose, som har en bruningseffekt på huden.
  • Fargen begrenser seg til hudens øverste lag, og forsvinner av seg selv etter noen dager.
  • Det ble oppdaget i 1957 av en lege ved et barnesykehus som jobbet med en studie om barn med glykogenlagringssykdom.
  • Alle selvbruningsprodukter er basert på DHA.
  • DHA er ikke giftig og bevist trygt å bruke.
    Kilde: Norsk Helseinformatikk (NHI)
Se mer

3. Fuktighet

Før du setter i gang med selve påføringen, kan du bruke en fet krem på albuer, neglebånd, knær og tær – eller andre områder som er tørre.

Ellers skal du ifølge Beyer ikke ha noe på kroppen når du påfører selvbruningen – dette fordi at produktet skal klare å sette seg i huden.

Noen ønsker å bruke dagkrem i ansiktet. Dette kan du gjøre, men det kommer an på produktene du bruker. De skal nemlig helst ikke inneholde olje eller parfyme, fordi dette ødelegger selvbruningsproduktene.

4. Påføringsvott

Når du skal sette i gang med selve påføringen av selvbruning i krem-, gelé- eller skumform, bør du bruke en påføringsvott for å beskytte hendene dine mot misfarging og få et mest mulig jevnt resultat.

Påføringsvotten kan gjerne ha silkefibre, noe som hjelper til med at selvbruningen legger seg pent uten skjolder.

– Du vil merke stor forskjell på det når du endelig får deg en slik vott. Det er en helt ny verden. Skulle du ikke ha det, kan du bruke godt med fet krem som du også bruker på de andre tørre punktene, sier Beyer.

Les også: Dette sminketipset gir deg glødende hud

PÅFØRINGSVOTT: En påføringsvott beskytter hendene og gir deg et jevnere resultat når du skal smøre på selvbruning.
PÅFØRINGSVOTT: En påføringsvott beskytter hendene og gir deg et jevnere resultat når du skal smøre på selvbruning. Foto: Astrid-Helen Holm / Side2.no

5. Påføringsteknikk

På mange selvbruningsprodukter står det at du skal påføre med sirkulære bevegelser, men Beyer er av en annen oppfatning:

– Jeg har noen gode års erfaring, og jeg ser at strake bevegelser med silkevott er det aller beste. Da får du også kontroll på fargen, så kan det heller tørke inn før du legger på et lag til.

Bruker du sirkulære bevegelser, vil du derimot lage din egne skjolder.

Hun sier at hender, ansikt og føtter er det aller vanskeligste å få bra til, noe som gjør at enkelte unngår selvbruning.

– Bruk gjerne restene på disse delene av kroppen og stryk forsiktig over hendene og føttene. Det er lett å få for mye produkt, og det ser man ofte ikke før man er ferdig. Det samme gjelder med ansiktet, hvor produktet kan legge seg i porene.

6. Tørk av utsatte områder

Hudpleier Hansen tipser om å tørke av hårkant og bryn med en klut etter påføring av selvbruning.

Dette for at det ikke skal sette seg produkt i disse områdene og blir brunere enn resten av kroppen.

7. Etter påføring

Når du har påført selvbruning er det tid for å la tiden gå og gi produktet tid til å sette seg i huden. Forskjellige typer selvbruning har ulik virkningstid, men Beyer sier det generelt sett er anbefalt med 8-12 timer for å la fargen få utvikle seg.

Enkelte typer selvbruning gjør at du ganske fort kan ta på deg løse klær, men poenget er ifølge spraytaneksperten at du ikke skal bli svett og klam.

– Alt er bedre enn hud mot hud som gnisser og blir klamt. Så å ha en løs bukse og genser eller pyjamas på er det beste, og det kan man egentlig ta på ganske raskt etter påføring. Du bør ikke bruke plagg som BH eller stramme jeans direkte etter påføring.

Skal du sove med selvbruningen, er det anbefalt å sove med nattøy eller en stor, løstsittende t-skjorte for å unngå flytting av fargen og skjolder om man skulle svette på natten, forklarer Beyer.

Dette gjelder bare første natt, før du har fått dusjet første gang.

8. Dusjing

Når selvbruningen er ferdig med å virke, er det på tide å dusje. Mange selvbrunere har en tydelig bronzer, som er en farge tilsatt produktet og ment for veiledning til den virkelige fargen har fått utvikle seg. Bronzeren må skylles av.

Du bør ikke bruke dusjprodukter med olje, parfyme og alkohol.

– Sterke stoffer vil tørke ut huden, og kan gi «slangehud» på for eksempel leggene. Noen tenker at olje er bra fordi det gir huden masse fuktighet og holder fargen jevn og fin, men selvbruningen vil ikke tåle at oljen legger seg som en barriere over. Man bør investere i produkter som er tilpasset selvbruning, eller i alle fall så skånsomt og nøytralt som mulig og bare bruke såpe der det trengs, sier spraytaneksperten.

Les også: UV-ekspert: Solkrem kan gi falsk trygghet

  • Ikke fortvil! Det finnes heldigvis produkter på markedet som fjerner selvbruning bedre enn håndsåpe. Du kan for eksempel google «tan remover».
  • Et tips fra hudpleier Anne Kathrine Hansen er å bruke vaskepulver for hvite klær til å vaske hender med selvbruningsflekker. Bare husk håndkrem etterpå, så ikke hendene tørker ut.
Se mer

9. Bevaring av farge

For at resultatet skal holde seg jevnt og fint, anbefaler Beyer å bruke fuktighet på huden. Du kan for eksempel velge en fuktighetskrem med gradvis selvbruningseffekt for å holde på fargen. Du må ikke gnikke på huden og kun bruke såpe der det er helt nødvendig.

– Noen trener og dusjer mye, andre er mer påpasselige og dusjer lite på grunn av selvbruningen. Livsstilen kan definere hvor lenge fargen vil hodle, men det viktigste for et naturlig og langvarig resultat er å gjøre riktige forberedelser og deretter bruke riktige produkter etter påføring, sier Beyer.

– Du må rense huden daglig, som normalt, når du bruker selvbruning. Men bruk gjerne en rens uten peelende ingredienser, som AHA og BHA (fruktsyrer, red. anm), da disse vil korte ned varigheten på selvbruningen, sier Hansen.

Du bruker også serum under dagkremen som vanlig, men du må unngå peelende ingredienser også her, er hudpleierens videre tips.

Masker og serum er også topp til ansiktet, avslutter hun.

Denne saken ble første gang publisert 29/06 2020, og sist oppdatert 01/07 2020.

Les også