dating:

Da kjæresten så Helene inn i øynene og tok hendene hennes, ødela han mer enn forholdet deres

Helene Bülow Jensen har blant annet opplevd å være midtpunktet for unge menns veddemål og blitt holdt hemmelig av en tidligere kjæreste.

KORTVOKST: Helene er kortvokst, og har flere ganger i datinglivet og forhold opplevd å få negative og upassende kommentarer. Nå er hun veldig tydelig på at hun ikke vil føle seg mindre verdifull i forholdet sitt på grunn av høyden sin.
KORTVOKST: Helene er kortvokst, og har flere ganger i datinglivet og forhold opplevd å få negative og upassende kommentarer. Nå er hun veldig tydelig på at hun ikke vil føle seg mindre verdifull i forholdet sitt på grunn av høyden sin. Foto: Privat
Sist oppdatert

Helene Bülow Jensen (22) fra Odense i Danmark sitter med mobilen i hånden og har nettopp åpnet datingappen Tinder.

Med et raskt og enkelt sveip sender hun bilder av menn til enten høyre eller venstre, avhengig av om hun finner dem umiddelbart attraktive eller ikke.

Mens hun sitter på appen dukker det opp et varsel på skjermen. Hun har fått en melding fra en av gutta hun har matchet med, og hun går spent inn for å se hva han har skrevet til henne.

Mens hun leser ordene krøller magen seg til en liten hard ball.

«Bucketlist» er det eneste ordet fyren har skrevet. Et enkelt ord som indikerer at mannen i den andre enden kun har skrevet til Helene fordi han drømmer om å krysse et punkt fra listen over ting han gjerne vil prøve før han dør.

Helene vet godt hvorfor hun er et punkt på en slik liste.

VEDDEMÅL: Helene har flere ganger opplevd at noen ønsker å ha sex med henne for å oppfylle et punkt på "bucketlisten" eller vinne et veddemål.
VEDDEMÅL: Helene har flere ganger opplevd at noen ønsker å ha sex med henne for å oppfylle et punkt på "bucketlisten" eller vinne et veddemål. Foto: Privat

I full lengde måler hun ikke mer enn 120 centimeter, og hennes begrensede høyde er ofte skyld i at folk henvender seg til henne med seksuelle eller upassende bemerkninger og ubehagelig oppførsel.

Ene og alene, fordi hun er en ung kvinne som er kortvokst.

Les også: Thomas Tvedt og søsteren om blindheten: – Noen ganger snakker folk om oss i tredjeperson

Overfladisk dating

På mange måter ligner Helene på de fleste andre unge kvinner på 22 år. Hun har nesten akkurat flyttet hjemmefra og må skape seg et liv i en ny by – og det innebærer blant annet å utforske kjærligheten.

Men å finne en kjæreste er ikke umiddelbart så lett når man ikke er like høy som andre, og spesielt i en alder hvor dating foregår på nett, og det er det raske førsteinntrykket som avgjør om man vil undersøke forholdet nærmere eller ei.

Derfor er det også først i år at du på Helenes Tinder-profil kan se bilder av henne i helfigur. Før brukte hun bare selfies og nærbilder slik at gutta ikke skulle velge henne bort på grunn av høyden hennes.

– Jeg brydde meg ikke om at folk skulle vite høyden min på forhånd. Jeg ville at folk skulle ønske å bli kjent med meg fordi jeg så søt ut, og ikke velge meg bort fordi jeg er lav.

– Men på den annen side ble jeg også lei av å måtte finne en måte å fortelle om høyden min om jeg likte en fyr før vi møttes. Det er derfor jeg bruker alle bildene nå, så de kan se hvem jeg er, sier Helene til alt.dk.

Da Helene selv måtte fortelle mennene om kortvokstheten sin, var det svært blandede reaksjoner da hun delte informasjonen.

HELFIGUR BILDE: Tidligere delte ikke Helene bilder av hele seg på Tinder. Hun ønsket at gutter skulle bli interessert i henne som person, ogikke dømme henne på grunn av høyden hennes.
HELFIGUR BILDE: Tidligere delte ikke Helene bilder av hele seg på Tinder. Hun ønsket at gutter skulle bli interessert i henne som person, ogikke dømme henne på grunn av høyden hennes. Foto: Privat
  • Omtrent tre prosent av befolkningen regnes som kortvokste.
  • De aller fleste er friske. Noen tilfeller av kortvoksthet skyldes sjeldne tilstander.
  • I Norge er grensen for kortvoksthet satt til lik eller under 154 centimeter for kvinner og lik eller under 166 centimeter for menn.
  • For barn går grensen ved nederste kurve på høydeskjemaet (under 3-persentilen).
  • Grunnlaget for hvor høye vi kommer til å bli ligger i arveanleggene (genene) våre.
  • Riktig næring er også en viktig forutsetning for vekst. I tillegg styres veksten av kroppens stoffskifte (metabolisme) og hormoner. Psykiske forhold påvirker også veksten. Hvis en av disse faktorene påvirkes, kan dette føre til endret vekst.

Kilde: Helsenorge.no

Se mer

– Hvordan folk har reagert på det, sier helt klart mer om dem enn det gjør om meg. Noen gutter skrev ting som «hva faen» og «det kan ikke være riktig». Det var også flere som sa at jeg ikke var for dem uansett. Betyr det virkelig så mye at jeg mangler litt høyde?

Når menn skrev slikt til henne, bekreftet det at det kanskje ikke var så lurt å legge alle kortene på bordet før et eventuelt møte. Derfor valgte hun tidligere å ikke dele helfigursbilder.

– Jeg er ganske skuffet over at det ikke skal mer til før folk faller fra. Jeg pleide å bli skikkelig såret av ordene deres, men nå er jeg mer lettet over at folk sier det fra starten av, så jeg vet at jeg ikke bør kaste bort tiden min på noen som synes høyden min er et hinder.

Etter hvert har Helene blitt vant til at hun må ha et forsvar klart. Tinder er langt fra det eneste stedet hvor menn kommer med upassende kommentarer eller behandler henne nedverdigende.

Offer for et veddemål

Helene minnes en ubehagelig opplevelse fra byen:

Helene var i byen for å danse med noen av bestevennene sine. Mens hun sto i baren for å kjøpe noe å drikke, kom en fyr og stilte seg nærme henne.

Han smilte og fortalte henne at hun så veldig søt ut, og litt nervøst takket hun ja til å ta en øl sammen.

Det er ikke noe hun pleier å gjøre, men stemningen var god, så hun satt seg ved et bord med ham.

Fyren gikk på toalettet like etterpå, og Helene rakk så vidt å få telefonen opp av lomma før en ny ung mann kom til bordet.

Han fortalte henne at hun så nydelig ut, og i ren forvirring over situasjonen sendte Helene ham høflig bort.

UBEHAGELIG: Helene føler hun stadig er på "vakt" når hun er ute, fordi hun stadig opplever negative og upassende kommentarer.
UBEHAGELIG: Helene føler hun stadig er på "vakt" når hun er ute, fordi hun stadig opplever negative og upassende kommentarer.

Bare noen minutter senere kom en tredje mann til bordet, og i likhet med de forrige mennene komplimenterer han henne.

– Jeg tenkte at nå må det stoppe. Det var veldig rart, og spesielt fordi den tredje fyren virket veldig nervøs.

– Jeg visste at det ikke var en ren tilfeldighet. Jeg fikk skvist ut av han siste at han og kompisene satset på hvem som kunne ta meg med hjem først. Jeg følte meg fullstendig ydmyket og veldig rasende.

Med en nervøs stemme og et flau blikk, fortalte fyren Helene at han bukket under for gruppepress, og at han har skikkelig dårlig samvittighet for det de har gjort.

Selv om han ba om unnskyldning, endret det ikke det faktum at opplevelsen har festet seg i Helene. Faktisk så dypt at hun nå fullstendig avviser interessen til andre i byen hvis noen henvender seg til henne.

– Det gjør at jeg tviler på andres interesse. Jeg har satt opp et skjold så jeg ikke føler meg dum om det skjer igjen. Hvis en fyr kan slappe av og flørte med meg for å vinne et spill, hva annet kan han finne på?

Helene forteller at hun stort sett aldri blir full på byen, fordi hun alltid må være forberedt på å handle hvis noen oppsøker henne på en ubehagelig måte.

Det er ikke uvanlig at menn kommer bort til henne og sier ting som «fan, hvor lav er du» eller «jeg har alltid drømt om å knulle en dverg».

– Jeg tror virkelig det kan være vanskelig å se gjennom folks intensjoner når de kommer til meg i virkeligheten. Skal jeg være hyggelig og snakkesalig, eller bør jeg avslutte samtalen så fort som mulig?

– Selv om flere og flere kommer og roser meg, venter jeg alltid på at det skal komme en bemerkning som skammer eller nedverdiger meg. Det er vanskelig å finne ut om menn virkelig vil ha meg eller om det er en skjult baktanke.

Les også (+): Jeg trodde jeg fortjente å bli hånet av mannen min

Holdt hemmelig i forholdet

Selv om Helene for tiden er singel og dater, var hun for to år siden i et fast forhold.

– Jeg ble kjent med ham under koronapandemien, så vi hadde egentlig ikke muligheten til å leve et normalt sosialt liv. Derfor var vi veldig intense sammen, og vi ble kjent på rekordtid. Det var bare han og meg som gjaldt, og jeg har aldri vært så forelsket.

Det tok derfor ikke lang tid fra de møtte hverandre til de kalte seg kjærester, og Helene tilbrakte mye tid hjemme hos kjæresten, som den gang fortsatt bodde hos moren.

Helene fikk imidlertid en sterk følelse i magen av at svigermoren ikke var like begeistret for Helene som sønnen.

– Moren hans kom ofte med kommentarer der jeg tenkte for meg selv, hadde vi et problem? Hun kommenterte høyden min på en litt nedlatende måte, og hun spurte mye om hvorvidt kortvoksthet var arvelig.

– Hun sa til og med at hun ikke trengte barnebarna, og at hun hadde det vanskelig for å dele sønnen sin med meg. Ekskjæresten min var flink til å si at hun ikke mente noe alvorlig med det, men jeg satt alltid igjen med en merkelig følelse i kroppen.

HEMMELIG: Helene opplevde å bli holdt hemmelig for familien til kjæresten sin. Han ønsket heller ikke å dele noe særlig om dem på sine sosiale medier.
HEMMELIG: Helene opplevde å bli holdt hemmelig for familien til kjæresten sin. Han ønsket heller ikke å dele noe særlig om dem på sine sosiale medier. Foto: Privat

Etter å ha datet noen måneder, reiste de til Paris sammen, og her delte Helene flittig bilder av turen på sosiale medier, i motsetning til kjæresten. Hun ble litt overrasket over at han ikke gjorde det, for de var tross alt på ferie i kjærlighetens by.

– Han la vanligvis ut mange bilder fra hverdagen sin, så det var rart at han ikke gjorde det i Paris av alle steder. Det var spesielt sprøtt at han ikke hadde lagt ut bilder av meg ennå, nå som vi hadde vært sammen så lenge.

– I løpet av ferien begynte jeg også å legge merke til at han la på telefonsamtaler når jeg kom inn i rommet, forteller hun.

I sin forelskelse la Helene vidunderet på hylla, men det kom tilbake da de kom hjem til Danmark.

Her spurte Helene kjæresten om det ikke var på tide å møte resten av familien, inkludert faren.

– Da jeg spurte om å få møte faren hans, fortalte han meg på alvor at han ikke var klar for at jeg skulle møte ham, og at han kanskje aldri ville bli det. Han sa at faren hans var veldig dømmende, og han var redd for hva faren ville tenke hvis han fant ut at vi var sammen.

– Når jeg ser tilbake, burde jeg ha gått ut av forholdet, men jeg var så glad i ham og prøvde å forstå ham. Jeg syntes veldig synd på kjæresten min og tenkte at det måtte være veldig vanskelig for ham. Jeg forsømte min egen magefølelse fullstendig og aksepterte situasjonen.

Kjæresten innrømmet også at han ikke hadde delt bilder av Helene fordi faren faktisk ikke visste at han hadde en kjæreste. Han hadde fortalt faren at han var i Paris med en venn.

– Kort sagt, jeg fikk ikke møte faren til kjæresten min, i frykt for at han ikke kunne forstå hvordan han kunne være sammen med en som meg. Han ble rett og slett flau over meg.

Levde ikke opp til kjærestens standarder

Helene forteller om en hendelse da han virkelig såret henne.

Han tok hendene hennes og plasserte henne stående foran seg.

– Han så meg dypt inn i øynene og fortalte at han lenge hadde tenkt på om jeg faktisk levde opp til kravene han hadde til en kjæreste. Han hadde en veldig spesifikk idé om hvordan en kjæreste skulle se ut, og den kvinnen var ikke meg, forteller Helene og fortsetter:

– Han tvilte også på om jeg levde opp til standardene han og familien hadde for hva kjæresten hans skulle være. Han sa at jeg sannsynligvis ikke var god nok for ham.

Ordene som kom ut av munnen hans fikk Helene til å krype, men han holdt øyekontakt og nusset hendene hennes kjærlig. Han trøstet henne samtidig som han såret henne.

– Jeg var dum og naiv da, for jeg ble ikke sur i det hele tatt da han sa det. På den annen side var jeg virkelig knust over at jeg ikke levde opp til kravene hans. Jeg var redd han skulle slå opp med meg, så jeg ble veldig lettet da han sa at han fortsatt elsket meg, sier hun.

– Jeg hadde ingenting å bekymre meg for, tenkte jeg. Nå ser jeg at jeg burde ha gått, legger hun til.

Les også: Anja (44): – Det er som elektriske støt i hodet

Etterdønningene av hjertesorg

Det var først flere måneder etter den nevnte episoden at hun og kjæresten slo opp. Helene fant ut at hun ikke var den eneste kvinnen i livet hans.

– En dag, da jeg lånte datamaskinen hans, fant jeg samtaler han hadde med en annen jente. Det var veldig tydelig at hun ikke visste om meg. Der kunne jeg lese, svart på hvitt, at all frykten jeg hadde gjemt inni, faktisk var berettiget, sier Helene.

Da Helene konfronterte ham med det, børstet han det av seg. De skilte lag og senere fant hun ut at utroskapen ikke var et engangsshow. Det var mange flere jenter involvert.

– Jeg var ulykkelig i et helt år etter at vi slo opp. Når jeg tenker på det, tror jeg ikke det var sorg for en jeg elsket, men mer sorg for å ha mistet meg selv, og å ha latt ham behandle meg slik han gjorde.

Opplevelsen har gjort det vanskelig for Helene å tro på at en fyr kan elske henne uten at skam, løgner eller fiasko er involvert.

– Ikke bare hadde jeg tillitsproblemer etterpå, jeg ble også ekstremt selvbevisst på et mye høyere nivå enn jeg vanligvis var. Jeg vet at jeg ikke ser ut som alle andre, men det var ikke noe jeg vanligvis tenkte på i hverdagen. Plutselig ble det noe jeg hele tiden tenkte på og var lei meg over, sier hun og fortsetter:

– Selvbildet mitt ble plutselig fullstendig endret fordi jeg ble konfrontert med høyden min gjennom hele forholdet.

BEKYMRET: Etter at Helene har opplevd mye ubehag i tidligere forhold, er hun bekymret for guttenes intensjoner med henne. Hun ønsker å bli likt for den hun er: - Høyden min definerer ikke meg, sier hun.
BEKYMRET: Etter at Helene har opplevd mye ubehag i tidligere forhold, er hun bekymret for guttenes intensjoner med henne. Hun ønsker å bli likt for den hun er: - Høyden min definerer ikke meg, sier hun. Foto: Privat

Alle hennes erfaringer med dating og forhold har gjort henne nervøs for hva folks intensjoner egentlig er.

Derfor har hun blitt veldig bevisst på å raskt finne ut om gutta vil ha hele pakken når de blir sett sammen med henne - Om de synes hun er nok som hun er.

Ved å tilbringe tid med menneskene som elsker henne, har Helene gjenoppbygd sin egenkjærlighet og troen på at den rette venter der ute et sted.

– Det siste året har jeg lært å sette høyere standarder for mennene jeg slipper inn i livet mitt, og jeg har lært viktigheten av å sette grenser. Jeg skal aldri igjen la en fyr diktere hvordan jeg føler meg. Jeg vil aldri igjen føle meg mindre verdifull i et forhold på grunn av høyden min, fordi det definerer ikke hvem jeg er, avslutter Helene.

Denne saken ble første gang publisert på alt.dk.

Denne saken ble første gang publisert 30/04 2024, og sist oppdatert 30/04 2024.

Les også