Fire punkter for bedre søvn

Dette er sjekklista du bør følge på soverommet.

God søvnkvalitet er viktig for helsa.
God søvnkvalitet er viktig for helsa. Foto: (Foto: Colourbox)
Publisert

(SIDE2): God søvn handler ofte om et tilpasset godt sovemiljø, mener forfatter av boka  The Sleep Revolution, Arianna Huffington, og psykolog ved UCLA, Jennifer Martin.

Huffington forteller at søvn handler mye om et søvnvennlig miljø på soverommet, men også enkle rutiner som å ta på seg en pyjamas.

  - Det er som om hjernen min endrer fokus når jeg tar på meg pyjamas. Det er et signal til kroppen om at det er på tide å slappe av, sier hun til Huffington Post.

LES OGSÅ: Forskning: Kvinner trenger mer søvn enn menn

Hun mener også at det å reise lett kan forstyrre søvnrytmen.

 - Ikke noe kan ødelegge søvnen mer enn å reise. Jeg er besatt av å prøve å gjøre flyreisene mer søvnvennlige. Jeg reiser så mye  og har over tid lært meg at forberedelse er viktig. Øyemaske, lydtette øretelefoner, ørepropper, urtete og nakkepute er alltid med.

(Artikkelen fortsetter under)

(function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0], p = (('https:' == d.location.protocol) ? 'https://' : 'http://'), r = Math.floor(new Date().getTime() / 1000000); if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement(s); js.id = id; js.async=1; js.src = p + "www.opinionstage.com/assets/loader.js?" + r; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'os-widget-jssdk'));

LES OGSÅ: 7 apper som redder småbarnsforeldre

De fire viktigste punktene

 - Mine pasienter klager ofte over dårlig søvnkvalitet relatert til faktorer i sovemiljøet, sier Jennifer Martin.

I Huffington Post deler hun sine beste tips til bedre søvn og har satt opp fire punkter som de aller viktigste.

1. Lys

Det bør være så lite lys som mulig. Lys undertrykker frigivelse av søvn hormonet melatonin og dersom soverommet er for lyst kan det ta lenger tid å sovne. Sørg også for at du ikke blir eksponert for blått lys rett før du legger deg, så dropp Ipad på sengekanten.

2. Bråk

Før du har sovnet helt inn kan søvnen lett bli avbrutt av lyd og bråk, Når søvnen er dypere skal det mer til før du våkner av bråk. Finn ut hvor lydene kommer fra dersom dette er et problem for deg. Kanskje trenger du vinduer som er bedre lydisolert og kan stenge ute lyd og bråk fra gaten? Må partneren opp før deg om morgenen, kan det være lurt at vedkommende gjør seg klar et annet sted enn på soverommet.

3. Temperatur

Hvilken temperatur du liker å sove i er personlig. Studier viser at de fleste av oss liker en temperatur mellom 17 og 20 grader, mens en temperatur på over 29 grader kan gi urolig søvn.

4. Senga

Komfort har betydning! Særlig for de som kan ha smerter når de sover. Invester i en god madrass, bruk puten slik at du ligger i en god sovestilling og juster sengetøy etter temperatur. Dersom du mistenker at du er sensitiv for noen typer stoffer eller fyllstoff i dyner eller puter, så bytt dette ut for å sjekke om du kan være allergisk. Dersom du reagerer kan du få pusteforstyrrelser og kløende hud som kan gjøre at du våkner i løpet av natta.

Denne saken ble første gang publisert 19/06 2016.

Les også