Estetisk tannbehandling

Dette gir deg hvite tenner

Vink farvel til gule tenner med disse rådene.

KORREKT MUNNHYGIENE: Pusser du ofte nok, lenge nok og «riktig»?
KORREKT MUNNHYGIENE: Pusser du ofte nok, lenge nok og «riktig»? Foto: FOTO: Colourbox
Sist oppdatert
HJELP: Mange kan trenge veiledning av tannlegen, enten det gjelder bruk av tanntråd, tannstikker eller munnskyllevann.
HJELP: Mange kan trenge veiledning av tannlegen, enten det gjelder bruk av tanntråd, tannstikker eller munnskyllevann. Foto: Illustrasjonsfoto: Thinkstockphotos

Stress, røyking, dårlig kosthold, slurvete tannhygiene og ikke minst slitasje som kommer med alderen, setter sine spor.

Emaljen blir tynnslitt, tennene blir misfarget og plomber slitte. Dårlig vedlikehold kan også føre til betennelser, sykt tannkjøtt, og i verste fall kan tenner løsne.

- Dagens trend tilsier sunnhet i sjel og kropp, også tenner. Den naturlige emaljen er kroppens desidert hardeste vev. Et smykke midt i munnen, midt i ansiktet. Et hvitt naturlig smil er noe vi alle ønsker oss, men dessverre er det slik at naturlig emalje er utsatt for skader - karies, tanngnisseskader, slitasjer og syreskader, sier tannlege Lillian P. Hajdu ved Majorstuen tannlegesenter i Oslo, ekspert på Doktoronline.no..

Tannbleking er også den vanligste behandlingen i dag.

- Blekemidler er ikke sure, men svært basiske. Karbamidperoksyd eller hydrogenperoksyd blir benyttet oftest. Dette etser ikke på emaljen eller skader den, men fjerner den organiske misfargingen som er de mørke matstoffene vi har i oss, så som mørke bær, frukt, grønnsaker, kaffe, te, rødvin og så videre, sier Hajdu.

Tannbleking mest populært

Tenner som ikke kan blekes

  • Bleking virker ikke på svært syreskadede tenner med tynn eller ingen emalje. De gule områdene må først dekkes av en hvitere plast, før man bleker resten av emaljen.
  • Bleking virker heller ikke på slitte tenner som følge av tanngnissing eller tannbørsting.
  • Bleking virker ikke på tenner med traumeskader. Disse tennene fremstår som "tette " i fargen og er gjennomgående gule og ikke mottagelige for bleking.
  • Hvite flekker på emaljen (utviklingsforstyrrelser) er heller ikke så mottagelig for blekprosesser.

Kilde: Tannlege Lillian P. Hajdu

Bare merk at det kun er emaljen som påvirkes av tannbleking, ikke dentinet som er en tannsubstans som ligger under emaljen. Dentinet er gulere og lar seg ikke bleke, sier hun.

- Bleking av emaljen er en svært gjennomprøvd metode som har fungert i over 10 år. Bleking skader ikke tannemaljen dersom man bruker rikig metode veiledet av tannlege eller tannpleier, understreker Hajdu.

Tannlegen anbefaler metoden hjemmebleking, men utført i samråd med en tannpleier.

- Man skal passe seg for å kjøpe tannblekingsprodukter som er generelt tilpasset den enkelte, og det unngår man dersom man kjøper produkter via tannlegen. Dette for å unngå at man søler mye av blekemiddelet, svelger det, lar det ligge unødvendig på tannhalser og utover tannkjøttet, sier hun.

Hjemmebleking er å foretrekke fordi det gir best resultat over lengre tid. Det er også mest skånsomt, og til og med det rimeligste alternativet.

Hjemmebleking kan gjentas ved behov, ettersom du har settet hjemme og kjøper mer blekemiddel hvis du røyker eller får lett misfarging.

- Med hjemmebleking styrer du også selv hvor hvite du vil ha tennene, du slutter ganske enkelt når du er fornøyd selv, sier Hajdu.

Viktig munnhygiene

HVITT: Vi er mange som drømmer om et blendende hvitt smil. Det er mulig å få det til med litt innsats.
HVITT: Vi er mange som drømmer om et blendende hvitt smil. Det er mulig å få det til med litt innsats. Foto: Illustrasjonsfoto: Thinkstockphotos

Men for å holde tennene hvite, hele og pene, gjelder det å passe på munnhygienen - også etter tannbleking.

Slik pusser du riktig:

  • Tenk at du skal pusse systematisk!
  • Begynn fra en side og puss utsiden, venstre side, høyre, foran - tell sakte til ti inni deg ved hvert område du pusser. Fortsett på samme måte med alle tyggeflatene, på innsiden på ganesiden, bak fortennene og alle innsider inn mot tungen og ganen.
  • For å unnngå for hardt trykk med børsten, hold tannbørsten i et pinsettgrep! Plakket er nemlig mykt og det kreves derfor ikke så hardt trykk.
  • Man bør også veksle mellom å holde børsten i høyre og venstre hånd, noe som også kan skape ulikt trykk.
  • Rundt og rundt-bevegelser gir tilsvarende fin variasjon.
  • Det fine med den elektriske børsten er at den føres veldig forsiktig over tennene.

- Mange pusser ikke tennene ofte nok, eller tilstrekkelig lenge. Pusser man for kort kan det bli både tannkjøttbetennelser, tannsten og hull. Pusser man for lenge og for hardt kan tannkjøttet trekke seg oppover røttene på tannen og man kan pusse seg inn store hakk i røttene. Dette er et vanlig problem, ifølge Hajdu.

Disse hakene oppstår fordi rotoverflaten som eksponerer seg ved tannkjøttet er mye mykere enn emaljen. Dermed går hårene på tannbørsten inn langs tannkjøttkanten og lager børsteskader i form av store spor på tannkjøttet.

- Men det er ikke så lett å finne balansen når det gjelder hvor lenge eller hvordan man bør pusse tennene, sier tannlegen.

- Man skal derfor være veldig systematisk i hodet sitt og tenke at man begynner fra en side, på utsiden og teller til ti sakte inni seg, på hver side. Man pusser høyre og teller til ti, foran og teller til ti og den andre siden og teller til ti. Slik fortsetter man med de andre områdene, sier Hajdu.

- Mange pusser litt tilfeldig mens de står og tenker på noe annet. Kliniske forsøk viser at når folk står og pusser foran et speil så tar man hundre ganger på et sted, to-tre ganger på det andre stedet også går man tilbake igjen til godsiden. Det kan gjøre store skader, understreker hun.

Hajdu forteller også at det også er mange som kan trenge veiledning av tannlegen, enten det gjelder bruk av tanntråd eller tannstikker, munnskyllevann og så videre.

Tannkroner er kurant i dag

I dag er det også mulig å erstatte emalje, med tannkroner som i dag ser naturlige ut.

- Bare vær klar over at tannkroner lager irreversible skader på tannen. Nesten hele den synlige delen av tannen må jo slipes ned til en liten tapp, så derfor er tannbleking et bedre alternativ, så langt det er mulig, understreker tannlegeekspert Lillian P. Hajdu.

8 råd for god munnhelse

1. Puss tennene morgen og kveld. Ikke slurv, men børst systematisk på alle flater. Bruk gjerne elektrisk tannbørste.

2. Bruk av tanntråd eller tannstikker er like viktig som tannpuss. Fjern bakteriebelegget som ligger på tannflatene i mellomrommet mellom tennene daglig.

3. Før tanntråden med sagende bevegelser: Ned langs den ene tannen og opp langs den andre. Pass på så du ikke "s kjærer" i tannkjøttet.

4. Bruker du tannstikker, gnir du den mot flatene mellom tennene.

5. Bruk gjerne også en liten «flaskekost» (fås på apotek) mellom tennene der du ellers ikke kommer til med tannbørsten.

6 Har du vondt i tannkjøttet, masserer du det der det er ømt.

7. Gå til tannpleier/tannlege jevnlig, gjerne to ganger i året, men minst én gang.

8. Lev sunt og unngå røyking.

Kilde: Professor Ingar Olsen, professor ved Institutt for oral biologi, Universitetet i Oslo (UiO)

Tannkroner er ellers aktuelt når flere tenner er veldig dårlige, har forfalt, knust eller sprukket og ikke lett kan reddes med en vanlig fylling.

- Det ferdige resultatet skal ikke bare være teknisk og estetisk tilpasset pasienten, men det skal også passe funksjonelt i forhold til andre tenner, bittet og kjevens posisjon i forhold til kjeveleddet. Tennene skal se så naturlige ut som mulig, og det skal være liv i dem, supplerer Hege Rui Sommerset, daglig leder ved spesialistklinikken Perna tanndesign i Moss.

Usynlig regulering

I andre tilfeller med ujevn tannrekke eller ulik plassering av tennene, kreves større behandinger.

- Men enkelte arbeid kan dessuten kvalifisere til refusjon av utgifter, sier Hajdu.

Dersom det er et spørsmål om tannstilling, sendes pasienten ofte til en kjeveortoped.

- Stadig flere tyr til en metode som heter Invisalign, som er en usynlig tannregulering. Det gjeder spesielt voksne pasienter som har skjeve tenner, eller store tannmellomrom, sier tannlege Aril Aarnseth ved Fornebu Tannlegesenter i Oslo.

- Men poenget er ikke at alle skal se like ut. Det viktigste er å bevare den enkelte pasients personlighet, mener han.

Verdt å vite om tannbleking:

  • Intern bleking: Dette gjøres kun av rotfylte tenner og foregår ved at tannlegen putter blekemiddel inni tannen og denne blekes innenfra og ut. Dette er en god velkjent metode. Bør gjøres over en tid, til man er fornøyd. 90 prosent er tilfredse etter kort tid, 1-4 uker, mens 40 prosent blir gulere etter fem-åtte år.
  • Ekstern bleking: Dette er en type bleking som gjøres av vitale tenner og som har liten effekt på rotfylte tenner.
  • Klinikkbleking: Det er ikke bra med lamper, varm ultralyd og så videre, da dette gir bivirkninger. Gir hvitere tenner hos alle som er innenfor kriteriene for bleking, men man kan ikke styre blekingen selv. Blekingen gjøres på svært kort tid med sterkt blekemiddel, og tennene blir gulere innen fire uker. 30 prosent bleker gjerne igjen innen halvannet år. Etter fire-fem år har 50 prosent bleket på nytt.
  • Emaljemikroabrasjon: Her bruker tannlegen saltsyre og pimpesten til og forsiktig vaske emaljen med. Kan slite på tennene og brukes kun ved veldig kraftig misfarging eller flekker.
  • Hjemmebleking (samme effekt av hvithet som klinikkbleking til slutt). Gir best resultat med svakt blekemiddel over lengre tid. Dette er mest skånsomt. Rimeligste alternativ, der det nyeste er en blekingspenn av merket Liquidesmile som bleker tennene gradvis natt etter natt.

Det er anbefalt karbamidperoksyd i de nyere typer blekemidler i styrkene 10-15-20 % dersom man bleker om natten, og 20 -35% til bruk i noen timer på dagen, ifølge tannlege Lillian P. Hajdu.

Her kan du stille doktor Lillian P. Hajdu spørsmål om bleking av tenner eller tannhelse generelt.

Les også:

Seks årsaker til at det gjør vondt i tennene

Dette skjer med amalgamtennene

Sjekk om du bytter tannbørste ofte nok

Slik blir du kvitt dårlig ånde

Denne saken ble første gang publisert 25/09 2012, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også