UBETINGET KJÆRLIGHET:

Linn Tyra traff mannen i sitt liv, Petter. To uker senere fikk de sjokkbeskjeden

Linn Tyra (36) ble stormende forelsket da hun møtte fem år eldre Petter. To måneder senere ble han alvorlig syk.

<b>KJÆRLIGHET: </b>Linn Tyra og Petter giftet seg i 2012. De prøvde å skape så mange oppturer som mulig sammen. Foto: Thea Roverud Rusten
KJÆRLIGHET: Linn Tyra og Petter giftet seg i 2012. De prøvde å skape så mange oppturer som mulig sammen. Foto: Thea Roverud Rusten
Sist oppdatert

Den 3. desember 2005 er Petter Bang fra Gausdal på et utested i Lillehammer for å feire 24-årsdagen sin.

Linn Tyra Sveen Bye fra Fetsund er 19 år og studerer til vernepleier på høgskolen på Lillehammer. Denne kvelden har hun vært på 80-talls­party. Hun er i festhumør og vil ikke avslutte lørdagskvelden riktig ennå.

Hun går til utestedet der Petter feirer bursdag. De to har aldri sett hverandre før, men så fort de kommer ut på dansegulvet oppstår det en gnist. De ler og flørter til utestedet stenger. Før de går hver til sitt, utveksler de mobilnummer.

Linn Tyras hjerte banker litt ekstra de neste dagene. Hun håper Petter vil ringe. Det gjør han. Og inviterer Linn Tyra på middag hos ham i Gausdal.

«Jeg kan kjøre og hente deg», tilbyr venninnen.

Linn Tyra takker ja. Hun bruker ekstra lang tid på å stelle seg, men vil ikke virke for pyntet heller. Det viser seg at Petter er utdannet kokk, selv om han har en annen jobb nå. Han serverer den beste biffen Linn Tyra har smakt.

<b>STYRKE:</b> For Linn Tyra betyr naturen mye, her kan hun få utløp for alle slags følelser.
STYRKE: For Linn Tyra betyr naturen mye, her kan hun få utløp for alle slags følelser.

Etter den kvelden er de to sammen så ofte som mulig. Begge er stormende forelsket, og det tar ikke lang tid før de begynner å planlegge en fremtid sammen.

Les også: (+) En fredag får foreldrene til Thale Angela (2) sjokkbeskjeden: – Den mest grusomme helgen i vårt liv

En uventet telefon

To måneder senere er Linn Tyra hjemme på Fetsund for å feire tantes bursdag. Det er en kald februarlørdag, men det er hyggelig å se familien igjen. Da ringer kjæresten.

«Jeg fikk et epilepsianfall på fotballbanen, og de har funnet en svulst i hodet mitt», forteller Petter.

Tantes bursdag går sin gang, men Linn Tyra har tankene sine hos Petter.

Da hun dagen etter kommer tilbake til Lillehammer, blir Petter kjørt hjem til henne. Selv har han mistet førerkortet. Petter har med seg en stor dosett, Linn Tyra kjenner igjen mange av tablettene.

«Vi har kjent hverandre så kort. Du trenger ikke å være med på denne reisen», sier Petter.

<b>TROFAST:</b> Det var aldri noe alternativ for Linn Tyra å forlate kjæresten, selv om han ble alvorlig syk etter bare to måneder. Foto: Thea Roverud Rusten 
TROFAST: Det var aldri noe alternativ for Linn Tyra å forlate kjæresten, selv om han ble alvorlig syk etter bare to måneder. Foto: Thea Roverud Rusten 

Aldri et alternativ å forlate ham

For Linn Tyra er det aldri noe alternativ å forlate ham. De blir enige om å leve etter mottoet «Sammen er vi sterke», som Linn Tyra senere får tatovert på underarmen.

To uker etter epilepsianfallet sitter Petter og Linn Tyra i en taxi. De har fått pasienttransport til Ullevål sykehus, der Petter skal opereres. Nevrologen ringer da operasjonen er ferdig. Linn Tyra får rom på sykehushotellet, Petter ligger på intensiven de første dagene etter operasjonen, deretter kan de dele rom.

To senger inntil hverandre, men ikke slik det skulle ha vært. Petter behandles med stråling og cellegift. Linn Tyras familie er ofte sammen med henne på Ullevål.

Våren og sommeren går. Da behandlingen er ferdig, venter samtalen hos legen. Det er varmt, og legen har åpnet den hvite frakken.

«De fleste får tilbakefall, men det finnes noen unntak», sier han.

En sykepleier blir hos det unge paret og tar vare på dem før de forlater sykehuset. Det kjennes trygt å ha henne der.

«Du må være unntaket», sier Linn Tyra til Petter.

De velger å tro det er sant.

Les også (+): Datteren min var så forskjellig fra meg. Kunne noen ha ha gjort et bytte på fødeavdelingen?

Symptomer på hjernesvulst hos voksne

  • Hodepine kan komme gradvis, og er hos noen mest uttalt om morgenen.
  • Kvalme og brekninger kan ofte følge hodepinen.
  • Nevrologiske utfallssymptomer er tap av en eller flere funksjoner som styres fra området hvor svulsten ligger. Dette kan være symptomer som taleproblemer, synsfeltutfall, hukommelsesvansker, halvsidig lammelse, svimmelhet eller balansevansker. Symptomene oppstår gradvis og forverres oftest over tid.
  • Epileptiske anfall er ofte det første symptomet hos mange med hjernesvulst.
  • Hormonforstyrrelser kommer av at svulsten ligger i eller i nærheten av hypofysen. Hypofysen produserer en rekke hormoner.

    Kilde: kreftforeningen.no - les mer om sykdommen her

Et nesten normalt liv

Petter er sliten etter behandlingen, men kommer seg gradvis. Kontrollene blir etter hvert færre. Legene registrerer ingen vekst av svulster.

Linn Tyra og Petter tenker at de fikk en tøff start. Det at de taklet året 2006 sammen, er et bevis på den sterke kjærligheten de deler. Petter får tilbake førerkortet, de kjøper enebolig i Gausdal og planlegger å stifte familie.

Petter jobber på tomten, hugger trær og står på. Han er en tusenkunstner på kjøkkenet og skjemmer bort samboeren med deilig mat. Han lærer henne å lage verdens beste waldorfsalat. De reiser på ferier både i Norge og til blant annet Bulgaria og Hellas.

Petter er en ivrig golfspiller, og han begynner å bli god. Dessuten er han fotballsupporter og går ikke glipp av en eneste TV-kamp når favorittlaget Manchester United spiller. Paret setter mer pris på normale hverdager enn de fleste andre.

<b>MINNER:</b> Linn Tyra er glad for gode minner og bilder som hun har fra tiden sammen med Petter.
MINNER: Linn Tyra er glad for gode minner og bilder som hun har fra tiden sammen med Petter.

I mai 2011 drar Petter på fotballtur til England med broren og nevøen sin. Høsten samme år arrangerer Linn Tyra og Petter en fest hjemme. Da Petter begynner å kaste opp, lurer Linn Tyra på hvorfor.

Hun tror ikke han har drukket spesielt mye. Petter er blek og ser ikke bra ut. Da Petter blir undersøkt på sykehuset, viser det seg at kreften er tilbake i hodet hans.

Les også: Annes hemmelighet ble avslørt etter 40 år

Den verste beskjeden

Nå blir det nye runder med operasjoner og cellegift mot hjernesvulsten. Han kommer seg aldri helt mellom hvert tilbakefall, som han får både i 2012, 2013 og 2014.

Linn Tyra er sammen med kjæresten så mye hun kan. Paret prøver å skape så mange oppturer som mulig, og gifter seg i 2012. De reiser på turer når Petter er frisk nok, og de kjøper hunden Viski.

«Uten deg hadde jeg ikke levd», sier Petter takknemlig.

Paret selger huset i Gausdal og kjøper rekkehus på Bjørkelangen, der er de nærmere hennes familie. Alle vil så gjerne hjelpe, men det er lite de får gjort. Bortsett fra å være der, også for Linn Tyra. Petter klager aldri, men begynner å bli sliten og lei.

Han orker ikke ta den nødvendige praten med legen i 2015 og gir Linn Tyra fullmakt. Hun får med seg en venninne til sykehuset. Tankene vingler mellom håp og sorg. Da legen har lukket døren bak dem, og venninnene har satt seg, spør Linn Tyra:

«Kommer han til å dø?»

«Ja, men vi vet ikke når», svarer legen alvorlig.

Det er tungt å formidle beskjeden til Petter, som fremdeles forholder seg rolig. Linn Tyra merker at den virkelige kjæresten hennes forsvinner mer og mer. Petter er ikke seg selv lenger, og våren 2016 kan han ikke lenger bo hjemme sammen med henne.

Han får en liten leilighet på Aurskog sykehjem, der Linn Tyra får egen nøkkel. Familie og venner kommer ofte på besøk. Linn Tyra kjøper påskeegg til mannen sin. Hun fortsetter å skape så gode stunder for ham som mulig.

Les også: Ingen forstår hva som er galt med Viola. Da mamma ser et innlegg på Facebook, faller brikkene endelig på plass

<b>HUND:</b> Linn Tyra takker hunden Viski for at hun kom seg ut på tur hver dag etter at Petter døde.
HUND: Linn Tyra takker hunden Viski for at hun kom seg ut på tur hver dag etter at Petter døde.

Rolig farvel

Linn Tyra, hennes foreldre og besteforeldre er sammen med ham 13. april 2016. Petter ligger i sengen. Det går mot kveld, og det er helt mørkt utenfor vinduet i Petters leilighet. Mørkt og stille.

Linn Tyra forstår at Petter er i ferd med å dø. Timene går, og foreldrene drar. Besteforeldrene sitter sammen med Linn Tyra.

<b>MOTTO:</b> Etter at Petter døde, fikk Linn Tyra tatovert på underarmen deres felles motto: Sammen er vi sterke.
MOTTO: Etter at Petter døde, fikk Linn Tyra tatovert på underarmen deres felles motto: Sammen er vi sterke.

«Nå blir det stille», sier mormor.

Linn Tyra vil ikke godta døden, hun slår Petter i brystet og trekker så hardt i snora at hun røsker den ut av veggen. Hun er rasende på sykepleieren som kommer med stetoskopet.

«Få det bort, han puster ikke mer», roper hun og enser ikke selv alle de stygge ordene som renner ut av henne.

Linn Tyra blir hos Petter til langt på natt. Da er han stelt og ser fredfull ut. Morgenen etter tar hun et rolig farvel med kjæresten og ektemannen sin. Hun planlegger begravelsen ned til minste detalj.

Petter blir begravet i golfklær og har en golfball med seg i kisten. Hun tar selv på seg et Manchester United-skjerf under seremonien. Linn Tyra er 30 år og enke. Mannen hennes ble 34 år.

«Er det slik livet skulle bli?» tenker hun.

Petter får en grav på kirkegården i nærheten. Dit går Linn Tyra ofte for å snakke med ham. Og gråte. Hun har med blomster og lys. Hun vil aldri glemme sin første store kjærlighet.

<b>NATUR:</b> For Linn Tyra betyr naturen mye, her kan hun få utløp for alle slags følelser.
NATUR: For Linn Tyra betyr naturen mye, her kan hun få utløp for alle slags følelser.

Ny mann i livet

Linn Tyra blir sykmeldt. Hun takker hunden Viski for at hun kommer seg ut på tur. Hun sover lite, har vondt i magen og lever i sin egen boble. Hun vet at hun må ta ansvar for seg selv, og ber om profesjonell hjelp.

Hun har stor nytte av en sorggruppe på Ahus og samtaler med en psykiatrisk sykepleier i kommunen.

Familie og venner er også en stor støtte for Linn Tyra, som lenge skriver blogg og deler bilder. Det er god terapi. Ett år senere er hun tilbake i jobb.

– Egentlig følte jeg at jeg mistet Petter lenge før han døde. Han var ikke seg selv den siste tiden, sier Linn Tyra da vi kommer hjem til henne på besøk.

Les også: Tine (34) opplevde marerittet to ganger: – Jeg gråt masse, og tårene kunne komme helt plutselig og overveldende

Linn Tyra sørget, men hun bestemte seg fort for å leve med sorgen, ikke i den.

– Høsten 2016 oppdaget jeg sjekkeappenes verden, sier Linn Tyra og ler.

Hun ville prøve, og det ble kjapt full klaff.

– Det var kanskje litt spesielt å presentere seg som en 30 år gammel enke. Da det ble match, var jeg ærlig fra første stund. Han ble heldigvis ikke skremt, og nå er det oss to og Viski.

En ny kjæreste måtte imidlertid akseptere Petter som en del av livet. Det gjør samboeren hennes.

– Har du nok gravlys? Kan han spørre når de er i butikken.

Slik omtanke rører Linn Tyra. Hun kan fremdeles gråte av minner ved en spesiell sang, et verktøy Petter pleide å bruke, eller det dukker opp andre ting. Hun vet at når sorgen banker på, kan hun velge om det passer eller ikke.

Hun og samboeren har det godt sammen.

– Jeg er ikke skapt for å leve alene. Det å gi og få kjærlighet er enormt viktig for meg.

Denne saken ble første gang publisert 03/02 2022, og sist oppdatert 03/02 2022.

Les også