Kjell lagde middag da alt gikk i svart:

Kjell (58) laget middag da alt gikk i svart: – Barna reddet meg

Pappa Kjell (58) lå på kjøkkengulvet, bevisstløs og blodig. Da gjorde barna hans det de hadde lært i speideren. De reddet meg, sier han.

<b>GOD LÆRDOM:</b> Meli og Mandus fikk nytte av det de hadde lært seg i speideren.
GOD LÆRDOM: Meli og Mandus fikk nytte av det de hadde lært seg i speideren. Foto: Per-Ola Ohlsson
Sist oppdatert

Det har gått litt tid siden den dramatiske hendelsen da Meli (10) og hennes lillebror Mandus (8) fant sin pappa Kjell Johansson bevisstløs på kjøkkengulvet.

Begge barna satt og så på TV da de hørte et dump fra kjøkkenet og deretter en dunkende lyd. Meli løp inn for å se hva som hadde skjedd, og synet som møtte henne, kunne ha skremt hjertestans på de fleste.

– Pappa lå på magen på gulvet i kramper, forteller Meli.

Krampene gjorde at Kjell dunket hodet i gulvet.

– Det var skummelt siden han var blodig i hele ansiktet og øynene hans rullet, forteller Meli mens vi er hjemme hos familien i Lysekil i Sverige.

Fikk snudd ham

Meli viser hvordan pappaen deres lå på kjøkkengulvet, og hvor hun og lillebroren hennes satt mens de ventet på ambulansen.

– Jeg fikk snudd pappa, men jeg klarte ikke å legge ham i stabilt sideleie. Så løp jeg ut i baderommet og hentet håndklær, slik at jeg kunne tørke bort blodet i ansiktet hans, sier Meli.

– Samtidig holdt jeg øye med pappa og sjekket at han pustet, forteller lillebroren hennes.

Mammaen deres, Eva-Marie Leander (47), smiler og tørker bort en tåre av stolthet da barna forteller om den dramatiske hendelsen.

I dag er Kjell frisk, og det kan han takke barna sine for. I stedet for å bli grepet av panikk, handlet de helt riktig da de fant ham på gulvet, og Meli prøvde til og med å starte med hjerte- og lungeredning.

– Det siste jeg husker før jeg mistet bevisstheten, var at jeg holdt på å lage middag, forteller Kjell.

Les også: Camilla ble merket for livet av ulykken, men Henrik har stått ved hennes side i tykt og tynt

Brakk nesen

Det var en mandag i vinter at Kjell på uforklarlig vis falt om på kjøkkenet hjemme i huset utenfor Lysekil i Sverige.
Eva-Marie hadde kveldsvakt på bakeriet hvor hun jobber.

– Jeg holdt på å lage kjøttboller, og jeg hadde nettopp laget ferdig kjøttdeigen da alt ble svart, forteller Kjell, som er kokk i en barnehage.

Han har selv ingen erindring av hva som skjedde, men tydeligvis hadde han falt lang som han var i kjøkkengulvet med ansiktet først. Da barna fant ham, lå han på magen med armene utstrakt bakover, noe som tyder på at han ikke hadde rukket å ta seg for da han falt.

– Jeg brakk nesen da jeg slo hodet i gulvet, og krampene jeg hadde, gjorde at jeg bet meg i leppene og tungen. Det var derfor jeg blødde så kraftig fra ansiktet og munnen.

<b>HEIAGJENG:</b> Det var her på kjøkkenet at pappa Kjell falt om.
HEIAGJENG: Det var her på kjøkkenet at pappa Kjell falt om.

Da Meli kom løpende til kjøkkenet med Mandus rett bak, innså hun raskt at hun måtte tilkalle hjelp. Hun startet med å ringe mammaen min.

Vanligvis pleier ikke Eva-Marie å ha mobiltelefonen på seg når hun arbeider.

– Heldigvis hadde jeg glemt å legge den fra meg denne dagen. Og det var flaks at det ikke var noen kunder i butikken da jeg fikk beskjeden, forteller hun.

– Meli skrek at pappa lå på gulvet og hadde kramper, og at det kom blod.

Eva-Marie forsto at noe alvorlig hadde hendt, spesielt da datteren ba henne ringe etter ambulanse og komme hjem så fort som mulig.

– Jeg trodde først at Kjell hadde fått en hjerteinfarkt. Han gjennomgikk en bypass­operasjon for syv år siden, men da Meli fortalte at han hadde kramper, ble jeg enda mer redd. Da fryktet jeg at det kunne være et slag.

Les også: Rune Kenneth (39) fikk uforklarlige smerter i nakken – nå må de leve livet i en annen versjon

– Kom blod ut av munnen

Eva-Marie ba en kollega passe butikken mens hun ringte 113, deretter kjørte hun hjem så fort hun kunne.

Hun snakket med Meli under den 20 minutter lange kjøreturen. Hun ba datteren sin kontrollere Kjells puls og pust.

– Jeg havnet i kø bak seks biler og våget ikke å kjøre forbi. Men plutselig hørte jeg en mannsrøst i bakgrunnen i telefonen. Da forsto jeg at ambulansen hadde kommet frem, og at Meli og Mandus hadde fått hjelp til å ta hånd om Kjell, og da kunne jeg slappe av litt.

Meli visste at man skal forsøke å legge bevisstløse personer i stabilt sideleie for å lette pustingen.

Det har hun lært seg i speideren, som både hun og Mandus går i.

– Men det var ikke så lett for henne å snu meg. Jeg veier 85 kilo, sier Kjell.

Meli forsøkte til og med gi pappaen sin hjerte- og lungeredning.

<b>ALLTID BEREDT:</b> Meli og Mandus er ivrige speidere.
ALLTID BEREDT: Meli og Mandus er ivrige speidere. Foto: Per-Ola Ohlsson

– Jeg har sett på TV hvordan man gjør det, og jeg trykket på hjertet hans, men det eneste som skjedde, var at det kom mer blod fra munnen hans, forteller Meli og legger til:

– Egentlig var det rart at jeg fikk det til. Jeg tåler egentlig ikke å se blod. Jeg blir svimmel når jeg gjør det, men jeg var tvunget til å hjelpe pappa.

Les også: Sykepleieren stålsetter seg og gir henne den brutale beskjeden, men Mari bare ler: – Det var det jeg visste!

– Mine helter

Da Eva-Marie kom løpende gjennom ytterdøren, lå Kjell på en båre ved trappen opp til andreetasjen. Mandus satt ved siden av ham.

– Det var da jeg begynte å kvikne til igjen. Jeg hadde vært borte i rundt 20 minutter.

Kjell ble liggende på syke­huset i to døgn og gjennomgikk en rekke undersøkelser. Legene tror ikke at kollapsen har noen sammenheng med hans tidligere bypassoperasjon.

– De sjekket alt uten å finne noen feil. En stund trodde legene at det kunne være epilepsi siden jeg hadde kramper, men de fant ingenting som tydet på det. Sannsynligvis falt jeg om på grunn av et plutselig blodtrykksfall, sier han.

Kjell hadde i en tid kjent seg uvanlig trøtt, og han hadde et par ganger i løpet av høsten hatt lette anfall av svimmelhet.

– Jeg tror at det var fordi jeg hadde sovet dårlig. Nå sover jeg med en vektdyne, og det har gjort at jeg kjenner meg piggere enn på lenge.

Meli og Mandus ble belønnet av ambulansetjenesten med to kinobilletter for sin raske innsats. De fikk også merket for gode gjerninger av sin speidertropp i Lysekil.

– De er heltene mine, sier Kjell og klemmer barna sine.

Les også: Seks timer søvn hver natt kan få alvorlige konsekvenser

Denne saken ble første gang publisert 14/12 2020, og sist oppdatert 14/12 2020.

Les også