Kyssesyke

  • Kyssesyke (mononukleose) er en virussykdom som i all hovedsak skyldes herpesviruset Epstein-Barr (EBV).
  • Gir livslang immunitet.
  • Kyssesyken smitter gjennom kyssing, deling av flasker o.l.
  • Viruset utskilles gjennom spytt i lang tid etter infeksjon, kanskje opptil 1 år.
  • EBV kan også overføres ved blodoverføring.
  • Symptomene i ungdomsårene er slapphet og ofte øyelokkshevelse, deretter faryngitt med tonsillitt, utslett og i noen tilfeller forstørret milt.
  • Kan få forstørrede lymfekjertler, spesielt på halsen, og forhøyde leverfunksjonsprøver er svært vanlig hos unge.
  • Rundt halvparten av unge har ingen symptomer.

(Kilde: www.fhi.no)

- Omtrent 50 prosent av dem som smittes av kyssesyke, får aldri noen symptomer, sier overlege ved infeksjonsseksjonen på Haukeland universitetssykehus, Kristine Mørch.

Mononukleose, bedre kjent som kyssesyke eller kyssesyken, er en lett smittsom sykdom.

Tegn på kyssesyke

- Symptomene ved kyssesyke er vanligvis halssmerte og hovne mandler, hovne lymfekjertler på halsen eller andre steder på kroppen, feber, slapphet samt forstørret lever og milt, sier Mørch.

Hun forteller imidlertid at så mange som 95 prosent av alle voksne har antageligvis vært smittet av kyssesyke uten at de nødvendigvis ble særlig syke, og selv om man selv føler seg frisk, vil man faktisk kunne smitte andre.

Kyssesyke er enkelt å diagnostisere

Den første tiden etter at man blir smittet med kyssesyken, er det vanlig å oppleve influensalignende symptomer.

Når kyssesyken bryter ut, forsterkes disse plagene.

Og selv om ubehaget minner mye om annen halsbetennelse og influensa, vil legen raskt kunne fastslå om det er kyssesyke du lider av.

- Diagnosen stilles med en enkel blodprøve som påviser antistoff mot viruset. Det er helst barn og unge som får kyssesyke, sier Mørch.

Grunnen til dette er at det er denne aldersgruppen som har tettest kontakt med hverandre.

Les mer: Slik oppdager du kjønnssykdom

Kyssesyken kan være dødelig

Dessuten vil omtrent 90 prosent av befolkningen ha utviklet antistoffer mot EBV ved 20-årsalder, og har man først blitt smittet en gang blir de fleste immune mot viruset.

- Noen sjeldne ganger vil kyssesyken gi alvorlige komplikasjoner. Hos noen vil mandlene bli så hovne at man får problemer med å svelge eller puste. Andre kan få hjernebetennelse, lungebetennelse, sprukken milt eller leverbetennelse, sier Mørch.

Hun forteller at menn i meget sjeldne tilfeller har medfødt manglende immunforsvar, og at kyssesyke da kan være dødelig.

Dette kan du gjøre selv:

- Få godt med hvile

- Prøv næringsdrikker hvis du ikke klarer spise vanlig mat.

- Varm og kald drikke kan lindre den vonde halsen.

- Drikk mye hvis du har feber.

- Bruk feber- og smertestillende legemidler ved behov.

- Unngå fysisk aktivitet og trening som kan føre til slag eller press mot magen i omtrent tre måneder. Dette for å unngå sprukken milt.

- Unngå alkohol så lenge leververdien i blodprøven er forhøyet.

- Pass på å ikke smitte andre. Unngå å kysse, samt å dele flaske eller glass med andre mens du er smittebærende.

OBS: Du bør unngå bruk av legemidler med paracetamol dersom leververdiene i blodprøven din er forhøyet. Bruk i stedet legemidler med ibuprofen.

Kilde: Apotek 1

Ta det med ro

Det finnes ingen medisiner som dreper viruset.

- Antibiotika som man ofte gir ved halsbetennelse, har ingen effekt siden kyssesyke skyldes et virus. Tvert imot vil pasienter med kyssesyken ofte få et karakteristisk utslett hvis de behandles med antibiotikumet ampicillin, forteller Mørch.

Blir du smittet av kyssesyke kan du, med andre ord, ikke gjøre stort annet enn å vente på å bli frisk.

Hvile og ro er svært viktig i den akutte sykdomsfasen, og man må unngå trening og voldsom lek så lenge milten er forstørret.

Dette for å unngå risiko for skade på milten. Man bør også holde seg unna alkohol så lenge leveren er påvirket av viruset.

Kyssesyke kan bli kronisk sykdom

- Sykdomsperioden, og da spesielt utmattelsen, varierer fra én uke til et halvt år. I noen tilfeller kan pasienten være plaget med kronisk utmattelse eller ME i en enda lengre periode, forteller Mørch.

Hun sier videre at vitenskapelige studier har vist at omtrent 10 prosent av pasienter med kyssesyke, får ME.

- De fleste med kronisk utmattelse etter kyssesyke blir friske, men det varierer hvor lang tid dette tar, sier Mørch.

Genetisk disponert

ME er en sykdom som oppstår hos personer som er genetisk disponert.

Dersom man har arvet de genene som disponerer til ME, kan en rekke infeksjoner sette i gang en immunologisk prosess.

- Denne prosessen resulterer i at nervecellene kommer inn i en tilstand der de reduserer forbrenningen av surstoff. Dermed oppstår det forandringer i nervesystemet, sier spesialist i nevrologi Per Egil Hesla.

Utmattelse er en slik forandring, men dette må ikke forveksles med økt søvntrang som forekommer ved narkolepsi.

Les mer: Se om du har bronkitt, bihulebetennelse eller lungebetennelse

Kyssesyke kan føre til andre sykdommer

- Kyssesyke som forårsakes av Ebstein Barr virus, kan gi andre sykdommer i tillegg til ME. De aller fleste infeksjoner kan resultere i ME, men fordi EBV er et virus som har lett for å angripe nervecellene, er det en klarere sammenheng mellom ME og kyssesyken enn mellom ME og andre infeksjoner. Husk imidlertid at ME kun oppstår hos personer med sårbarhet for denne sykdommen, sier Hesla.

Han forteller at ME vanligvis oppstår etter en kraftig og langvarig infeksjon, og at det kan gå fra uker til måneder før diagnosen blir stilt.

Årsaken til at det ofte kan ta tid å få diagnosen, er at mange er slitne etter en infeksjon uten at man kan si at de har ME av den grunn

- Symptomene kan komme raskt eller gradvis, og diagnosen fastsettes ved at andre lignende tilstander blir vurdert av indremedisiner, nevrolog og psykiater, forteller Per Egil Hesla.

img Del på FacebookHelseleksikon: Mononukleose (kyssesyke)

Kilde: Artikkelen er oversatt fra Apple M, ed. The Times Complete Family Health. Hamlyn; 2001 og bearbeidet for norske forhold.

Mononukleose (kyssesyke)

Virusinfeksjon som forårsaker sår hals og forstørrede lymfekjertler.

Årsaker

Mononukleose skyldes et virus som ble oppdaget i 1964, og gitt navnet Epstein Barr-viruset (EVB) etter patologen Michael Anthony Epstein og virologen Yvonne Barr som oppdaget det. Viruset er en variasjon av herpesviruset og spres gjennom spytt, og til noen grad gjennom luften. Alle kan bli smittet av mononukleose, men sykdommen er mest utbredt blant ungdom og unge voksne. Barn som blir smittet får vanligvis et svært lett sykdomsforløp.

Symptomer

Første symptom er sår hals, som blir gradvis vondere. Halsen får ofte et utseende som er til forveksling likt det som følger med bakteriebetennelse i mandlene. Alle kroppens kjertler, men først og fremst nakkekjertlene, blir forstørret ved mononukleose.

Ellers minner ubehaget og verkingen som følger med sykdommen, om dem som følger med enhver virusinfeksjon. Viruset påvirker ofte dessuten leveren, noe som kan forårsake et snev av gulsott. Mange får også hudutslett.

Diagnosen påvises ved hjelp av en laboratorietest som kalles monospot, og andre blodprøver. Pga. av det lange sykdomsforløpet og komplikasjonene mononukleose kan innebære, er det viktig å få klarhet i om symptomer som kan tyde på sykdommen skyldes mononukleose eller ikke. Mononukleose kan potensielt medføre generell svakhet, hjerteproblemer og leddsmerter. De fleste former for komplikasjoner er imidlertid sjeldne.

Noen andre virus, som toxoplamose og cytomegalovirus, kan gi et liknende sykdomsbilde. Også disse virusene kan påvises ved blodprøve.

Behandling

Ofte blir man foreskrevet antibiotika tidlig i sykdomsforløpet, fordi legen antar at halsplagene skyldes en streptokokkinfeksjon eller betennelse i mandlene, forårsaket av bakterier. Ved påvist mononukleose, bør man imidlertid avslutte antiobiotikabehandlingen, ettersom medisinen ikke har noen effekt på virus. Kroppen må selv utvikle motstand mot viruset, noe som kan ta opptil flere uker.

Først og fremst trenger pasienten ro og hvile. I alvorlige tilfeller av mononukleose kan det være nyttig med en kort steroidebehandling, særlig hvis pasienten har svært forstørrede mandler eller betennelse i leveren. Sykdommen kan medføre at milten forstørres. Man frarådes derfor å bedrive røffe fritidsaktiviteter eller kontaktsport i tre måneder etter at sykdommen er over. Av samme grunn bør en også avstå fra å drikke alkohol i et tilsvarende tidsrom.

Mange pasienter opplever å bli svært avkreftet under sykdommen. For enkeltes del vedvarer denne tilstanden i flere uker og til og med flere måneder, etter at de klinisk sett regnes som friske. Noen, men langt færre enn mange later til å tro, blir rammet av kronisk tretthetssyndrom (myalgisk encefalopati - ME) etter å ha hatt mononukleose. Har man først hatt mononukleose, har man livslang immunitet mot sykdommen.

Se flere saker fra: Helseleksikon

TrudeSusegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og inspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!