Helseleksikon: Mandelbetennelse

Kilde: Artikkelen er oversatt fra Apple M, ed. The Times Complete Family Health. Hamlyn; 2001 og bearbeidet for norske forhold.

Mandelbetennelse

Infeksjon i mandlene. Kan være svært smertefullt.

Årsaker

Mandlene og polyppene er del av lymfevevet i svelg, hals og nese. Kjertlenes funksjon er å stoppe infeksjoner før de går videre til lunger eller svelg/spiserør. Sår hals hos barn kan skyldes bakterieinfeksjon i mandler og/eller polypper. Noen ganger kan bakteriene forårsake alvorlig mandelbetennelse. Blant ungdom er mononukleose (kyssesyke) en vanlig årsak til betennelse i mandlene.

Sår hals skyldes vanligvis virus, mens en fullt utviklet mandelbetennelse ofte kan være forårsaket av bakterier.

Symptomer

Betennelsen starter med en lett sår hals, som gradvis blir vondere og vondere. Mange føler at de har en klump i halsen og får problemer med å svelge. Mandelbetennelse gir også ofte smerter i øret og utpreget dårlig ånde. Mandlene blir dekket av hvite prikker eller et hvitt belegg. Utseendet på mandlene står ikke alltid i forhold til graden av betennelse.

Behandling

Hvis årsaken til betennelsen er bakteriell, behandles infeksjonen ofte med penicillin. Smertestillende medisiner og halspastiller kan gi en viss lindring. Hvis halsbetennelsen fører til uttalte svelgevansker, dårlig allmenntilstand og blir verre for hver dag som går, bør man utredes for å utelukke at årsaken er mononukleose eller annen underliggende sykdom.

Les hele saken

Se flere saker fra: Helseleksikon

Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!