Terapeutenes utdanning

Psykiateren: Legeutdannet og har i tillegg fem års spesialistutdanning i psykiatri. Bare leger kan skrive ut medisiner. Psykiater er en beskyttet tittel etter helsepersonelloven.

Psykologen: Seks års utdanning, profesjonsstudiet i psykologi ved universitetet. Noen videreutdanner seg og blir psykologspesialister på et bestemt felt, for eksempel rus og avhengighet, eller barne- og ungdomspsykologi. Kan ikke skrive ut medisiner, men samarbeider med leger hvis de ønsker at pasienten skal behandles med medisiner.

Psykoterapeuten: Driver psykisk behandling, men har ikke en beskyttet tittel. Hvem som helst kan kalle seg det, men det finnes en rekke seriøse utdanninger innenfor psykoterapi. En del av disse har gått sammen i Norsk Forbund for Psykoterapi som stiller bestemte kvalitetskrav for medlemskap.

Hver fjerde eller femte nordmann vil søke hjelp for psykiske problemer en eller annen gang i løpet av livet.

Men det er ikke alltid like enkelt å vite hvilken terapeut man skal gå til.

Kanskje trenger du en terapeut i en periode av livet, mens en annen, innenfor en helt annen retning, kan hjelpe deg videre senere.

Les også:

10 krav til en god terapeut

Les mer på:

Klikk Helse

Sløve med informasjon

Elisabeth Arnet er journalist og forfatter, og har nå utgitt boka «Terapi - hva passer for meg?».

- Det kan være vanskelig å navigere i jungelen av tilbud. Jeg synes det offentlige har vært sløve med å fokusere på tilbudene som finnes, og til å spre informasjon. De som søker hjelp er en sårbar gruppe, og det burde være i det offentliges interesse å kvalitetssikre og informere mer, sier Elisabeth Arnet til klikk.no.

Hun håper at boken kan være en god guide siden informasjonen ellers er så spredt.

Har selv gått i terapi

- Jeg har selv utdannet meg innen gestaltterapi og har også gått i terapi tidligere i livet. Dette er en bok jeg selv kunne ha tenkt meg å få lese før jeg skulle velge terapeut.

Felles for psykoterapi-retningene som er presentert i boken, er at de krever minst tre-fire års utdanning.

- Noe av det viktigste å spørre psykoterapeuten om, er hva slags utdanning han eller hun har, sier Arnet.

Les hvilke krav du kan stille til terapeuten din her.

Her kan du se hva de viktigste retningene står for, og hvem det passer for. Klikk på lenkene for å få mer informasjon.

Les hva forfatter og gestaltterapeut Elisabeth Arnet svarte i nettmøte her

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!