Det er gassen hydrogensulfid som står bak den stikkende lukten av råtne egg når noen har sluppet en fjert.

Senker blodtrykket

Gassen er kanskje best kjent som hovedingrediens i stinkbomber, og er dødelig ved visse konsentrasjoner.

Men hydrogensulfid har også en helsebringende virkning: Den bidrar til å kontrollere blodtrykket, ifølge forskere ved Johns Hopkins-universitetet i Maryland i USA.

At hydrogensulfid dannes av tarmbakterier i magen, har vært kjent lenge. Nå mener forskerne at den også dannes av et enzym (CSE) i blodlegemene.

Resultatet er lavere blodtrykk.

- Må ha det i blodet

Ifølge tidsskriftet The Science Journal kan disse nye funnene fra forsøk på mus føre til nye behandlinger for høyt blodtrykk.

- Vi vet at hydrogensulfid er farlig i store mengder, men det later til at vi er nødt til å ha noe av gassen i blodet, sier professor Amrita Ahluwalia ved Barts and The London Medical School til BBC.

Økt blodtrykk hos mus

Mus som hadde fått senket konsentrasjonen av CSE-enzymet i blodlegemene, hadde nesten null hydrogensulfid i blodet sammenlignet med normale mus.

Men blodtrykket hos de manipulerte musene var betraktelig høyere enn hos de umanipulerte musene.

- Kan gi bedre behandling

Da forsøksmusene fikk tilsatt stoffet metakolin, som normalt virker blodtrykksenkende, skjedde det ingenting. Resultatet tyder på at det er hydrogensulfid som står for senkningen av blodtrykket i mus.

- Nå som vi kjenner hydrogensulfidets evne til å regulere blodtrykket, kan det blir aktuelt å fremstille medikamenter som øker forekomsten av denne gassen i blodet. Det kan være til stor hjelp for personer med høyt blodtrykk, sier en av forskerne bak studein, Solomon Snyder.

Les mer om blodtrykk her

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!