Årsaker til forstoppelse

Nå er det høysesong for forstoppelse

Åtte årsaker til at magen stopper.

FORSTOPPELSE: Forstoppelse er vanlig, men ofte veldig ubehagelig. Vi gir deg åtte årsaker til at magen stopper opp.

FORSTOPPELSE: Forstoppelse er vanlig, men ofte veldig ubehagelig. Vi gir deg åtte årsaker til at magen stopper opp. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com

Publisert Oppdatert

Hvor ofte går du på do? Flere ganger om dagen – eller kanskje bare et par ganger i uka?

Det er stor forskjell på hvordan fordøyelsen virker hos den enkelte. Det ene kan være like bra som det andre. Hovedsaken er at du selv føler deg vel med den fordøyelsen du har.

Uansett om vi går ofte eller sjelden på do, har vel de fleste av oss opplevd å ha forstoppelse en gang i blant. Det er ingen behagelig tilstand, når magen strutter og ingenting skjer.

Men hva er det som skaper forstoppelse?

Vi har spurt Kjell Vaage, allmennlege med legekontor på Gran Canaria som også er tilknyttet Helsetelefonen, og Eirik Rustan, fagredaktør i Apotek 1 Gruppen AS.

Når må du oppsøke lege?

- Vi opplever nok alle av og til forstoppelse, men dersom den varer og vi ikke forstår hvorfor, så kontakt lege for en systematisk gjennomgang av alle muligheter, og ikke minst for å utelukke at det dreier seg om en alvorlig underliggende sykdom, understreker Kjell Vaage.

Faresignaler kan også være at forstoppelsen er ledsaget av blod i avføringen, at du ser en endring i formen og størrelsen på avføringen, at du får sterke smerter i magen og føler deg oppblåst, eller at du går ned vekt.

Her er åtte årsaker til at magen kan trøble seg til og gi forstoppelse:

Fiberfattig mat

Kostfiber gjør avføringen fyldigere og mykere. Fiber finnes i en rekke matvarer, som helkornprodukter, frukt og grønnsaker, nøtter med mer.

Tarmen blir smørblid av litt ekstra kostfiber! Når det gjelder mat, trives tarmen best med fullverdig kost, laget fra grunnen av, sier Kjell Vaage, allmennlege med legekontor på Gran Canaria og tilknyttet Helsetelefonen.

Han legger til at overdrivelser i matveien, fest og moro med sofistikerte kjøttretter er ikke tarmen glad i.

Med vår kalkulator kan du sjekke om du får i deg nok fiber

For lite drikke

FORSTOPPELSE: Kostfiber gjør avføringen fyldigere og mykere, og finnes i en rekke matvarer.

FORSTOPPELSE: Kostfiber gjør avføringen fyldigere og mykere, og finnes i en rekke matvarer. Foto: Illustrasjonsbilde: Colourbox.com

Væske er viktig for å holde avføringen i gang. Hvis det er for lite væske i tarmen, blir avføringen hard. Du bør drikke minst halvannen liter væske per dag.

Her kan du sjekke hvor mye vann du bør få i deg daglig, basert på din kroppsvekt.

Det er også viktig å drikke mye væske sammen med fiberholdig mat for å få best mulig resultat.

-Av drikkevarer trives tarmen best med godt vann, sier Kjell Vaage, allmennlege med legekontor på Gran Canaria og tilknyttet Helsetelefonen

Ferier og uregelmessighet

- Miljøforandring og uvante forhold (for eksempel reise og utedo) kan både forårsake diaré og forstoppelse hos enkelte, sier Eirik Rustan, fagredaktør i Apotek 1 Gruppen AS.

FORSTOPPELSE: Væske er viktig for å holde avføringen i gang.

FORSTOPPELSE: Væske er viktig for å holde avføringen i gang. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com

Han anbefaler generelt at vi spiser mat til faste tider.

-Dårlige avføringsvaner, som vil si at du stadig utsetter toalettbesøk, kan også ha forstoppelse som resultat, sier han.

- Vi mennesker trives best med vaner, i alle fall gjør tarmen vår det. Lange flyreiser med usunn mat, eksotisk mat med fremmede bakterier og besøk i fremmedartede toaletter – alt dette trives tarmen dårlig med. Takke seg til de regelmessige dager hjemme med besøk til fast tid på sitt eget koselige toalett, Kjell Vaage, allmennlege med legekontor på Gran Canaria og tilknyttet Helsetelefonen

Inaktivitet

Fysisk aktivitet stimulerer hele kroppen, og gir også økt bevegelighet i tarmen. Tarmen inneholder muskler som trekker seg sammen og skyver avføringen gjennom systemet og ut. Regelmessig mosjon bidrar til at maten passerer raskere gjennom tykktarmen.

- Mye stillesitting og lite fysisk aktivitet er en av de vanligste årsakene til forstoppelse, sier Eirik Rustan, fagredaktør i Apotek 1 Gruppen AS.

FORSTOPPELSE: Miljøforandring og uvante forhold (for eksempel reise og utedo) kan både forårsake diaré og forstoppelse.

FORSTOPPELSE: Miljøforandring og uvante forhold (for eksempel reise og utedo) kan både forårsake diaré og forstoppelse. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com

Helsedirektoratets anbefalinger for bedre helse generelt er 30 minutters aktivitet daglig, i form av turgåing eller annet.

Sykdom

- Sykdom og feber er tarmen følsom for, og sykdommer som diabetes, lavt stoffskifte, kreft og annen utmagring er alltid til ubehag for tarmen, sier Kjell Vaage, allmennlege med legekontor på Gran Canaria og tilknyttet Helsetelefonen.

 - Allergier og intoleranse kan gi både løs og hard avføring. Det samme ser vi ved tarmbetennelser som Crohns sykdom og ulcerøs kolitt.

- Underliggende sykdom eller tilstand, som depresjon, stress, MS, Parkinsons, kan disponere for forstoppelse, sier Eirik Rustan, fagredaktør i Apotek 1 Gruppen AS.

Legemidler

FORSTOPPELSE: Fysisk aktivitet stimulerer hele kroppen, og gir også økt bevegelighet i tarmen.

FORSTOPPELSE: Fysisk aktivitet stimulerer hele kroppen, og gir også økt bevegelighet i tarmen. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com

-Mange legemidler, deriblant vanndrivende midler, epilepsimedisiner og sterke smertestillende (opioider), samt kosttilskudd som inneholder mye jern, kan gi økt fare for forstoppelse, sier Eirik Rustan, fagredaktør i Apotek 1 Gruppen AS.

- Ja, tarmen har et anstrengt forhold til de fleste medikamenter, blant annet morfinpreparater eller midler mot depresjon, sier Kjell Vaage, allmennlege med legekontor på Gran Canaria og tilknyttet Helsetelefonen.

Alder

- Man ser at eldre gjerne har mer problemer med forstoppelse enn yngre, sier Eirik Rustan, fagredaktør i Apotek 1 Gruppen AS.

FORSTOPPELSE: Tarmen er følsom for sykdom og feber.

FORSTOPPELSE: Tarmen er følsom for sykdom og feber. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com

- Det kan muligens skyldes en kombinasjon av flere årsaker, som mye stillesitting, lavt kaloriinntak, lite fysisk aktivitet, bruk av sterke smertestillende og annet.

Se hvilke helseproblemer som venter helsen din i årene som kommer.

Graviditet

Mange gravide opplever forstoppelse, selv om de ikke plages med dette ellers.

FORSTOPPELSE: Mange legemidler kan gi økt fare for forstoppelse.

FORSTOPPELSE: Mange legemidler kan gi økt fare for forstoppelse. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com

- Det tilskrives som regel endringer i hormoner under svangerskapet, sier Eirik Rustan, fagredaktør i Apotek 1 Gruppen AS.

Slik unngår du kvinnesykdommene.

FORSTOPPELSE: Eldre har gjerne mer problemer med forstoppelse enn yngre.

FORSTOPPELSE: Eldre har gjerne mer problemer med forstoppelse enn yngre. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com

FORSTOPPELSE: Mange gravide plages med forstoppelse.

FORSTOPPELSE: Mange gravide plages med forstoppelse. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning