Kvinners orgasme

Kvinner må få orgasmehjelp

Forskere mener det er for lite fokus på kvinners manglende orgasmer.

SLITER: Mange kvinner tør å fortelle kjæresten at de ikke oppnår klimaks mens de har sex.
SLITER: Mange kvinner tør å fortelle kjæresten at de ikke oppnår klimaks mens de har sex. Foto: Illustrasjonsfoto: colourbox.com
Sist oppdatert

En av fire kvinner oppnår aldri orgasme mens de har sex.

Og forskerne gjør for lite for å hjelpe kvinnene med problemet.

Det er konklusjonen til en gruppe forskere som har gått gjennom over 100 studier av kvinner som har vansker med å oppnå klimaks, eller som opplever at orgasmen rett og slett uteblir helt (anorgasmi).

Nummer to etter manglende lyst

Manglende orgasme er det kvinner klager nest mest over i sexlivet, etter manglende lyst.

Men til tross for dette, er dagens behandlingsmetoder utilstrekkelige, hevder forskerne.

- Vi gjør for lite forskning på feltet. Det er mange behandlere som har pasienter i terapi, men når det kommer til medikamenter, er vi stort sett på forsøksstadiet, sier psykiater Waguih W. IsHak ved Cedars-Sinai Medical Center i Los Angeles, til Live Science.

Vanligst i 20-40-årene

PARFORHOLDET: Mange kvinner tør å fortelle kjæresten at de ikke oppnår klimaks mens de har sex.
PARFORHOLDET: Mange kvinner tør å fortelle kjæresten at de ikke oppnår klimaks mens de har sex. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.no

- For at manglende orgasme skal kalles en seksuell dysfunksjon, må problemet være langvarig og ødeleggende for kvinnens livskvalitet eller parforhold. Om hun ikke er plaget av den manglende orgasmen, er det ingen dysfunksjon, sier psykiateren.

Manglende orgasme ser ut til å være et svært vanlig problem blant kvinner.

En studie fra 2001 fant ut at 24 prosent av kvinner rapporterte om månedlange perioder hvor de ikke oppnådde klimaks under sex.

Det er flest kvinner i 20-40-årene som rapporterer om dette.

Får ikke orgasme uten lyst

Sexolog Arne Utne ved Curasenteret bekrefter at manglende orgasme er et problem for mange kvinner, men han er ikke umiddelbart enig i at behandlingsmetodene er for dårlige.

- Min erfaring som sexolog er at behandlingsmetodene for å hjelpe kvinner til å få orgasme er gode. Det som ofte kan være mangelfullt, er kartleggingen i forkant av behandling, sier han til klikk.no.

- Når en ser av forskning at lystproblemer er det kvinner klager mest over i sexlivet, og orgasmeproblemer er det nest største problemet, er det viktig å ha en forståelse for at disse fenomenene kan ha en sammenheng, sier han.

- Det er ikke lett for en kvinne å få orgasme hvis hun ikke tenner seksuelt.

Psykiske årsaker kan ligge bak

Psykiater IsHak mener at kvinners orgasmeproblemer er underrapportert.

- Skam og frykt for å komplisere parforholdet kan være årsaker til at kvinner ikke oppsøker hjelp.

I flere tilfeller er det psykiske årsaker til at kvinnene ikke oppnår klimaks, som for eksempel tidligere seksuelt misbruk, opplevelser i barndommen, forholdet til partneren og negative tanker om egen kropp.

Det er også Arne Utnes erfaring.

- Årsaker til orgasmeproblemer kan være mange og sammensatte. Lystproblemer er i seg selv en orgasmehemmer, sier han.

Faker orgasme

I tillegg kan det være vanskelig for kvinnen å snakke om orgasmeproblemene med partneren.

- Manglende kommunikasjon i parforhold gjør at mange kvinner "faker" orgasme, sier Utne.

- Forventingspress fra partner, samt medias fokus på orgasme som kvinnens selvrealisering gjør ikke saken enklere.

Bli kjent med egen kropp

Utne råder kvinner som har orgasmeproblemer til å bli kjent med egen kropp.

- Det å være fremmedgjort i egen kropp gjør det å oppnå orgasme svært vanskelig. Jeg råder kvinnene til å utforske og nyte erogene soner, onanere, samt bruke speil for å bli fortrolig med eget underliv. Et annet viktig råd er det å ikke stresse med å prøve å få orgasme, sier han.

- Hvis ikke noen av disse rådene hjelper, anbefaler jeg å få tatt en grundig utredning. Dette for å utelukke fysiske eller psykiske undeliggende årsaker.

For problemet kan også være fysisk. Nyresykdom, fibromyalgi og svekket bekkenbunn etter barnefødsler kan føre til manglende orgasmer.

Det samme kan hormonendringer som følge av medisinbruk. Blant annet antidepressiva i gruppen SSRI (selektive serotoninreopptakshemmere), som omfatter såkalte lykkepiller mot angst og depressive tilstander.

Vil behandle med testosteron

IsHak og kolleger etterlyser større og bedre designede studier om problemet. De mener for eksempel at det trengs nye forsøk som kan vurdere om androgener (som testosteron) kan brukes til å få bukt med orgasmevansker hos yngre kvinner.

De trekker fram tidligere funn som viser at kvinner i overgangsalderen opplevde klar bedring etter behandling med det mannlige kjønnshormonet.

- Manglende kommunikasjon i parforhold gjør at mange kvinner "faker" orgasme.
- Manglende kommunikasjon i parforhold gjør at mange kvinner "faker" orgasme. Foto: Illustrasjonsfoto: colourbox.com

Psykiateren har dessuten undersøkt hormonterapi. En studie med oxytocin viste lovende resultater.

Per i dag finnes det ingen medikamenter godkjent av amerikanske FDA (Food and Drug Administration) som retter seg spesielt mot behandling av orgasmeproblemer for kvinner, skriver Live Science.

Bekkenbunnstrening hjelper

Trening som styrker muskulaturen i bekkenbunnen hjelper ikke bare mot urinlekkasjer de første ukene etter fødsel, men kan også bedre kvinners orgasmeevne, ifølge tidligere studier.

Slik trener du bekkenbunnen:

Fysioterapeut og forsker Siv Mørkved har tidligere gitt følgende oppskrift for hvordan kvinner enkelt kan styrke bekkenbunnen:

1. Slapp av, slipp pusten og kjenn at du trekker sammen musklene i endetarm, skjede og urinrør. Kjenn etter at du får tak i de riktige, innvendige musklene, og ikke sete-, lår- eller magemuskulatur.

2. Trekk sammen, løft opp og inn i kroppen så hardt du kan, og hold sammentrekningen i seks sekunder. Slipp så rolig ned igjen og pust godt.

3. Ta til sammen 10 kraftige sammentrekninger, tre ganger per dag.

Husk at musklene i bekkenbunnen ikke kan sees. De er innvendige muskler, og mange vil ha problem med å få tak i de riktige musklene første gang.

Her kan du se fysioterapeut Ingeborg Hoff Brækken demonstrere gode stillinger for hvordan trene bekkenbunnen.

Kilder: Live Science, Forskning.no

Les også:

Slik får du multiorgasme

Derfor kommer menn for tidlig

- En orgasme om dagen

Denne saken ble første gang publisert 07/09 2010, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også