Derfor blir du tett i nesa

Slimhinnen i nesen produserer væske som blant annet renser og fukter luften du puster inn. Forkjølelse skyldes et virusangrep på denne slimhinnen. Det oppstår en betennelse, som er kroppens måte å uskadeliggjøre virus på. Slimhinnen svulmer opp og væsken i nesen blir tykk og seig. Derfor blir det også vanskeligere å puste.

Kilde: Apotek 1

Nesespray

Nesespray inneholder et stoff som fører til at blodårene i slimhinnen i nesen trekker seg sammen. Slimhinnen blir på den måten tynnere og plassforholdene i nesen bedres.

Kilde: Norsk Helseinformatikk

Våren er på vei, og nesa begynner å klø. For mange er løsningen på tett nese, forkjølelse og allergi nesespray. En dusj i hvert nesebor, og du puster litt lettere.

Men er du sikker på at du gjør det riktig? Det er et par huskeregler som kan være lure å ta med seg før du sprayer i vei.

To typer nesespray

Det finnes to forskjellige typer nesespray.

- En type inneholder små mengder kortison og brukes først og fremst mot allergier og bihulebetennelser. Den andre typen inneholder slimhinneavsvellende substanser. De brukes når du er forkjølet og tett i nesa, sier professor og øre-nese-hals-spesialist ved Sørlandet Hospital, Sverre Steinsvåg.

Kan gi hull i neseskilleveggen

Førstnevnte må skrives ut av lege og skal brukes regelmessig daglig over uker og måneder.

- Men denne kan gi skorpedannelser og småblødninger i nesen. Jeg har også hørt om hull i neseskilleveggen, veggen som skiller høyre og venstre nesebor, som følge av bruk av den typen nesespray, sier Steinsvåg.

Dette er imidlertid et sjeldent tilfelle, ifølge spesialisten. Løsningen kan være å skifte grep på nesesprayen, slik at den får en annen vinkel når du sprayer.

- For å unngå dette er det viktig å unngå å dusje nesesprayen direkte inn på neseskilleveggen. Istedenfor kan du dusje høyre nesebor med venstre hånd og omvendt, sier Steinsvåg.

Tettere nese av nesespray

Sistnevnte nesespray kan kjøpes i dagligvarehandel og skal kun brukes i få dager, i alle fall ikke mer enn 10.

- Brukes den lengre vil sprayen i seg selv kunne gi tettere nese. I tillegg til at du kan bli avhengig. Og dette avhengighetsforholdet er det vanskelig å komme seg ut av, sier Steinsvåg.

 - Mange av dem som ikke opplever at nesesprayen gir effekt innen de 10 dagene, fortsetter bruken, sier Øyvind Jensen, øre-nese-hals-spesialist ved Bergen Sentrum øre-nese-hals.

BEST EFFEKT: Ikke spray for mye og ikke i en lengre periode enn anbefalt, råder eksperter. FOTO: Petter Berg

To typer nesespray

Det finnes to hovedtyper av nesespray, de slimhinneavsvellende og de som inneholder steroider.

  • Slimhinneavsvellende nesespray er hurtigvirkende. De virker lokalt på blodkarene i nesen slik at blodtilførselen begrenses, og eventuelle hevelser går ned. De er ikke reseptbelagte, og kan kjøpes på en hvilken som helst dagligvarebutikk.
  • Reseptbelagte steroidesprayer kan brukes over lenger tid enn de hurtigvirkende. De påvirker immunforsvaret lokalt i nesen og hemmer dette, med påfølgende slimhinneavsvellende effekt.

Klide: Øre-nese-hals-lege Christian Getz

Nesespray-avhengighet

- Etter hvert vil du få du en umiddelbar effekt av sprayen, men som er mye mer kortvarig, sier Jensen.

Dette fører til en ond sirkel, hvor du tyr til nesesprayen hyppigere, men resultatet er altså bare en enda tettere nese.

- Du kan bli avhengig fysisk, men også psykisk, fordi du stadig kjenner behovet etter påfyll.

Slik bruker du nesesprayen riktig

Her er tre enkle steg for hvordan nesespray brukes riktig:

1. Bøy hodet litt fremover

2. Ett spray i hvert nesebor

3. Ikke snufs inn, men pust rolig for å unngå at medisinen kommer ned i halsen

- Er du allergisk kan en nesespray med kombinasjon av antihistamin og kortison være et godt alternativ. Kombinasjonen virker raskere, samtidig som den behandler symptomene lokalt, sier Merethe H. Baklid i Allergiguiden.no.

- Oppsøk lege dersom du er usikker på om det er forkjølelse eller allergi. Symptomene kan være til forveksling like og det kan føre til at mange går med allergi uten å vite det.

Få best mulig effekt

- Det er viktig at du tar medisinen riktig for at du skal få best mulig effekt. Dette gjelder ikke bare nesespray, men all medisin. Legen din skal gi deg en forklaring på hvordan du tar den når han eller hun skriver den ut til deg, og så må du spørre hvis det er noe du ikke forstår eller lurer på, sier kommunikasjonsrådgiver Lene Gunvaldsen i Astma- og Allergiforbundet.

- Det er ikke nødvendigvis så lett å kjenne eller se selv at man tar medisinen feil, men det kan gi utslag i hvor godt den virker. Er du i tvil om du gjør det riktig, anbefaler vi at du spør legen din, så kan han eller hun vise deg, sier Gunvaldsen.

Nesespray ved pollenallergi

I Norge er omkring én million personer rammet av pollenallergi, og mange er så plaget av allergien at det går ut over livskvaliteten. Nesespray kan være en god allergibehandling, men det er viktig å ta den riktig for best mulig effekt, ifølge Allergiguiden.no.

- Mange fortviler over tett, rennende, irritert nese og kløe i øynene gjennom allergisesongen. Det finnes en rekke midler å få på apoteket som både hjelper mot symptomene på allergi og som kan virke forebyggende, sier Baklid.

- Nesespray kan være et godt alternativ når du er tett i nesa, men veldig mange av oss tar nesespray feil.

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!