Tall fra 2006 viser at så mange som annenhver nordmann har prøvd alternativ behandling.

Homeopati, akupunktur og massasje er blant de mest populære behandlingene, men det finnes tilbud om en lang rekke andre former for behandling. For ikke å snakke om hvor mange piller av ulike slag du finner i en helsekostforretning.

Forskjellige krav

Mange mener å ha god effekt av alternativ behandling og medisin, gjerne kombinert med vanlig skolemedisin.

Den store forskjellen mellom skolemedisin og alternativ medisin er at mens leger og annet helsepersonell har lang, faglig utdannelse, så stilles det ikke like strenge krav til dem som utøver de fleste former for alternativ medisin.

Blant annet derfor har Nasjonalt informasjonssenter for alternativ behandling (NIFAB) laget en sjekkliste som det kan være smart å gå gjennom dersom du vil benytte deg av alternative behandlere:

POPULÆRT: Homeopati, akupunktur og massasje er blant de mest populære alternative behandlingene. © Foto: Yuri Arcurs/Crestock

1. Snakk med legen din

Fortell legen din, eller annet autorisert helsepersonell, hva slags form for alternativ behandling du bruker eller har planer om å prøve. Dette er viktig, blant annet fordi det kan være nødvendig med undersøkelser som kan utelukke alvorlige sykdommer som krever legebehandling.

Si også fra til legen din dersom du bruker kosttilskudd, naturmedisin eller urtepreparater. Dette fordi slike preparater kan påvirke medisiner du allerede bruker. Det kan hemme effekten av enkelte medisiner eller føre til bivirkninger.

2. Hva trenger du?

For å finne riktig behandling bør du først spørre deg selv: Skal behandlingen gi smertelindring, virke mot spesifikke symptomer eller sykdommer, eller vil du styrke immunforsvaret og forebygge sykdom?

Les også:

Behandlingene som ikke virker

Dårlig sjef kan ta livet av deg

Sjekk hva som feiler barna

3. Skaff deg informasjon

Sørg for å få mest mulig informasjon og mest mulig oppdatert kunnskap om behandlingen du vil prøve.

4. Vær kritisk

Uansett hvor du finner informasjon (Internett, aviser, behandlere, venner og så videre), vær kritisk til om kilden er troverdig. Sjekk om det finnes forskning som kan bekrefte at behandlingen virker.

5. Snakk med behandleren

Følgende kan være greit å vite om behandlingen og behandleren:

  • Hva slags utdanning har behandleren?
  • Er han eller hun organisert?
  • Hva koster behandlingen?
  • Kan jeg oppleve bivirkninger av behandlingen?

(Kilde: www.nifab.no)

Halvparten ble friske

Forrige uke spurte vi i Klikk.no/helse om leserne våre hadde blitt friske av alternativ behandling.

Slik svarte leserne:

Ja: 47%

Nei: 25%

Jeg har aldri prøvd alternativ behandling: 28%

Du kan også stemme her.

Klikk.no/helse gjør oppmerksom på at det har vært frivillig for leserne å stemme på denne pollen, og at dette ikke er en vitenskapelig undersøkelse.

Les mer på: Klikk Helse

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!

Influensaen er her

Knus influensaen

Her er tipsene for å holde deg frisk. Eller komme deg raskt på beina igjen.