Dette er posturologi

Posturologi er læren om kroppens stilling og bevegelse. Behandlingen konsentrerer seg om de musklene som er med på å holde kroppen oppe, og som er viktige for vår kroppsholdning. Dersom disse musklene er i ubalanse mener posturologene at det kan oppstå skjevheter og vridninger i kroppen, som igjen kan gi sterke smerter i mange ulike deler av kroppen, avhengig av hva som feilbelastes.

Sommeren for to år siden var Helene Margrethe Tufte (24) ferdig med sykepleierstudiene og gikk rett ut i jobb. Hun merket fort at jobben var tung.

- Jeg brukte apparater som var tunge å jobbe med, og det ble mange vakter med langvarig, statisk arbeid, minnes bygdøyjenta, som etter hvert begynte å få vondt i nakke og armer.

- Etter en stund måtte jeg slutte å utføre enkelte behandlinger fordi jeg hadde så sterke smerter. Det var ikke gøy.

- Man vil jo gjerne gjøre en god jobb, forteller Helene.

Les mer:

Vondt i magen?

Denne slankepillen virker

Jeg var villig til å prøve alt for å bli bedre

Rask virkning

Også privat merket hun smertene.

Hverdagslige sysler, som støvsuging og rydding var vanskeligere, og å bære med seg en veske på handletur kunne være virkelig smertefullt. Etter hvert ble det mange besøk hos både fysioterapeut og akupunktør, men selv om smertene avtok i perioder, hadde det ingen overbevisende effekt.

Helene ble fortvilet, og i desperasjon valgte hun å forsøke det som kalles posturologi, selv om hun var ganske skeptisk.

- Jeg ante ikke hva jeg gikk til og syntes det hørtes litt vel alternativt, men jeg var villig til å prøve alt for å bli bedre, sier Helene.

Det er hun veldig glad for nå. Under første møte med posturolog Lisbeth Wang på Fysiomed i Oslo opplevde hun dette:

Hvem kan behandles?

Hvis smertene er forårsaket av skjevheter og asymmetri i kroppens posturologiske system, kan disse plagene behandles ved posturologi: isjias, ryggsmerter, nakkesmerter, knesmerter, hofteplager, stillingssmerter i fot og ankel, prolaps, skoliose, lyskeproblematikk, muskelstivhet, hodesmerter og svimmelhet. Fordi kroppen må være ferdig utviklet må pasienten ha passert pubertetsalder.

- I speilet så jeg tydelig at skuldrene mine var skjeve. Lisbeth teipet fast en magnet ved tinningen min og ba meg om å gå noen skritt før jeg tittet i speilet igjen. Utrolig nok så jeg umiddelbart at kroppen hadde rettet seg opp, og jeg følte at spenningen i kroppen slapp taket med en gang.

Magnet og såler

- Skjevheter i Helenes kroppsholdning, fotstilling og øyemuskulatur gjorde at kroppen var i ubalanse. Leddene ble skjeve og enkelte av dem fikk en unormalt stor belastning. Kroppen begynte derfor å finne alternative løsninger som i lengden førte til store smerter, forklarer posturologen. Magneten Helene fikk festet ved tinningen hevdes å sende signaler til musklene rundt øynene om å oppføre seg annerledes.

For å forandre fotstillingen fikk hun anbefalt spesielle innleggssåler. Det tok ikke lang tid før Helene begynte å kjenne bedring.

Dette er ikke noe hokus pokus

- Magneten hadde jeg på i seks døgn, deretter ett døgn av, så seks døgn på igjen. Kroppen måtte få en pause iblant for ikke å venne seg til den, forklarer sykepleieren selv.

De første gangene hun tok av seg magneten, kom smertene tydelig tilbake. I dag, et par måneder etter første møtet med Lisbeth, kan Helene utføre det aller meste av arbeidsoppgavene som sykepleier.

- Det er veldig lite jeg ikke kan gjøre, og selv om jeg må følge opp behandlingen hos Lisbeth en stund til, føler jeg meg frisk allerede nå, forteller en glad Helene.

- Det er viktig å få frem at dette ikke er noe hokus pokus. Det gir en rask følelse av bedring, men som all annen behandling tar dette også tid, sier Lisbeth.

Les alt om helse

Posturologi

SENDER SIGNALER: En liten magnet festes med et plaster like ved øret. Den har hjulpet Helene til å bli frisk. © FOTO: Synne Skråmm Bakker

Pris

Behandlingen koster ca. 500 kroner for første konsultasjon og deretter 350 kroner pr. behandlingstime (1-1½ time). Det finnes ingen oversikt over hvor du finner posturologer i Norge. Hør med fastlegen din.

Slik foregår behandlingen:

  • Først blir det gjort en undersøkelse av pasientens kroppsholdning. Er kroppen i balanse, eller har den vridninger og skjevheter?
  • Posturologen vurderer deretter kjeve, bekkenet, føtter og øyemuskulatur
  • Fokuset er på å behandle årsaken og ikke symptomene
  • - Som oftest er smertene et symptom på et problem som er lokalisert et helt annet sted. Hvis musklene, som har som oppgave å holde oss i balanse, er i ulage, vil holdningen vår forandres og vi vil få vridninger og skjevheter. Enkelte ledd vil få større belastning enn de skal ha, og slik forplanter smertene seg rundt i kroppen, forklarer posturolog Lisbeth Wang
  • Når problemet er lokalisert, behandles pasienten ved bruk av magnet, innleggssåler og øreakupunktur, avhengig av hvor problemet sitter
Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!

Ny kur mot høstforkjølelsen?

Onani mot tett nese

Glem solhatt og skylling med saltvann, løsningen ligger i trusa.