Hemoroider

De beste rådene mot hemoroider

Dette bør du gjøre dersom du er plaget med hemoroider.

Sist oppdatert

- Hemoroider forekommer hos en tredjedel av befolkningen, så da må legen være oppdatert, forteller allmennlege Kjell Vaage.

Avføringen kan nemlig fortelle mye om helsen din.

Hva er hemoroider?

Allmennlegen forteller at hemoroider er utposing av blodårer (vener) i endetarmen.

- Utposningene har sammenheng med at bindevevet rundt blodårene, hos noen, over tid blir slappere. Stadig trykk som presser blodårene ut i analkanalen framstår derfor som «åreknuter», hemoroider. Det økte trykket oppstår ved treg avføring, langvarig trykking eller ved tunge løft og stående kroppsarbeid, sier Vaage.

Det kan også oppstå økt motstand og trykk mot blodårene ved at det foreligger hindringer i kroppen vår som øker trykket, ved graviditet eller betydelig forstørret prostata eller svulster i området.

- Den beste behandling må være egenbehandling ettersom den typiske årsaken er mye trykking på do, noe vi påfører oss selv ved treg avføring. Det er også mulig å unngå tunge løft og stående arbeid dersom du vet at det utløser plagene hos deg. Derfor er mitt beste råd: Vær forebyggende og eventuelt benytt deg av lindrende salvebehandling, sier Vaage.

Symptomer på hemoroider

Vi deler gjerne inn hemoroidene fra hvor de kommer fra i analkanalen.

Noen kaller vi «interne hemoroider» som igjen inndeles i fire forskjellige grader.

De interne er uten smertefibre og de eksterne er med smertefibre.

- Typisk for den eksterne eller ytre hemoroiden er at den oppstår rett utenfor eller like innenfor endetarmsåpningen og framstår akutt som en smertefull blå, øm 1-2 centimeter stor kul, sier Vaage.

De mest typiske symptomene på hemoroider er blødning, smerte og synlig utposning i endetarmsåpningen.

- Husk at blødning kan være eneste symptom og at blødning kan ha svært mange årsaker. Derfor må du alltid få en avklaring hos din fastlege, sier Vaage.

- Går det hull på en hemoroide som står med et trykk av blod i seg, spruter det over hele det indre av toalettskålen. Det er vanlig å bli urolig, sier Pål Branæs.

Han er lege og gründer av onlinelege.no. Branæs beroliger dem som måtte bekymre seg for kreft om at det er liten sannsynlighet for det, men påpeker imidlertid viktigheten av legekonsultasjon.

Egenbehandling ved hemoroider

Dersom legesjekken, inkludert endetarmsundersøkelse, konkluderer med at årsaken er hemoroider, er hovedprinsippet i behandlingen å hindre utvikling av de hemoroider som allerede har tilkommet og hindre at nye hemoroider oppstår.

- Når det gjelder behandling av selve hemoroiden(e) kan man få midler mot dette reseptfritt, men de reseptfrie midlene får man beskjed om å ikke bruke for lenge, sier Branæs.

Dette er et forbehold produsentene gjør klokt i å ta, nettopp fordi det kan ligge noe mer alvorlig bak, eller pasientene må til lege for å lære seg mer om forebyggende tiltak.

- Siden hemoroider er det samme som åreknuter, bare at de finnes i endetarmen, må man gjøre noe med det trykket som skaper dem. Den vanligste trykkøkende årsaken er forstoppelse/treg avføringspassasje. Dette er det mye av, hovedsakelig som en følge av for lite mosjon og for lite vanninntak, sier Branæs.

Det hender hemoroiden blir ekstra betent, som gjør vondt. Da må man til lege for å få den snittet opp og fjernet innholdet inne i den.

Spis mer fiber

Branæs' inntrykk er at folk spiser grønnsaker og er veldig stolte av det også, men de rører seg ikke og de drikker ikke vann.

Fiberen i grønnsakene fordøyes ikke og blir liggende som en fylde gjennom hele tarmen.

- Denne fyllmassen/fylden utøver et trykk innenfra og ut, noe som setter i gang tarmbevegelser. Fiber setter tarmen i bevegelse og bidrar til å motvirke forstoppelse, sier Branæs.

Forstoppelse gjør at avføringen blir stående for lenge i tarmen. Det suges vann ut av avføringen som entrer tilbake til sirkulasjonen. Kroppen sparer og gjenvinner, det er den bra på.

- Avføringen derimot blir bare tørrere og tørrere av dette og blir hard å få ut, noe som bidrar til forstoppelsen, sier Branæs.

Drikk vann, hold avføringen myk

- Derfor, drikk vann. Hold avføringen myk. Er det for sent, så ta noen runder med mykgjørende avføringsmiddel som duphalac eller laktulose, sier Branæs.

Dette er høykonsentrerte sukkerløsninger som blander seg med avføringen der den står på vent på innsiden av endetarmsåpningen.

Sukkerløsningen holder vannet tilbake i tarmen og omdannes dessuten til melkesyrer av tarmbakteriene, noe som bidrar til økt tarmbevegelse.

- Avføringen blir både mykere av avføringsmidler, og tarmbevegelsen stimuleres noe, sier han.

Hard avføring

- Blir avføringen for hard kan det oppstå svært smertefulle sprekker om man forsøker å få den ut. Blir køen med avføring for lang kommer ikke laktulosen/duphalacen (det mykgjørende avføringsmiddelet) frem til den nederste delen av avføringssøylen (nærmest endetarmsåpningen), sier Branæs.

Da må man til med klyster som settes direkte inn i avføringen via endetarmsåpningen ved hjelp av en flaske med lang plasttut. Man kan kjenne at tuten entrer avføringen. Kjenner man ikke det så står det ingen avføring der.

- I slike tilfeller er det desto viktigere å få sjekket at det ikke er noe lenger inne i tarmen som stanser avføringen. Avføringen kan formes til lange tynne strimler om det sitter en kreft langt ut mot åpningen, sier han.

Når det gjelder behandling av selve hemoroiden(e) kan man få midler mot dette reseptfritt, men de reseptfrie midlene får man beskjed om å ikke bruke for lenge.

Dette er et forbehold produsentene gjør klokt i å ta nettopp fordi det kan ligge noe mer alvorlig bak, eller pasientene må til lege for å lære seg mer om forebyggende tiltak.

Graviditet

Graviditet kan være en årsak til hemoroider. "Behandlingen" i dette tilfellet består av å føde, men de samme forebyggende rådene er viktige også under graviditeten.

Laktulose og Duphalac kan brukes under graviditet og amming. Klyster som Toilax likeså.

- Kreft er en historie for seg, men er altså en årsak til forstoppelse og dermed hemoroider, avslutter Branæs.

Denne saken ble første gang publisert 21/08 2014, og sist oppdatert 29/05 2017.

Les også