brystkreft

LOVENDE: En studie viser at risikoen for tilbakefall av brystkreft etter fem år reduseres med 32 prosent for pasienter som behandles med Zometa og hormonbehandling. © ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com

Brystkreft og tilbakefall

Nytt håp for yngre brystkreftpasienter

Kreftmedisin gir 32 prosent mindre tilbakefall.

Nå viser resultatene fra en stor uavhengig studie at hormonbehandling i kombinasjon med kreftmedisinen Zometa reduserer risikoen for tilbakefall av brystkreft med 32 prosent, sammenlignet med bruk av kun hormonterapi.

Share

Daglig leder i Foreningen for Brystkreftopererte, Lise Høie, er positiv til resultatene.

– Det er spennende med data som viser økt sjanse for overlevelse blant unge, brystkreftopererte kvinner. Kanskje dette gir bedre behandling for gruppen det gjelder, sier Høie til Klikk.no.

Tidligere forskning har vist at søvn beskytter mot brystkreft .

Fakta om brystkreft i Norge

 • 35.000 kvinner lever med brystkreftdiagnose i dag.
 • Årlig får rundt 2800 kvinner en brystkreftdiagnose.
 • 1 av 12 kvinner vil utvikle brystkreft.
 • Brystkreft er en av de mest vanlige dødsårsaker blant kvinner.
 • Ca 660 kvinner dør årlig av brystkreft (nesten to kvinner hver dag).
 • Opp mot 30 prosent av brystkreftpasientene vil oppleve tilbakefall. 75 prosent av disse får tilbakefall med spredning til andre organer (fjernmetastaser). Med fjernmetastaser vil 4 av 5 dø av sykdommen innen fem år.

Kilder: Norwegian Breastcancer Group og Kreftregisteret

Om brystkreftstudien ABCSG-12

Studien ABCSC-12 er utført av den østerriske forskergruppen ABCSG (Austrian Breast & Colorectal Cancer Study Group). I studien inngår 1803 premenopausale kvinner (dvs. kvinner som enda ikke har passert overgangsalderen) med tidlig hormonfølsom brystkreft, med spredning til færre enn 10 lymfekjertler.

Kvinnene ble rekruttert til studiene etter å ha gjennomgått operasjon og påbegynt behandling med goserelin for å redusere mengden med naturlig østrogen. Kvinnene ble delt i fire tilfeldige behandlingsgrupper: anastrozol + Zometa, anastrozol alene, tamoxifen + Zometa samt kun tamoxifen. Kvinnene i studien ble behandlet i tre år og ble videre fulgt i tre år.

Studiens primære effektmål var sykdomsfri overlevelse, dvs. tiden til pasientene fikk lokalt tilbakefall, kreft i det andre brystet, fjernmetastaser, annen kreft eller mistet livet. Ved oppfølgning etter 62 måneder fant man at Zometa som tillegg ga signifikant forlenget sykdomsfri overlevelse med 32 prosent.

32 prosent mindre tilbakefall

Femårsresultatene fra den pågående studien ble presentert 7. juni 2010 på den prestisjetunge kreftkongressen American Society of Clinical Oncology (ASCO) i Chicago. På kongressen kom det frem flere gode nyheter om fremskritt i kampen mot brystkreft.

Studien ABCSG-12 undersøker den direkte beskyttende effekten av Zometa (zoledronsyre 4 mg) på tilbakefall ved brystkreft hos yngre kvinner.

Les også: Slik sjekker du brystene selv

Studien omfatter 1800 kvinner med hormonellfølsom brystkreft som ikke har nådd overgangsalderen. Resultatene viser at risikoen for tilbakefall av brystkreft etter fem år reduseres med 32 prosent for pasienter som behandles med Zometa og hormonbehandling, sammenlignet med pasienter som kun får hormonbehandling.

Flere studier viser det samme

– Bisfosfonater, som zoledronsyre, gis ofte som tilleggsbehandling ved ulike kreftformer for å beskytte bensubstansen mot nedbrytning. Nå tyder data fra flere studier på at zoledronsyre i tillegg forebygger risikoen for tilbakefall ved brystkreft, sier Per Eystein Lønning, professor og onkolog ved Haukeland Universitetssykehus i Bergen ifølge en pressemelding fra Novartis som produserer Zometa.

Les også: Høyt utdannede får oftere brystkreft

– Femårsdata viser en vedvarende reduksjon i risikoen for tilbakefall, og liknende funn er også vist i to andre mindre studier som nettopp er publisert. Samlet betyr disse funnene at vi nå må diskutere om grupper av norske brystkreftpasienter bør få slik behandling rutinemessig etter operasjon, sier Lønning.

1 av 3 får tilbakefall

Omtrent en tredjedel av kvinner i fertil alder med hormonavhengig brystkreft får tilbakefall. Nær halvparten av tilbakefallene kommer allerede etter to til tre år.

qoute start

Det som også er positivt med denne behandlingen, er at den tolereres godt. Bivirkninger av medisinen er relativt sjeldne

quote end

Om Zometa og behandlingen

Zometa (zoledronsyre 4 mg) er et bisfosfonat som gis hver tredje til fjerde uke i form av infusjon som tar 15 minutter.

Zometa forebygger skjelettrelaterte hendelser (patologiske frakturer, ryggradskompresjon, bestråling av eller kirurgisk inngrep i benvev eller tumorindusert hyperkalsemi) hos pasienter med skjelettmetastaser.

Les mer på www.felleskatalogen.no.

75 prosent av tidlige tilbakefall rammer andre steder i kroppen enn i brystene. Spredningen til andre organer er hovedårsaken til at så mange kvinner dør av brystkreft. Mest vanlig er spredning til skjelett, lunger og lever. Brystkreft er en av de vanligste årsakene til kreftdød blant kvinner. I Norge dør ca 660 kvinner av brystkreft hvert år.

Les også: Kuler i brystet

Lite bivirkninger

– Det som også er positivt med denne behandlingen, er at den tolereres godt. Bivirkninger av medisinen er relativt sjeldne, sier Turid Aas, avdelingssjef og overlege ved avdeling for bryst- og endokrinkirurgi ved Haukeland Universitetssykehus i Bergen og på plass på ASCO.

– Det finnes flere medikamenter på markedet som gir gode resultater, men ikke som er like godt utprøvd og som det finnes så gode data på, sier Aas til Klikk.no.

Ny godkjenning

Zometa er godkjent i 100 land for behandling av skjelettmetastaser. Ved årsskiftet søkte Novartis om ny godkjenning for Zometa for forebygging av tilbakefall av brystkreft hos unge kvinner. Søknaden er sendt til legemiddelmyndighetene i Europa, USA og Japan.

Les også:

Slik senker du kreftrisikoen

Snus er langt mindre farlig enn røyk

D-vitamin beskytter mot kreft

Kommentarer:

Trude Susegg Redaktør Helse

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar og hjelper oss å bli bedre!

Treningsvideoer

Hemmeligheten bak en fin rumpe er både rask og gratis

Du er i gang på ett minutt hvis du ser...

Se video

Slik blir rumpa sterk og strøken

Still deg opp på alle fire.

Se video

Tråkk deg til stram rumpe

Bruk kjøkkenkrakken og sett i gang.

Se video

Utfall gir struttende lår og rumpe

Lår og rumpe får kjørt seg...

Se video

Rumpa du drømmer om

Slik får du den i sommer.

Se video

Enkel øvelse med ullsokker på hendene

Skliøvelsen som styrker mage og rygg.

Se video

Øvelsen som gir en snerten rumpe

Øvelsen er effektiv for både...

Se video

På forsiden av Kreft

KVINNESYKDOMMER: Heldigvis er det mye du kan gjøre selv for å forebygge de mest alvorlige kvinnesykdommene.=

Kvinner merker ikke sykdommen slik menn gjør

En av de mest alvorlige folkesykdommene kan ha skjulte tegn.

Mest leste saker på klikk.no

artikkel bilde

- Dette skjer dessverre noen ganger og er helt uakseptabelt!

Ekspertenes råd: 10 ting du aldri skal gjøre som bryllupsgjest.

artikkel bilde

- Dette baconet burde ikke vært salgsvare

Testpanelet råder deg til å styre unna en av disse.

artikkel bilde

Testen kan vise grad av depresjon

Får du over tjue poeng, bør du søke hjelp.

henter innhold

Tjenester fra klikk.no

Denne siden er en del av Klikk.no

Redaktør Helse:

 • Leder digitale medier:

  Tore A. Godager

 • Redaktør (konst.):

  Andreas H. Carlsen

 • Ansvarlig redaktør:

  Elisabeth Lund-Andersen

 • Kontakt oss:

  Klikk her

Mest leste på Kreft

Brystvorten kan avsløre kreft

På dette bildet ser du to ulike symptomer på brystkreft. Vet du hvilke?

Sjekk om du har hudkreft

Eksemliknende hud, kuler og voksende føflekker kan være tegn på hudkreft.

Kreftsymptomene alle menn må vite om

Vannlatingen kan avsløre prostatakreft.