Røyking og kreft

Røyking kan gi brystkreft lenge etter at du sluttet

Røykingen du gjorde som ung henger ved deg hele livet

Sist oppdatert

En ny studie viser at røyking før første graviditet, kan gi deg brystkreft senere i livet.

Stipendiat Eivind Bjerkaas ved Norges arktiske universitet, kan med sin doktorgrad vise at røyking før første graviditet gir økt risiko for brystkreft.

 

Umodent kvinnebryst

Et kvinnebryst ses nemlig på som umodent helt frem til det skal amme sitt første barn. I perioden fra første menstruasjon til første fødsel, er kvinnebrystet spesielt sårbart mot giftstoffene som er i røyk.

- I mikroskop kan man se at cellene i kvinnebrystet har en høy aktivitet helt frem til første amming. Brystet er under utvikling, celledelingen går fort, og hvis man da utsetter seg for giftstoffer, kan ting fort gå galt, forteller Bjerkaas, som disputerte ved Det helsevitenskapelige fakultet, UiT, i oktober i år.

 

Større risiko enn man trodde

Faktisk fikk kvinnene som røykte før sin første graviditet 15 prosent større sjanse for å utvikle brystkreft senere i livet.

-15 prosent høres kanskje ikke så mye ut, men med tanke på at brystkreft er av den vanligste krefttypen for kvinner, med 3000 nye diagnoser årlig, så betyr dette ganske mye, mener Bjerkaas.

Tidligere har man ikke forbundet røyking med brystkreft, og derfor er studien oppsiktsvekkende. Den bekrefter bare enda en gang at alle burde stumpe røyken.

- Det er nå rundt 20 kreftformer forbundet med røyking. Denne studien peker på nok en kreftform som knyttes sterkere til røyking. Dette viser hvor viktig kampen mot tobakk er, sier leder for forebyggende avdeling i Kreftforeningen, Ingrid Stenstadvold Ross.

Mye tyder på at det er farligere å røyke for kvinner enn for menn.

 

 

Farlig kreftform

I tillegg til å bekrefte at røyking kan føre til brystkreft, viser studien også at røykingen du gjorde som ung, henger ved deg resten av livet.

- I motsetning til lungekreft, der du reduserer kreftrisikoen så snart du velger å stumpe røyken, ser det ut til at ungdommens synder henger ved livet ut når det kommer til brystkreft, forklarer Bjerkaas.

Studien viser også at de som røykte før første graviditet, og senere fikk brystkreft, hadde en større risiko for å dø av sykdommen. Røyking etter første graviditet økte derimot ikke risiko for å få brystkreft.

 

22 prosent røyker fremdeles

Heldigvis er det stadig færre som begynner å røyke i Norge, men ifølge Kreftforeningen røyker fortsatt 22 prosent daglig eller av og til i aldersgruppen 16 til 24 år.

- Vi er ikke i mål. Det haster nå med at myndighetene gjør mer for at unge ikke begynner å røyke, sier Ross.

Hun forteller at Kreftforeningen ønsker at det innføres en tilsynsordning med de som selger røyk for å hindre at mindreårige kjøper tobakk, og ønsker at røykpakningene skal bli nøytrale og uten reklame.

- Dette har hatt stor effekt der det har blitt innført, blant annet i Australia, der de har den største nedgangen i røyking på 20 år, forteller hun.

Denne saken ble første gang publisert 17/01 2015, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også