Kraftig mens

Redd for å blø gjennom?

Dette kan hjelpe mot kraftige menstruasjonsblødninger.

KRAFTIG MENS: Det skal være unødvendig å bruke både tampong og bind for å føle seg trygg.

KRAFTIG MENS: Det skal være unødvendig å bruke både tampong og bind for å føle seg trygg. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox

Publisert Oppdatert

Hva er normalt? Kroppen kommer med få fasitsvar - heller ikke når det gjelder hvor mye det er vanlig å blø under en menstruasjon.

– I løpet av en månedlig menstruasjonsblødning kommer det ut et volum på omtrent 35 ml blod til sammen. Her er det imidlertid variasjoner fra kvinne til kvinne, og et volum mellom 10 og 80 ml betraktes som normalt, sier gynekolog ved Spiren fertilitetsklinikk, Liv Bente Romundstad.

Både tampong og bind

Det å måle hvor mye som kommer ut, er selvfølgelig vanskelig. Men dersom du opplever at bindet eller tampongen fylles svært raskt, bør du ta en tur til legen for å få hjelp. 

Det samme gjelder hvis du må bruke både bind og tampong for å føle deg trygg. Det å ha mensen skal nemlig ikke gjøre det vanskelig å leve som normalt, og det er hjelp å få.

­– Det kan være ulike årsaker til svært kraftig mens, og behandlingen vil være avhengig av hva som er årsaken, sier Romundstad. 

Hormonell prevensjon som spiral, minipille og p-piller vil imidlertid som regel kunne hjelpe med å reduseres blødningsmengden. For noen forsvinner blødningene helt.

Kunstig østrogen

– De fleste hormonelle prevensjonsmetoder gjør at du ikke får eggløsning og at kroppen ikke produserer østrogen, sier Romundstad. 

Hun forteller at det er østrogen som bygger opp livmorslimhinnen slik at den er klar i tilfelle det kommer et befruktet egg inn i livmoren. Når du bruker hormonell prevensjon, endres blødningene, og du får ikke vanlig menstruasjon.

– P-piller inneholder kunstig østrogen som gjør at livmorslimhinnen også bygges opp, men på en annen måte. De blødningene du har i de pillefrie ukene kalles ofte bortfallsblødning, sier hun.

Velger du å hoppe rett fra et brett til et annet, vil du slippe disse blødningene.

Stress påvirker mensen

Bruk av prevensjonsmidler er bare en av flere faktorer som kan påvirke blødningene. Også stress, reise og bekymringer kan føre til at mensen uteblir eller lar vente på seg.

­– I tillegg kan mensen utebli dersom en kvinne har svært lite kroppsfett. Dette ser man blant annet ved alvorlig grad av anorexi. Kroppen slutter da å produsere østrogen, sier jordmor ved Kvinnehelsa, Tove Fjellheim.

Hun legger til at det ikke bare er blod som kommer ut når du har mensen.

­– En menstruasjonsblødning inneholder i tillegg slim og avstøtte celler fra øvre laget i livmorslimhinnen, sier hun.

Tamponger for alle

Hvorvidt du velger bind eller tamponger er helt opp til deg, og hvis du har hørt at unge jenter som akkurat har fått mensen, bør velge bind, stemmer ikke dette.

Allerede fra første menstruasjon er det greit å velge tamponger så lenge du er nøye med å skifte dem ofte nok.

Sitter de for lenge i, kan det være fare for å få tampongsyke eller Toksisk sjokksyndrom (TSS).

– Men dette er en forholdsvis sjelden sykdom. Dersom du bruker tamponger med lav oppsugningsevne, som skiftes rett før leggetid og deretter med det samme du står opp om morgenen, regnes det også som trygt å bruke tamponger om natten, sier Fjellheim.

To til fem dager

Det er ikke bare mengden blod som varierer fra kvinne til kvinne. Heller ikke lengden på en menstruasjonsblødning er lik.

Mens noen bare blør et par dager, strekker mensen seg over bortimot en uke for andre.

– Selve mensblødningen varer som regel fra to til fem dager, men det er ikke uvanlig at det kommer litt brun spotting før den røde, friske blødningen kommer i gang, sier Romundstad.

Romundstad forteller at de fleste kvinner som har regelmessig mens med fire ukers mellomrom har eggløsning, og at mensen dermed er et tegn på fruktbarhet.

– Likevel finnes det unntak. Uregelmessige mensblødninger kan blant annet være et tegn på at eggløsningene ikke er normale, sier hun.

Husk å ta celleprøve

Den aller første menstruasjonen kommer som regel i 11-14-års alder, og deretter får du en månedlig blødning helt frem til overgangsalderen, som gjerne kommer i 50-årene.

– De første tegnene på overgangsalder er ofte at blødningsmønsteret endrer seg. Dette kan arte seg som uregelmessige blødninger, sjeldne blødninger eller kraftigere blødninger. Dette kan vare over flere år uten at det er noe unormalt, sier Romundstad.

Det er imidlertid viktig å huske at endrede blødninger en sjelden gang kan skyldes at noe er galt.

– Du skal derfor passe på å ta celleprøver fra livmorhalsen i henhold til anbefalingene fra helsemyndighetene. Får du blødninger etter at overgangsalderen er inntruffet, er det også anbefalt å få gjort en vurdering av livmorslimhinnen inne i livmoren, sier hun.

Hyppig skift

Blødninger som varer under åtte dager og der mengden er mindre enn 80 ml betegnes altså som normal, men avviker du fra denne normalen, kalles det for menoragi.

Fordi det er vanskelig å måle mengden, kan du se etter tegn som menstruasjonsblod i klumper, behov for hyppig skifte av bind eller tampong, at du må skifte om natten eller at det er risiko for å blø gjennom klær.

Når dette er tilfellet, er det mulig å redusere mengden blod med tabletter, eller du kan forsøke med hormonelle prevensjonsmidler.

I noen tilfeller er det ifølge Helseleksikonet på klikk.no muskelknuter i livmoren som er årsaken til blødningene, og da kan muskelknutene reduseres med medisiner eller kirurgisk inngrep.

Ekstra blødninger

Noen ganger kan det også oppstå blødninger utenom normal syklus. Dette kan skyldes sviktende eggløsning, og i disse tilfellene behandles blødningene med p-pille.

Ekstra blødninger mellom de vanlige menstruasjonsblødningene kalles intermenstruelle blødninger. Disse kan oppstå ved eggløsning, samleie eller dagene før mensen, og det er ikke sikkert du trenger behandling når dette skjer. Men i noen tilfeller kan det skyldes infeksjon i livmorhalsen, så det er lurt å få det sjekket av lege.

Har du blødninger etter overgangsalderen, må dette alltid sjekkes. I omtrent ti prosent av tilfellene, skyldes det kreft - men i de fleste tilfellene er det ufarlige forandringer som er årsaken.

Nedsatt fruktbarhet

Uregelmessig menstruasjon er for øvrig et av de vanligste symptomene på PCOS. Dette er en vanlig hormonforstyrrelse hos kvinner i fruktbar alder, og en mulig årsak til problemer med å bli gravid.

Andre symptomer er økt hårvekst, uren hud og overvekt.

Ved PCOS fungerer ikke det normale samspillet mellom hypofyse og eggstokker, og eggstokkens egganlegg med modning og løsning av egg er satt ut av spill. 

I stedet for et modent egg dannes mange små eggsekker med modne egg. Endret livsstil med trening og vekttap er viktigste behandling, og p-piller kan gi normal menssyklus.

Vil du ha de beste sakene våre på epost? Meld deg på nyhetsbrevet vårt her.

Vil du heller følge oss på Facebook? Lik oss, da vel!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning